Saaristotaistelu Suomenlahdella kesällä 1941

Jatkosodan alussa sumuisena heinäkuun yönä vuonna 1941 joutui majakkasaari Bengtskär läntisellä Suomenlahdella venäläisten hyökkäyksen kohteeksi. Puoliltaöin 26.7. lähti vihollisen miehittämästä Hangon laivastotukikohdasta yli sadan miehen suuruinen merijalkaväkiosasto kolmella kuljetusaluksella tarkoituksenaan vallata saari,  tuhota puolustajat ja räjäyttää majakka. Maihinnousua tuki tykkiveneitä, ja pommikoneita Hangon Täktomin kentältä. Hyökkäystä johti yliluutnantti Kurilov.

Bengtskäriä puolusti aluksi alle neljänkymmennen sotilaan suomalaisjoukko. Raskaana aseistuksena konekiväärit ja yksi pikatykki. Puolustajat joutuivat alakynnessä vetäytymään itse majakkaan, sen paksujen seinien suojaan. Venäläisten valtausyritykset kilpistyivät suomalaisten tulitukseen. Nämä pitivät puoliaan siihen asti kunnes apua saatiin kuljetetuksi useilla aluksilla ja kalastajaveneillä muilta saarilta. Puolustusta johti luutnantti Fred Luther. Sotilaat olivat ruotsinkieliseltä rannikkoseudulta.

Örön linnake ampui iskuja saarelle tuhoten hyökkääjiä. Suomalaiset tykki- ja vartiomoottoriveneet tukivat puolustusta. Omat lentäjät torjuivat punakoneita. Jopa panssarilaivat Ilmarinen ja Väinämöinen määrättiin liikkeelle Hiittisten ankkuripaikaltaan.

Taistelut päättyivät alkuillasta puolustajien voittoon. Tappiot olivat melko suuret. Suomalaisia kaatui 32, ja haavoittui 45. Hyökkääjän tappiot olivat suuremmat. Vangiksi antautui kolmisenkymmentä maihinnousijaa, suurin osa haavoittuneina.

Puolitoista viikkoa ennen Bengtskäriin hyökkäämistä venäläinen iskuosasto valtasi äkkirynnäköllä Morgonlandetin saaren, jota suomalaiset käyttivät tulenjohtoon, ja vangitsivat pienen tulenjohtoryhmän. Heille oli tarkoitus jättää nopea moottorivene, jolla pääsisivät hyökkäyksen sattuessa vetäytymään saaresta. Vene oli kuitenkin rikkoutunut ja viety korjaukseen, joten pakenemaan ei päästy. Miehet joutuivat vangiksi. Vankeudesta palasi sodan jälkeen vain yksi sotilas.

Vuosi myöhemmin heinäkuussa 1942 käytiin vielä kiivaampi saaristotaistelu Suomenlahden itäosassa Somerin saarella ja sen lähivesillä. Sekin päättyi suomalaisten voittoon.

Patrik Berghällin teos Hyökkäys Bengtskäriin ( ATENA, 2023, 186 sivua ) on osin fiktiota; jonka kirjoittaja myös sellaiseksi toteaa, mutta taistelun kulku perustuu selviin faktoihin. Kirjassa on hyvä kuvitus, mutta karttapiirros taistelualueesta olisi ollut suotavaa.

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu