Musiikkia minun makuuni: Mustanmeren valssi

https://www.youtube.com/watch?v=wcnh_Lw5Y08

Eräs kauneimmista kevyen musiikin helmistä on tämä Leif Wagerin esittämä venäläisperäinen valssi. Wagerin upealle äänelle kappale sopii mitä parhaimmin. Mielestäni paremmin kuin saman valssin laulaman Georg Otsin.

Musiikkimakuja on monenlaisia, mutta kyllä nykymusiikki on ikävää kuuneltavaa. Kaiken maailman räpit, rokit, popit, hevit ja metallit eivät minun makuuni sovi alkuunkaan. Enkä niitä kuuntelekaan, kun mitä satunnaisesti joutuu kuuntelemaan.

Onko nykysanoittajilla suomen kielen sanavarasto olematon kun levyllä jankutetaan samaa muutaman sanan värssyä peräkkäin lukemattomia kertoja? Ja sanoitus ei stemmaa mitenkään. Ottakaa ihmeessä oppia vaikkapa sellaisilta sananikkareilta kuin Reino Helismaa, Juha Vainio, Vexi Salmi ja Juice Leskinen.

Miksi ”vakavamman” musiikin kohdalla on menty Kaija Saariahon tapaiseen kakofoniseen sävellystyyliin? Kenen korvat sitä kestävät kuunnella?

Musiikkina sävelteoksiin käytetään nykyisin kaikenlaista hälyä: tehtaan kohinaa, liikenteen melua, yleisten tilojen hälinää jne. Kun tällaiselle ”sävelteokselle” laitetaan hieno englanninkielinen nimi, niin kyllä musiikkikriitikot ihastelevat.

Mao totesi aikoinaan muussa yhteydessä, että antaa kaikkien kukkien kukkia. No, kauan eivät saaneet nuo kukat kukoistaa kun ne revittiin viimeistä nuppua myöten. Eikä minun musiikillisessa kukkapenkissänikään saa kasvualustaa kaikenlaiset ohdakkeet mitä tänä päivänä musiikkina tarjotaan.

Leif Wager oli Norjan lahja Suomen musiikki- ja elokuvataiteelle.

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu