Neuvostopartisaanien tuhoiskut siviilikyliin jatkosodan aikana
Lenin totesi aikoinaan ulkoasiainkansankomissaarilleen Tshitserinille, että totuuden puhuminen on porvarillista ennakkoluuloisuutta. Tavoiteltavana oleva päämäärä (bolshevistinen?) tekee valheen oikeutetuksi. Ja valhetta on itänaapurissa riittänyt. Muun muassa tämän Veikko Erkkilän kirjassaan (Kello 04 Moskovan aikaan, Kirjarovio, 2021) esiin nostaman asian tiimoilta.
Erkkilän teos (jo kolmas samaa aihetta koskeva) käsittelee venäläispartisaanien suorittamia siviilien murhatöitä lukuisissa rajakylissämme jatkosodan aikana. Taisteluraporteissaan partionjohtajat valehtelivat silmittömästi retkensä tuloksista. Kirjattujen tietojen mukaan Karjalan rintaman partisaanit tappoivat 13 000 vihollisen sotamiestä ja upseeria, tuhosivat 53 varuskuntaa, syöksivät raiteilta 31 junaa, räjäyttivät 151 siltaa ja 78 tarvikevarastoa, tuhosivat 236 autoa – paikoilla johon ei ollut edes tietä – ja 7 lentokonetta… Ei totuuden hiventäkään! Hyökkääjät tiesivät useimmiten tarkalleen minkälaista ”varuskuntaa” olivat tuhoamassa. Siviilikylien elämää saatettiin seurata useampi päivä.
Partisaanit tuhosivat heinäkuussa 1943 väijytyksessä Inarin Laanilassa postiauton, jolloin sai surmansa neljä henkilöä, mm. piispa Wallinmaa, ja kahdeksan henkilöä haavoittui. Partiokertomuksessa runoiltiin:” Semjonovin ryhmä tuhosi yhteensä 99 henkilöä. Näistä upseereita 50, sotilaita 13 ja siviilejä 36 henkilöä.” Kuka ne kävi erittelemässä ja laskemassa?! Matkustajien joukossa väitettiin nähdyn jopa saksalaisia merisotilaita!? Linja-autossa oli ollut vain yksi suomalainen sotilas, ja hänkin ilman asetta. Myöhemmin paikalle tuli kyllä saksalainen lomakolonna.
Miksi valehdeltiin? – Tuloksia piti partioreissulla saada aikaan; niitä ylempi johto voimakkaasti vaati. Kun ei muuten saatu riittäviä mainetekoja, niin niitä keksittiin.
Erkkilä on tutkinut vuosia näitä partisaani-iskuja, ja koittanut selvittää, jopa Venäjällä useasti vieraillen, siviilien murhatöihin syyllisiä, ja näiden tekoihin toimeksiantajia. Selvityksen mukaan tärkeimpänä Karjalan rintaman partisaanitoiminnan ohjeistajana ja käskyttäjänä toimi KSSNT:n ensimmäinen sihteeri Gennadi Kuprijanov.
Murhatöistä on tehty Keskusrikospoliisille useita tutkimuspyyntöjä. KRP on selvittänyt asiaa vuodesta 1998, ja aloitti varsinaisen tutkinnan 10.5.2000. Tietopohjana on paljolti käytetty Veikko Erkkilän kirjaa Vaiettu sota. Tutkimustyö on ollut monestakin syystä vaikeaa. Venäjä on suhtautunut asiaan nihkeästi, ja arkistoihin pääsy ollut usein jopa mahdotonta. Itänaapurissa ei millään meinata uskoa suomalaisten esiin tuomia näkemyksiä. Ne varmasti pitävät asiassa paikkansa. Murhatutkinta päätettiin keskeyttää toistaiseksi 17.6.2003. KRP:n tutkinnassa todetaan, että neuvostopartisaanit tekivät Suomen valtion alueella vuosina 1941-1944 noin 30 hyökkäystä siviilikyliin, joissa sai surmansa 154, haavoittui 53 ja katosi 19 siviilihenkilöä. Paljolti naisia ja lapsia.
Tappioitta eivät hyökääjätkään selvinneet. Suomalaiset takaa-ajoryhmät tuhosivat heitä huomattavassa määrin.
Uhrien omaiset ja muut asianosaiset pitävät pahana, että Neuvostoliiton aikana partisaani-iskuista piti vaieta. Kas, ne ”yleiset syyt”!
Hengissä selvinneiden ja surmattujen omaisten kärsimykset ovat olleet valtaisia. Tapahtumat jättivät ne kokeneille lähtemättömän pelon. Se ei ole kokonaan hävinnyt vuosikymmenten jälkeenkään. Valtiolta on odotettu korvauksia, mutta vähänlaisesti niitä on saatu.
Mitä tapahtui 7.7.1944 kello 04 Moskovan aikaa?
Kaksi partisaaniosastoa: Bolshevik ja Poljarnik, hyökkäsivät Seitajärven siviilikylään, ottivat 11 kyläläistä, lähinnä naisia ja lapsia, vangiksi ja kuljettivat heitä jonkin matkaa mukanaan. Lopulta surmasivat asukkaat ampumalla ja pistimillä. Vain kahdeksan vuotias Mirja-tyttö jäi henkiin kaksi pistimen reikää ruumiissaan. (Vuosia myöhemmin eräälle venäläishistorioitsijalle piti näyttää pistimen jäljet ennen kuin tapahtuman uskoi.) Tuossa hyökkäyksessä Seitajärvelle sai surmansa yhteensä 15 henkilöä. Kylän talot poltettiin.
Partisaanien iskujen tapahtumapaikoille on pystytetty muistopatsaat.
Kirjassa on järkyttävää kuvamateriaalia.
Minua rassaa tuo partisaani-nimitys.
Partisaani on minun kielenkäytössäni ensisijaisesti vastarintaliiketoimintaa harjoittava henkilö, siis oman maan miehittäjiä vastaan taisteleva henkilö. Useinmiten ilman asepukua tai sotilastunnuksia toimiva.
Neuvostoliiton toisessa maassa rosvoretkellä toimivia tuhoajajoukkoja en kutsuisi missään tapauksessa partisaaniksi. Lähin sopiva nimitys on sissi.
Toinen sopiva nimimitys on desantti, joka korostaa taistelijan toimintaa salassa, siviiliasuisena.
Suomalaiset kaukopartiomiehet tekivät sodan aikaan Neuvostoliiton rajan takana sissi-iskuja. Suomalaiset toimivat lähes poikkeuksetta asepuvuissa, sotilaallisin varustein.
Neuvostoliiton sissi-desantit erikoistuivat vakoiluun ja siviilien teurastamiseen.
Partisaani-nimitys on aivan liian kunnianarvoinen tuhlattavaksi näihin toimijoihin.
Toki sanakirjakin laajemmassa merkityksessä tietää, että partisaania voidaan käyttää yleisnimityksenä sissitaistelijalle, joka kuuluu järjestäytymättömään taisteluryhmittymään, mutta yleensä lähtökohtana on se, että partisaani toimii omassa kotimaassaan vieraan valla miehittäjiä vastaan, kuten esim. Ranskan, Kreikan tai Italian vastarintaliikkeet toisen maailmansodan aikana.
Minusta Veikko Erkkilä tekee virheen kun menee mukaan venäläisten sanamanipulaatioon.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeaa pohdintaa Harri!
Mutta, Veikko Erkkilä ottaa kyllä hyvin kantaa tähän asiaan kirjassaan. Toteaa muun muassa, että partisaani-nimitys sopi paremmin käytettäväksi natsi-Saksan miehittämillä venäläisalueilla.
Tätä kyseistä nimitystä on vaan käytetty puheena olevien siviilimurhien yhteydessä laajasti ilman selityksiä.
Kunniaa on monenlaista, ainakin itänaapurissa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että Erkkilä ottaa asiaan kantaa.
Taannoin oli Helsingin Sanomissa juttu näistä NL:n ”partisaaneista”, jotka murhasivat rajan pinnassa asuvia suomalais-siviilejå, naisia ja lapsia.
Tuolloin toimittaja käytti kritiikittä partisaani-termiä.
Tästä syystä kavahdan blogisi otsikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Pahempi virhenimitys on ollut, kun suomalaisia ”metsäkaartilaisia” nimitettiin sotien jälkeen vastarintataistelijoiksi. ”Vastarintataistelijoitako”, jotka toimivat omaa sodassa olevaa maataan vastaan sen vihollisen hyväksi?!
Tapio Koivukarin kirjassa ”Käpykaartilaiset” on tuholaistöitä tekeville maanpettureille tarkoitettu ”Hävitysohjesääntö n:o 2”. Siinä on lueteltu erikseen metsäkaartilaisten, tätä nimitystä käytetään, tehtävät. Aivan mieletöntä ohjeistusta!?
Ilmoita asiaton viesti
Uskomatonta. Tuosta en ole kuullutkaan.
Nimitykset käpykaartilainen, hiippari ja viides kolonna kyllä ovat tuttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Taisivat nämä metsäkaartilaiset, käpykaartilaiset, hiipparit ja viides kolonnalaiset sodan jälkeen hakea samaa statusta kuin rintamamiehet? En muista saivatko.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt, että tapahtumien jälkeen suoritettiin asiaankuuluvat rikostutkinnat jatkosodan ajan Suomen silloisin menetelmin, jossa mm. henkirikosten uhrien valokuvat olivat osa dokumentaatiota, ja muutenkin kaikki rikospaikan havainnot ja ruumiinavauslöydökset kirjattiin tutkintapöytäkirjoihin mahdollisimman täsmällisesti ja tarkasti.
Nämä pöytäkirjat lienevät edelleen jossain arkistoituina? Onko Veikko Erkkilän kirjassa viittauksia niihin?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä suoritettiin.
Tapahtumat selvitettiin perusteellisesti. Erkkilän kirjoissa tätä vanhaakin tutkimusta sivutaan. Hyökkäysten uhreja kävi tutkimassa puolueettomia henkilöitä Ruotsista asti. Lääkäri ja toimittajia. Venäläisten on aivan turha tänäkään päivänä väittää, että meillä valehdellaan asiasta!
KRP:n uudemmasta rikostutkinnasta on tässä Erkkilän kirjassa monen monta sivua.
Kuten blogistani käy ilmi KRP:n murhatutkinta keskeytettiin 17.6.2003 koska mm. syyllisten saaminen oikeuteen näytti mahdottomalta. Mutta Suomen laissa murha ei vanhene koskaan, niin siten voidaan tutkintaa oleellista uutta asiassa ilmetessä jatkaa. Esimerkiksi muutos Venäjän johdon asenteissa.
***
Suomessa tuomittiin jatkosodan jälkeen useita sotarikollisia, lähinnä vankileirien vartijoita, vankeusrangaistuksiin. ( Tässä yhteydessä ei tarkoiteta nk.sotasyyllisiä.) Koskahan Venäjällä tuomitaan ensimmäinen sotarikollinen, tai sotaan syyllinen, vaikka postuumisti? Heti Stalin hyökkäyssotien alkamisesta Puolaan ja Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti