Pesis on peleistä suomalaisin (POPS)

Otsikon teemalla markkinoitiin pesäpalloa 80-luvulla, ja ilmeisellä menestyksellä. Tänä päivänä lajin tulevaisuus näyttää erinomaisen hyvältä. POPS-logon alla koitettiin ohjatuilla pesiskouluilla saada lajin pariin lapsia ja nuoria mahdollistamalla heille hyvät harrastusmahdollisuudet.

Pesäpallon kehitti Lauri ”Tahko” Pihkala jo 1910-luvulla amerikkalaisesta baseballista ja kotimaisesta pitkäpallosta. Ensimmäisestä Suomen mestaruudesta pelattiin vuonna 1922.

Lajia on aikoinaan kritikoitu mukamas sen militaristisesta luonteesta. Jos sillä on joskus viitteitä siihen suuntaan ollut, niin ne ajat ovat olleet ja menneet. Pesäpallo puoltaa hyvin paikkaansa suomalaisessa urheilun lajikirjossa. Mikä sopii paremmin kesäiseksi joukkuelajiksi tytöille ja naisille kuin kyseinen mailapeli?

Pesäpallo on levinnyt laajalti, poislukien pääkaupunkiseutu. Sinne ei laji ole huipulla juurtunut. Onko Roihusta nostajaksi? Tampere on ottamassa paikkansa lopultakin lajin eliittiin. Pesiksen huipulle on noustu hyvinkin pieniltä paikkakunnilta.

Olin itsekin aikoinani jonkin verran mukana pesistoiminnassa, mutta laji ei ikävä kyllä saanut tällä seudulla suosiota. Ennen kaikkea se kaatui aktiivisten vetäjien puutteeseen. Kenttäolotkaan eivät olleet häävit.

Nyt on menossa Superpesiksen pudotus- ja nousukarsinnat, sekä mitalipelit. En muista, että aiemmin olisi ollut aivan näin tasaisia ja jännittäviä otteluita. Ratkeavat vasta supervuoroparissa tai kotiutuslyöntikilpailussa. Viimeksi mainittua voidaan verrata jalkapallon rangaistuspotkukilpailuun.

Jokaisella urheilulajilla on omat erikoisuutensa, kuten pesälle syöksyminen ja merkkiviuhkan käyttö pesäpallossa. Turha niitä on ihmetellä. Upeilla syöksyillä, joita myös naispelaajat nykyisin harrastavat, saadaan näyttävyyttä peliin. Mutta ei syöksyminen ole pelkkää kosmetiikkaa, kyllä sillä on oma selvä tarkoituksensa.

Viihdytään pesäpallon parissa!

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu