Unohdettuja kirjailijoitamme IV: Arvi Järventaus

Historiallisia romaaneja kirjoittava pappi

Syntyjään oululainen pappi ja kirjailija Arvi Järventaus (1883-1939) oli 1900-luvun alun huomattavampia kirjailijoitamme papin toimensa ohessa. Hän työskenteli kirkonmiehenä eri seurakunnissa Oulun ympäristössä ja Lapissa. Suuri osa Järventauksen teoksista liittyykin kotiseutuun Lappiin. Ensimmäisen teoksensa hän kirjoitti vuonna 1916: Risti ja noitarumpu.

Kirjailijan tuotanto on laaja: romaaneja, novelleja ja runojakin. Erikoisesti Järventaus muistetaan historiallisista romaaneistaan. Pääteos on neliosainen suurromaani Rummut, joka kertoo Suomen sodasta vuosina 1808-1809. Kirjailijan teoksia on käännetty ruotsiksi, viroksi, saksaksi ja unkariksi. Viimeisten kirjojensa aiheet Järventaus sai Unkarista useilla matkoillaan sinne. Hänelle myönnettiinkin Deprecenin yliopiston kunniatohtorin arvo vuonna 1938.

Järventaus sai Valtion kirjallisuuspalkinnon viisi kertaa.

Järventaus oli poliittisesti aktiivinen, ja erikoisesti suojeluskuntatoiminta oli lähellä kirjailijan sydäntä. Vapaussodassa hän palveli länsiarmeijan kenttäpappina. Oli sodan jälkeen Pohjois-Uudenmaan suojeluskuntapiirin valistusohjaaja toimiessaan  kappalaisen virassa Tuusulassa. Kirjoitteli artikkeleita piirin Sarkatakki-lehteen. Järventaus kuoli vuonna 1939.

Suomen sodan rummut

Rummut kertoo Suomen sodan 1808-1809 tapahtumista rivimiesten näkökulmasta. Romaanin runko on historiallisesti todenmukainen, mutta päähenkilö luutnantti Oljemarck ja häneen liittyvät sotilaat ja läheistapahtumat ovat fiktiivisiä.  Todellisia henkilöitä sitävastoin ovat sotapäälliköt: Adlercreutz, Döbeln, Jägerhorn, Aminof jne.

Teoksesta saa hyvän kuvan sodasta, joka irrotti maamme Ruotsin alaisuudesta. Suomesta tuli suuriruhtinaskunta tsaari-Venäjän yhteyteen. Niin kuin Aleksanteri I totesi Porvoon valtiopäivillä, korotettiin Suomi kansakuntien joukkoon. Olisiko näin käynyt Ruotsin alaisuudessa? Epäilen!

Sota oli tuohon aikaan erikoisen julmaa. Se kohdistui paljolti taistelujen jalkoihin jääneeseen turvattomaan siviiliväestöön. Heitä ei säälitty yhtään, ei kumpikaan osapuoli. Siviilejä ryöstettiin surutta. Kirjasarjassa sodan julmuus tulee esiin kaikessa karmeudessaan.

Rummut-romaani on kaunokirjallinen tuotos, mutta se kannattaa lukea myös historiatiedollisena kertauksena. Suomen sodan tapahtumat käydään luutnantti Oljemarckin mukana kokonaisvaltaisesti ja kronologisesti läpi.

+2
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu