Unohdettuja kirjailijoitamme II: Urho Karhumäki

Kirjallisuuden olympiavoittaja

Maatalon poikana Multialla syntyneen kansakoulunopettaja ja kirjailija Urho Karhumäen (1891-1947) tuotanto oli hyvin laaja. Lukuisia romaaneja, novelleja, näytelmiä ja tietokirjoja. Karhumäki voitti urallaan harvinaisen palkinnon: Berliinin olympialaisissa taidelajien kirjallisuussarjan olympiakullan urheiluromaanillaan Avoveteen. Tuolloin kilpailtiin kisoissa myös kulttuurin saralla. Voittoromaanista on tehty elokuva, kuten kirjailijan kahdesta muustakin teoksesta: Rantasuon sankarit ja Yli rajan. Viimeksi mainittu filmi oli sotien jälkeen pitkään esityskiellossa. Kas, ne yleiset syyt!

Urho Karhumäki toimi vuodet 1938-1947 Nuoren Voiman Liiton ylijohtajana.

Karhumäen kuuluisat lentäjäveljekset Niilo, Valto ja Uuno olivat Urhon serkkuja.

Voittoisa romaani

Kirjailijan tuotannosta tunnetaan parhaiten edellä mainittu Berliinissä palkittu romaani Avoveteen (1936), ja talvisodasta kertova teos Miesten matkassa (1941), joka perustuu paljolti erään kotipitäjän miehen kertomaan.

Avoveteen-romaani kertoo maalaispojan Yrjö Niemelän tarinan. Hän riitaantuu isäpuolensa kanssa ja lähtee suureen maailmaan, Helsinkiin, onneansa etsimään. Kaupungissa Yrjö eksyy rahapulassaan kaikenlaisten hämärämiesten sakkiin. Tyhjätaskuna joutuu yöpymään Pelastusarmeijan yömajaan. Siellä hän tapaa vanhan maalaisukon, joka nostaa pojan taas jaloilleen.

Niemelä lähtee armeijaan ja huomaa siellä juoksijan lahjansa. Palaa kotiinsa maalle ja alkaa työn ohessa kovan juoksuharjoittelun. Hän tapaa uudelleen tytön, johon oli ollut aiemmin ihastunut. Rakkaus jatkuu. Harjoittelun tuloksena Yrjö voittaa 5000 metrin olympiakarsinnan uudella maailmanennätysajalla.

Romaanin sanoma on mitä ilmeisemmin, että maailmalla hyvä, mutta kotona paras. Ja, että suuretkin unelmat elämässä toteutuvat kunhan oikein yrittää.

Karhumäki kirjoitti Yrjö Niemelän tarinaan myös jatko-osan Testamentti.

Talvisodan tuntoja

Romaanissa Miesten matkassa on sotakirjaksi taistelukuvauksia vähänlaisesti. Kirjoittaja keskittyy lähinnä tapahtumiin sotatoimien ulkopuolella. Kuvaa ylimääräisiä kertausharjoituksia (YH), korsuelämää, sankarihautajaisia, sotasairaalassa oloa ja paluuta arkeen sodan jälkeen. Karhumäki kirjoittaa talvisodasta liikoja ”vauhdituksia” kaihtaen. Tehdään se mikä sodassa piti tehdä pahempaa välttääksemme. Syvä isänmaallisuus välittyy romaanista.

***

P.S. Niilo Karhumäkikin oli joltinenkin kirjoittaja. Häneltä on ilmestynyt kaksi romaania: Lentopoikia ja Karhunahas.  Ihan hyviä kirjoja.

0
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu