Lupaus-elokuva on kunnianosoitus lotillemme

Televisiossa esitettiin ties monennenko kerran lottien toiminnasta talvi- ja jatkosodissa kertova Ilkka Vanteen ohjaama elokuva Lupaus. Kyllä se kestää katsomisen useampaankin kertaan. Kyseisessä elokuvassa tuodaan hyvin esiin naismaanpuolustajiemme monipuolinen ja ansiokas työskentely miehisen maanpuolustuksen rinnalla ja tukena.

Lupaus on valmistettu yhteistyössä Lotta Svärd-säätiön kanssa. Sen ei ole tarkoitus olla suurta elokuvataidetta, vaan on elokuvalla muut, ylevämmät tarkoitusperät. Mutta tunteet pintaan itse kullekin katsojalle filmi nostaa vain sentimentaalisena, viihteellisenä elokuvatarjontanakin. Taistelukuvaukset ovat hyvää tasoa.

Lotta Svärd-järjestön perustamisesta tulee syksyllä kuluneeksi sata vuotta. Järjestö merkittiin yhdistysrekisteriin 9. syyskuuta 1920, mutta jo sitä ennen oli joitakin paikallisyhdistyksiä ollut toiminnassa. Lotta Svärd-järjestö oli maailman laajin vapaaehtoinen naisten maanpuolustusjärjestö väkilukuun suhteutettuna. Siihen kuului enimmillään 240 000 jäsentä. Maanpuolustusta tukevissa tehtävissään vapauttivat lotat prikaatikaupalla miehiä etulinjaan. Heitä toimi itsekin etulinjoilla. Lottia sai eri tavoin surmansa 148. Sairauksiin  heitä kuoli 140.

Neuvostojohto näytti mahtiaan, ja Liittoutuneiden valvontakomission vaatimuksesta Lotta Svärd-järjestö lakkautettiin yhdessä suojeluskuntien kanssa vuoden 1944 lopulla. Täysin perusteeton teko!

Lottien tehtävät olivat moninaiset: oli lääkintälottia ( ihmis- ja hevos- ), ilmavalvontalottia, viestilottia, toimistolottia, varuslottia, muonituslottia, ja kaikenlaisissa aputöissä toimi lottanaisia ja -tyttöjä. Jatkosodan lopulla koulutettiin myös valonheitinlottiakin. Kaatuneiden avakuoimisleskusten (KEK) työ kysyi naisilta hyviä hermoja.

Elokuva näyttää kuinka maataan voi sodassa palvella tarttumatta aseeseen. Tämä osviitaksi tämän päivän naisille, jotka pyrkivät aseelliseen varusmiespalvelukseen.

Lottalupaus: Minä N.N. lupaan kunniasanallani, että rehellisesti ja omantunnontarkasti avustan suojeluskuntajärjestöä sen puolustaessa uskontoa, kotia ja isänmaata ja täyttää minulle uskotut maanpuolustustehtävät noudattaen Lotta Svärd järjestön sääntöjä.

***

P.S. Estän poikkeuksellisesti kommentoinnin. Aihepiiri on sen verran arvokas, että ei siedä minkäänlaista retostelua. Pahoittelut blogiini positiivisesti suhtautuville!

+2
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu