Sissi-isku Mai Gubaan

( GUMMERUS, 2019, 126 sivua )

Suomalaiset kaukopartiomiehet tekivät jatkosodassa vv.1941-1944 useita partiomatkoja puna-armeijan selustaan, mutta tässä kirjassa esiin tuotu massiivinen sissiretki Mai Gubaan Muurmannin radalle tammikuussa 1942 oli niistä ainutlaatuisin. Lähinnä hävitysretkeen osallistujien suuren määrän vuoksi: huolto- ym. joukot mukaanlukien 1924 sotilasta, 247 hevosta, ja kuormastossa kranaatinheittimiä ja jopa it-kalustoa.  Osastoa johti majuri Majewski. Retken pituus oli yhteen suuntaan 75 kilometriä, ja matka kuljettiin hiihtäen tiettömässä, paksulumisessa korvessa.

Iskussa oli mukana TK-upseeri Toivo Narva. Hän otti ainutlaatuiset valokuvat partioretkeltä. Niistä näkyy matkan rasittavuus, niin miehillä kuin varsinkin hevosilla.

Osasto Majewskin sissi-isku onnistui hyvin. Mai Guban asema-alueella tuhottiin satakunta rakennusta, ja rataa räjäytettiin useasta kohdasta. Miestappiot olivat vähäiset, vain neljä sotilasta kaatui. Samoin vihollisella. Vetäydyttäessä häiritsivät punalentäjät matkantekoa. Ihmettelen, etteivät omat hävittäjät suojanneet paluuta. Olivatko hävittäjäkentät liian kaukana? Pommikoneilla olisi kai ainakin voitu pommittaa Sekeen kenttää, josta vihollishävittäjät toimivat?

Narva joutui välittömästi reissun jälkeen tekemään päämajasssa Mannerheimille yhteenvedon sotaretkestä. Sen opetuksena päätettiin partioiskuissa olla käyttämättä jatkossa näin suurta osastoa. Sama tulos oletettiin saavutettavan pienemmälläkin joukolla.

Toivo Narvan poika Raine Narva on yhdessä Simo Liikasen kanssa koostanut tarkan selvityksen sissiretken tapahtumista. Tekstiä elävöittävät lukuisat valokuvat, ja hyvät kartat operaatioalueesta.

Erinomaista sotahistorian taltiointia!

 

 

PerttiRampanen

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä. Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu