Mingerin saaren ruttoyöt

( Tammi, suom. 2023, 818 sivua )

Turkkilainen Istanbulissa vuonna 1952 syntynyt kirjailija-toimittaja Orhan Pamuk sai Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 2006. Tämä romaani Ruttoyöt ilmestyi vasta myöhemmin, mutta ei vähennä yhtään kirjailijan saaman palkinnon arvoa. Päinvastoin!

Kirja kertoo kuvitteellisen itäisellä Välimerellä lähellä Turkin rannikkoa sijaitsevan Mingerin saaren tapahtumista 1900-luvun alussa; paljolti hallintokaupunki Arkazia koskien. ( Kaupungista on jopa karttapiirros liitteenä.) Asujaimisto koostuu lähinnä turkkilaisista ja kreikkalaisista asukkaista. Saaren johdossa on maaherra istanbulilaisen osmanisulttaani Abdulhamitin alaisuudessa. Asukkaiden välillä esiintyy voimakkaita uskonnollisia ja poliittisia jännitteitä.

Taidokas kertomus etenee kolmella tasolla. Pääaiheena on saarella leviävä ruttoepidemia, ja sen tukahduttamisyritykset. Siinä ohessa pyrkii Minger itsenäistymään Osmani- valtiosta. Vähemmän huomiota saa ruton torjunnassa toimivien eräiden lääkärien murhien selvittely.

Harvemmin olen lukenut näin mielenkiintoisesti kirjoitettua romaania. Ellei lukija tietäisi, että tapahtumat ovat sepitettä, niin niitä voisi pitää jotenkin jopa todellisina. Kirjailija itse jättäytyy taka-alalle; tekstin on mukamas kirjoittanut eräs ylhäisönainen haltuunsa saamiensa kirjeiden perusteella. Ne taas on lähettänyt osmaniprinsessa Pakize vanhemmalle sisarelleen Haticelle. Prinsessa on päätynyt lääkärimiehensä mukana Mingerin saarelle matkallaan Kiinaan. Kirjeet saa käsiinsä lapsenlapsi Mina, joka niitä lähdeaineistona käyttäen kirjoittaa tämän romaanin. Orhan Pamuk esiintyy vain Ruttoyöt- kirjan julkaisukuntoon saattaneena toimittajana.

Johdannossa todetaan, että kirja on romaanin muotoon kirjoitettu historiateos.  Siitä selviääkin hyvin ottomaanien valtakunnan ja itäisen Välimeren värikäs historia. Mukana tapahtumissa ovat myöskin Englanti ja Ranska.

Sisältöä olisi ollut syytä hiukan karsia; välillä on liikaa toistoa ja suoranaista sairaudella ”mässäilyä”.

Onnistuiko Mingerin saaren itsenäistyminen, saatiinko rutto kuriin ja selvisivätkö murhatyöt? Tiedätte kun luette!

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu