Unohdettuja kirjailijoitamme III: Lauri Haarla

Opettaja ja kirjailija

Filosofian maisteri, opettaja ja kirjailija Lauri Haarla (1890-1944) syntyi Korpilahdella maanviljelijäperheeseen. Hän toimi maisteriksi valmistuttuaan historianopettajana ja koulunjohtajana yhteiskouluissa useammalla paikkakunnalla. Opetti pitkään myös Työväen akatemiassa vuodesta 1929 lähtien.

Haarlan kirjallinen tuotanto on laaja, kattaen vuodet 1919-1944. Häntä on luonnehdittu tyylisuunnaltaan ekspressionistiksi. Ensimmäiset kymmenkunta vuotta hän kirjoitti näytelmiä, myöhemmin romaaneja ja novelleja. Haarla kirjoitteli teatteri- ja kirjallisuusarvosteluja eri lehtiin. Romaanista Halveksittu mies on tehty elokuvaversio, pääosassa Eino Kaipainen.  Toinen filmattu Haarlan romaani on Jumalan myrsky, pääosassa Olavi Reimas.

Valtion kirjallisuuspalkinnon kirjailija sai viitenä vuotena.

Lauri Haarla valittiin Suomen Näytelmäkirjailijaliiton puheenjohtajaksi vuosiksi 1923-1933.

Tehtailija Rafael Haarla oli Laurin isoveli. Heidän veljeytensä syvyys vaihteli syistä, jotka ilmenevät seuraavasta kirja-esittelystä.

Yhteiskuntaromaani Syylliset ja syyttömät

Lauri Haarlan useiden romaanien sisältö on varsin synkkää. Tämä Syylliset ja syyttömät on sitä mitä suuremmassa määrin. Kirjan tapahtumat sijoittuvat viime vuosisadan alkuun, ja ne sivuavat paljolti Haarlan suvun vaiheita. Romaanin päähenkilö on Joel Svart, jonka esikuva on kirjailija itse. Veljesten suhde isäänsä – kirjassa Vartin herra Huugoon – on ristiritainen, jopa vihamielinen. Se näkyy läpi teoksen Joelin katkeruutena.

Joel Svart saa opiskeluunsa rahallista tukea veljeltään – kirjassa Verner Svart – mutta tämä lopettaa tukensa kun avun saaja alkaa omaksua liiaksi vasemmistolaisia ajatuksia. Joel käy puhumassa työväen kokouksissa, joissa häneen kuitenkin suhtaudutaan ”herrassosialistina” hiukan vieroksuen. Veljesten suhteet katkeavat aatteellisiin erimielisyyksiin välillä kokonaan.

Kun sisällissota alkaa huomaa Joel hulinoivan punakaartilaissakin pettävän isänmaansa lyöttäytymällä yksiin venäläisen sotaväen kanssa. Se on Joelille liikaa, ja hän kääntää takkinsa. Liittyy valkoisten joukkoihin, ottaa osaa taisteluihin, ja saa surmansa eräässä niistä. Tämä on fiktiota, sillä todellisuudessa Lauri Haarla (Joel) elää vielä neljännesvuosisadan.

Lauri Haarla oli ristiriitainen persoona, jota ilmentävät aatteelliset kuperkeikat, mm. sisällisodan jälkeinen vasemmiston uudelleen sympatisointi.

Romaani sisältää paljon pohdintaa omistavan luokan ja köyhälistön suhteista. Ne aiheuttavat jatkuvaa aatteellista vastakkain asettelua romaanihenkilöissä, kuten niiden esikuvissakin.

***

P.S. Lauri ja Rafael Haarlasta kannattaa lukea Kalevi Kalemaan mainio teos Veljekset kuin ilvekset.

PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu