Toblach ja norjalaisten seitsoisvoitto!?

Toblachin maailmancupin miesten 10 kilometrin hiihdossa paljastui, jos se edes on jollekin ollut epäselvää,  näyttävällä tavalla mikä on todellinen hiihtomaa, ja muut siinä sivussa hiihtelee mitä hiihtelee!

Ja jatkoa seuraa. Nuorten MM-kisoissa on nähty, että hiihtohirmuja on jatkossa Norjalle tulossa tukuttain. Tosin on muutama ehkäpä tulossa Suomellekin. Toivotaan!

Koittakaa nyt ihmeessä Suomen hiihtoherrat selvittää mistä norjalaisten hiihtoherruus johtuu? Siihen ei varmaankaan ole syynä pelkät suuret harjoituskilometrimäärät, niin kuin Remi Lindholm kuvittelee, eikä Suomen hiihtomainetta kasvata se saako Iivo Niskanen hankittua Lauri Lepistölle naisen 🙂 (Näin eräässä Iivon ruotsalaishaastattelussa.)

Ilmastolliset olosuhteet ovat Suomessa samat kuin Norjassa, ja väkimääräkin likipitäen yhtä suuri. Tuskin pelkkä rahakaan selittää valtaisan tasoeron. Jos raha on pelkästään syynä, niin Norjaa ei koskaan hiihdossa saavutetakaan; sellaisia euromääriä ei Suomesta urheiluun löydy. Harjoittelussamme on jotain norjalaisista poikeavaa kun heiltä nousee huipulle solkenaan uusia nimiä, suomalaisista vain harvoja. Ottakaa selvää mitä!

Sisäinen kova kilpailu osallistumispaikoista on varmaankin osasyynä norjalaisten menestykseen. Tulevista MM-hiihdoistakin norjalaisia hiihtäjiä jää pois, jotka olisivat potentiaalisia mitaliehdokkaita. Suomesta ei jää ”rannalle” yksikään sellainen hiihtäjä.

Jos norskien kovan kunnon salaisuus on ruskea juusto, niin heti sitä rekkakuorma Suomeen 🙂

Muutaman vuoden takainen hiihtoliiton agenda, että  Suomesta pyritään, en muista mihin vuoteen mennessä, tekemään Pohjoismaiden paras hiihtomaa, on kaukainen, sanoisin mahdoton, haave.

Kaipa vuonomaassa nuoriso harrastaa sielläkin liikuntana melkoisesti pelkkää peukalojumppaa, vaikka väitetään hiihtoharrastuksen olevan jo nuorisolla laajaa. Varmasti onkin.

Ja kun kyse ei ole pelkästään hiihtourheilusta, vaan useasta talvilajista, joissa Norja on jatkuvasti huipulla. Miksi tilanne on tällainen?!

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu