Karjalan menetetyt kunnaat

Laatokan saaristoa   Kuva: Pekka Pouhula

Maassamme asuu vielä suuri joukko Karjalan evakkoja, ainakin heidän jälkeläisiään, joiden kannattaa tutustua kirjailija Ensio Kettusen mainioon, nostalgiseen YouTube-videosarjaan Rajantakaiset kylämme. Sarjassa tuodaan esiin rajan taakse jääneen pakkoluovutetun alueen historiaa, teollisuutta, rakennuskantaa ja kauniita kylämaisemia kartoin ja valokuvin. Karjalassa oli kymmeniä kauniita kirkkoja ja hyvin hoidettuja hautausmaita. Entä tänä päivänä? Tilanne on surkea. Miksi alueet Suomelta vietiin kun niitä ei hoideta?

Ensiksi varmaankin on syytä katsoa videopätkä omasta, tai vanhempiensa syntymäkunnasta. Videot kestävät 10 – 20 minuuttia. Valokuvat ovat lähinnä värillisiä pitäjäseurojen, sekä SA- ja Museoviraston kuvia.

Menetetyt alueet Karjalassa olivat osa kauneinta Suomea. Luonto on siellä edelleenkin paljolti samanlaista, mutta kylät osin tai kokonaan hävinneitä, ja rakennukset surkeassa kunnossa. Vanhoja suomalaistaloja. Vaikka Neuvostoliitto/Venäjällä on vähät välitetty luonnonsuojeluasioista, niin varmaankaan kaikkea luontoa siellä ei ole pilattu. Laatokan saaristo ja Vuoksen vesistö ovat maisema-arvoltaan yhäti nähtävyyksiä. Mainioita mökinpaikkoja löytyy, ja niitä onkin hyödynnetty.

Paljon on keskusteltu Karjalan, ainakin osan, takaisin saannista; ei sodalla vaan neuvotellen, kun sellainen aika mahdollisesti koittaa. Muutamia kertoja meille onkin tarjottu aluepalautusneuvotteluja, mutta ne on Suomen valtiojohdon taholta katsottu tarpeettomiksi. Turkulainen, kaukana Karjalasta elänyt presidentti Koivisto totesi aikoinaan Venäjän johtajalle Jeltsinille, että meillä ei ole selvitettävänä avoimia raja-asioita. Eikö todellakaan?! UKK sentään piti palautusasiaa otollisina hetkinä vireillä, olihan hänellä ollut maatila Kannaksella. Kun seuraava momentun aluepalautukselle tulee, asiaa ei saa enää vähätellä ja pilata.

Eikö entisillä kotikonnuilla olisi mukavampi vierailla ja kunnostella rakkaita paikkoja, kun ne kuuluisivat jälleen Suomeen?

On täysin käsittämätöntä puhetta, että menetettyjä valtioalueitamme ei kannata ottaa takaisin vaikka tarjottaisiin. Mennyt mikä mennyt!

Maailma muuttuu välillä nopeastikin, joten ei kai ole täysin mahdotonta, että käki vielä kerran kukkuisi takaisin saaduilla suomalaisilla Karjalan kunnailla.

Raita Karpo:

https://www.youtube.com/watch?v=EP9v3zXkYdA

 

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu