Tie epävapauteen: kriittinen katsaus maailmanpolitiikan nykyisyyteen ja tulevaisuuteen

( SILTALA, 2019, 365 sivua )

Yhdysvaltalaishistorioitsija Timothy Snyderin kirjan nimi viittaa jonkinlaiseen poliittiseen epävakauteen – toki kansalaisvapaudetkin ovat monessa maassa olemattomia –  tämän päivän maailmanpolitiikassa. Sitä on ollut aiheuttamassa ennen kaikkea Venäjän presidentti Putin oligarkeineen. Hän on saanut otteen, paitsi omasta kansastaan, niin eri maiden oikeistopoliitikoista, ja mikä pahinta myös Yhdysvaltojen presidentistä hallintoineen.

Valtiojohtajan tulisi olla käytökseltään jotensakin sivistynyt, mutta presidentti Trump on suorastaan moukkamainen. Visertelee twitterissään mitä sylki tuo suuhun. Valehtelee minkä ehtii, eikä pyytele anteeksi. Snyder tuo esiin, että erään puolen tunnin haastattelun aikana Trump lasketteli lööperiä 24 kertaa. Koskahan amerikkalaiset kokonaisuudessaan ymmärtävät minkälaisesta johtajasta on kyse, ja toteavat kuten presidentti itse aikoinaan TV:ssa: ”Olet erotettu!”? Kirjoittaja paljastaa monet todella likaiset epäkohdat Trumpin vaalikampanjassa. Venäjän puuttuminen vaaleihin on lukuisten esimerkkien valossa selviö.

Varsinainen valheen valtakunta on kuitenkin Venäjä. Jo bolshevikkijohto totesi aikoinaan, että totuuden puhuminen on porvarillista hapatusta. Ja valhetta on riittänyt! Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan konflikti mukaan lukien. Niitä historioitsija käsittelee kirjassaan monen sivun verran.

Presidentti Putin on ominut itselleen agendaansa toteuttaessaan anarkisti-filosofi Ivan Iljinin ajatukset fasisimista, uskonnosta ja rotuopista. Iljin vastusti bolshevikkeja ja ajettiin maanpakoon 20-luvulla. Venäjän nykyjohtajalle hänen anarkistiset näkemyksensä näyttävät hyvin tekemisten ohjenuoraksi kelpaavan.

Timothy Snyder antaa järkyttävän, suorastaan inhottavan kuvan maailman tämänhetkisestä valtiopolitiikasta, ja lukuisista poliitikoista lähinnä Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Senhän on jokainen politiikkaa seuraava nähnyt jo pitkään kuinka moraaliltaan epäpuhdasta on puoluepolitiikka, mutta että valtiopolitiikkakin on mennyt näin kerta kaikkisen puistattavan likaiseksi peliksi!?

Myöskään EU ei saa Snyderiltä puhtaita papereita toiminnastaan.

Ei näytä hyvältä ihmiskunnan tulevaisuus – ei todellakaan!

PerttiRampanen

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä. Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu