Tulilahden kaksoismurha

Tänä kesänäkin on lueskeltu uutterasti monien suomalaisten kesälukemistoon kuuluvia rikosromaaneja. Näiden ”dekkareiden” sisältö on useimmiten pelkkää sepitettä. Viiltävää kauhua ja jännitystä kylläkin sisältävää, joka joillekin lukijoille on hyvinkin ”koukuttava” kirjallisuuden lajityyppi.

Tämä historiantutkija Mikko Pennasen teos Tulilahden murhamysteeri (Into, 2023, 367 sivua) on jännittävyydessään rikosromaanien ystäville varmaankin lukuelämys, tosin totuudellisena hyvin traaginen tapahtumasarja. Kirja kertoo yhdestä kaikkien aikojen tunnetuimmasta rikostapauksesta Suomessa.

Jyväskyläläiset ystävykset Eine Nyyssönen (21v) ja Riitta Pakkanen (23v) katosivat  kesällä 1959  Itä-Suomeen suuntautuvalla pyöräretkellä. Kun neitoset eivät kesälomansa loputtua palanneet kotiin alkoivat oletetulla katoamisalueella suuretsinnät. Niihin osallistui myös sotilaita. Epäiltiin vahvasti, että Eine ja Riitta olisivat joutuneet henkirikoksen uhreiksi. Juuri niin oli tapahtunutkin. Ruumiit löytyivät suohon piilotettuina Heinäveden Tulilahden leirintäalueen läheisyydestä.

Rikostutkimuksiin keskitettiin Suomen parhaat poliisivoimat; tapaus piti saada nopeasti selvitetyksi, olihan jokunen vuosi sitten tapahtunut Kyllikki Saaren murhakin vielä selvittämättä. Työpaineita rikostutkijoilla oli siten riittämiin. Tutkinnasta muodostui massiivinen tapahtumaketju.

Murhatekoon epäiltyjä kartoitettaessa tuli yhä uudelleen esiin alueella liikkunut salaperäinen mopomies. Ajopelin värin kerrottiin olleen silminäkijöiden mukaan sininen, mutta myös muitakin värivaihtoehtoja oli esillä. Mopedi oli tuolloin maaseudulla suosittu liikkumisväline, joten sinisen Soliferin omistajia löytyi seudulta useita. Yhtä lukuunottamatta muut kuulustellut pystyttiin sulkemaan syylliseksi epäiltynä pois laskuista.

Kaiken kaikkiaan silminnäkijöiden kertomukset poikkesivat suuresti toisistaan. Jopa muuttuivat ajan myötä. Mopoilijan hatunkin muisteltiin olleen jos minkälainen.

Mikko Pennanen on koonnut arkistojen kätköistä seikkaperäisen selvityksen tapahtuneesta: murhista, mahdollisesta motiivista, tutkintatyöstä ja oikeudenkäynneistä. Unohtamatta tuoda esiin murhapaikkakunnan väestön pelkotiloja, toistensa kyräilyä ja kaikenlaisten huhujen voimakasta leviämistä seudulla.

Oliko salaperäinen mopomies yksin kaksoismurhaaja, saatiinko hänet kiinni ja tuomituksi? Lukemalla selviää!

P.S. Teemu Keskisarja on hiljattain kirjoittanut teoksen samasta tapahtumasta.

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu