Pieni punainen kirja: tarinaa Suomen maolaisesta liikkeestä

Ylen TV1:llä päättyi juuri dokumentti järjettömästä, muualta jäljitellystä marxilais-leninistis-maolaisesta aatesuunnasta  Suomessa. Tuo aate oli paljolti omittu Ruotsista ja Norjasta. Ja tietenkin emämaasta Kiinasta. Liikettä täällä johti karismaattinen, niin väitetään, Matti Puolakka. Häneltä jäi tuhansia sivuja filosofisia mietelmiä, jotka kuulema vielä joskus avaavat uuden tien ihmiskunnalle. Uskokoon ken tahtoo!

Suomen maolaisuus erkani muusta marxilais-kommunistisesta vasemmistoliikkeestä vuoden 1968 Tsekkoslovakian tapahtumien vuoksi; Varsovanliiton joukkojen, neuvostojohdossa, vallattua maan. Maolaiset alkoivat vastustaa Neuvostoliiton ylivaltaa, ja siellä noudatettavaa diktatuurista sosialismia.

Kun kommunistimaissa tiedettiin olevan, olivat ne sitten minkä muotoista kommunismia tahansa ilmentäviä, kolhoosiviljelys alkeellisella tasolla;  suomalaismaolaiset olivat sen itsekin nähneet Kiinassa vieraillessaan, niin kuitenkin perustivat Laukaaseen jonkinlaisen maanviljelyskommuunin. Niitä oli tarkoitus perustaa myös muualle Suomeen. Kommuunissa piti omavaraistaloudessa opiskella marxilaisuutta. Ei tullut mitään lähinnä kaupunkioloista lähtöisin olevilta ”viljelijöiltä”! Perunat mätänivät peltoon kun vaot oli kynnetty väärään suuntaan rinnepelloilla.  Porkkanat kasvoivat vain sentin paksuisiksi. Puolukanpoimintakaan ei lyönyt leiville, niinpä talven tullen pantiin pillit pussiin. Todettiin yhteisesti, ettei tästä tule mitään. Viimeksi Puolakka itse. Dokumentissa todetaan, että ei kasva peruna pelkän aatteen voimalla.

Kuvaavaa kommuuniviljelyksen surkuhupaisuudesta verrattuna yksityismaatalouteen antaa erään maolaisen, nyt vanhemmiten, nyhtämät ranteen paksuiset porkkanat ilmeisesti kesäasuntonsa kasvimaalla. Mitähän mahtoi mies tuolloin ajatella Laukaan tikku-porkkanoista?

Maolaiset ja heidän halveksimansa  taistolais-stalinistit olivat käsirysyyn asti toistensa niskavilloissa kiinni. Tappelivat kumman aate oli puhdasoppisempaa.

Yksi haastatelluista kertoi aatteellisuutensa puhjenneen kukkaan 12 vuotiaana. Ymmärsi jo tuolloin marxilaisuuden salat!?

Entiset marxisti-leninistit, maolaiset pyrkivät dokumentissa lyömään menneen toilailunsa leikiksi. Sitä toiminta ei kaikesta päätellen kuitenkaan ollut. Kovasti heitä ainakin ajoittain kameran edessä huvitti. Katumustaan harva toi esiin. Mahtoivatko tietää alkuunkaan kuinka paljon ihmisiä tapettiin heidän ihannoimassaan Kiinan kulttuurivallankumouksessa? Sellainen piti pistää pystyyn Suomessakin!??

Punainen kirja oli pieni ja pieni oli onneksi myöskin Suomen maolaisjoukko. Liike Suomessa lopahti melko lyhyeen.  Ja annetaan tuon maailmanlopun aatteen, vaikka maolaisen sosialismin muodossa, maatakin haudassaan. Marxilainen sosialismi, kommunismi sen ylimpänä asteena, on ihmiskunnalle niin utopistinen aate, ettei lähellekään sen kirkasta aamunkoittoa ole missään päästy.  Ja ihmisen raadollisuuden tiedostaen ei koskaan päästäkään.

Olivatkohan Marx ja Engels edes tosissaan kun tunnetun aatteensa loivat? Oliko se heiltä vain jonkinlaista akateemista saivartelua? En usko, että kyseiset herrat olisivat olleet tasa-arvoisessa, luokattomassa yhteiskunnassaan valmiit itse tarttumaan lapionvarteen tai laastikauhaan. Eivätköhän vaan olisi kynsin hampain pyrkineet pomomiehiksi?

+2
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu