Unohdettuja kirjailijoitamme VII: Maila Talvio
Laajan tuotannon omaava kirjailijatar
Hartolalaisen kirkkoherran tytär Maila Talvio (1871-1951) oli harvoja naispuolisia romaanikirjailijoitamme 1900-luvun alkupuolella. Isä kuoli tytön ollessa yhdeksän vuotias, minkä jälkeen suurilapsinen perhe muutti syrjäiselle Nipulin maatilalle. Siellä tuleva kirjailija tutustui torppareiden elämään, jota hän kuvaa useissa teoksissaan.
Talvio kävi Helsingin suomalaisen tyttökoulun ja palasi nuorempien sisarustensa kotiopettajaksi, aloittaen samalla kirjallisen harrastuksen. Vuonna 1893 hän avioitui kielitieteilijä J.J.Mikkolan kanssa.
Muutettuaan Helsinkiin kirjoitteli Maila Talvio Päivälehteen ja Suomen Kuvalehteen; sortovuosina Suomen oikeuksia puolustavia tekstejä. Hän piti pääkaupungissa myös kirjallista salonkia.
Kirjailija opiskeli puolan kielen ja käänsi useita arvostetun puolalaisen kirjailijan Henryk Sienkiewiczin teoksia.
1910-luvulla Talvio oli miehensä kanssa aktiivinen tuberkuloosi-sairauden torjuntatyössä. Osin hänen aikaansaannoksenaan perustettiin Harjavaltaan Satalinnan keuhkotautiparantola.
Aviomiehensä ja runoilija V.A. Koskenniemen mukana kirjailija toimi kultuuriyhteistyössä natsi-Saksan ja Mussolinin Italian kanssa. On huomioitava, että laajaa kulttuurivaihtoa Saksan kanssa harrastettiin jo paljon ennen Hitleriä.
Maila Talvion tuotanto on laajaa käsittäen romaaneja, novelleja, näytelmiä, puhekokoelmia ja elämäkertoja. Eräs huomattavammista teoksista on romaanitrilogia Itämeren tytär, joka kertoo Helsingin historiasta. Suosittu oli myös romaani Linnoituksen iloiset rouvat. Linnoituksella tarkoitetaan tässä Viaporia.
Torpparilaitoksen epäkohdista kertovasta melodraamasta Pimeän pirtin hävitys (1901) on tehty elokuva. Samoin tuberkuloosia käsittelevästä romaanista Ne 45000 (1932).
Maila Talvio sai valtion kirjallisuuspalkinnon viisi kertaa.
Helsingin yliopiston kunniatohtoriksi hänet vihittiin vuonna 1950.
Itsenäistymisen ajasta kertova romaani Kurjet
Romaani Kurjet on varmaankin luettava vapaussotakirjallisuuteen kuuluvaksi. Se on kirjoitettu heti vapaussodan jälkeen vuonna 1919. Tosin itse sotatapahtumia käsitellään kirjassa vähemmässä määrin.
Päähenkilö on hengellisessä uskossaan vahva talontytär Riikka Tuuna, sekä hänen kotiväkensä siinä ohessa. Tapahtumapaikkana on kuvitteellinen Kankaan kirkonkylä: sen Tuunan, Somerin ja Mäkimatkan talot. Kylän poikia alkaa kadota salaperäisesti. Matkaavat Saksaan jääkärikoulutukseen. Riikan lapsuudenystävä ja rakastettu lupaa palatessaan tuoda Suomelle kevään; kuten kurjet tuovat mukanaan keväisellä muutollaan pesimäpaikoilleen. Keväisen vapauden vieraasta vallanpitäjästä valkoiset joukot taistelullaan lunastavatkin. Tukahduttavat myös alkaneen kapinan.
Uskonnollisuus välittyy Riikka Tuunan kautta koko teokseen; osin kyllä hiukan liian pateettisena. Hän on sodan johdosta ristiriitaisessa mielentilassa. Ei voisi valehdella, mutta joutuu pakosta sellaisen synniksi katsomansa teon tekemään pelastaakseen veljensä.
Talvio kuvaa vuoden 1918 murhenäytelmää askel askeleelta vääjäämättä lähestyväksi Kankaan kirkonkyläänkin. Vaikka talollisten ja alustalaisten välit ovat olleet melkoisen hyvät, työntyy vallankumouksen aate sinnekin sekoittaen asujaimiston elämän. Se tuhoaa lopulta lähes koko kylän ja kyläyhteisön.
Romaanin lopun synkät tapahtumat tuodaan esiin järkyttävinä. Vähän liiankin synkästi. Toki julmaahan vihanpito todellisuudessakin oli. Pappilan väen kohtelu punaisten käsissä on kuitenkin epäuskottavaa. Teoksen viimeisen sivun kohtaus on yllättävä, suorastaan shokeeraava. Riikan näkemä lintu-uni saa selityksensä.
Kun näin otsikon, heräsi kysymys, kuuluuko Maila Talvio ”unohdettuihin”. Ei ehkä yhtä suuressa määrin jotkin aiemmat näissä blogeissa käsitellyt nimet, mutta vaikka nimi onkin tuttu, myönnän, etten ole hänen kirjojaan lukenut.
Sen sijaan noista ”harvoista” naispuolisista vuosisadan alkupuoliskon romaanikirjailijoista tulee mieleen Maria Jotuni (Huojuva talo) ja Helvi Hämäläinen (Katuojan vettä, Säädyllinen murhenäytelmä), jotka ansaitusti eivät ole senkään vertaa unohdettuja.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö jo se Olli, että et ole Maila Talvion kirjoja lukenut ole merkki kirjailijan unohduksesta?
Tarkoitan ”unohdetuilla kirjailijoilla” vähäisemmän huomion saaneita aikalaiskirjoittajia kuin Sillanpää, Aho, Kianto, Lehtonen, Lassila, Haanpää jne. ovat. Kuitenkin ”unohdetuilla” saattaa olla yhtä laaja tuotanto kuin klassikkokirjailijoilla.
Myös naiskirjailijoiden Jotuni, Canth ja Hämäläinen luulisin olevan nykylukijalle tunnetumpia kuin Talvio.
Eikä tämän päivän nuoremman polven, eikä niin vanhemmillakaan lukijoilla ole luullakseni juurikaan tietoa kirjailijaesittelyni kirjailijoista. Pontimena unohdetut kirjailijat -sarjalleni oli houkutella lukemaan muutakin kuin klassikkoja ja nykykirjallisuutta. Minkäänlaiseen paremmuusjärjestykseen en ole kirjailijoita laittamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, kiitos vain sarjasta. Tarkoitin lähinnä, että moni aiemmin esittelemistäsi ei ollut edes nimenä tuttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Pimeänpirtin hävityksen olen lukenut, viimeistä lukua lukuun ottamatta pidin siitä. Muistaakseni se olikin jonkinlainen kompromissi, kustantaja ei hyväksynyt alkuperäistä loppua.
Ilmoita asiaton viesti
Monella tämänpäivän kirjailijalla tärkein asia on, se miten teksti myy. Ei tietenkään kaikilla.
Olen miettinyt, miten paljon näillä vanhemmilla kirjailijoilla on kaupallisuus ollut kirjoittamisen motiivina, vai onko sanomisen pakko ollut suurin motiivi?
Ilmoita asiaton viesti
Olen sitä mieltä Jouko, että viimeksi mainitsemasi syy on ollut mitä ilmeisin.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän sitä ole kaikkien aikojen kynäniekoilla ollut molemmanlaisia motiiveja erilaisina yhdistelminä. Joskushan nuo yhtyvätkin: Linnan Tuntematon ja Waltarin Sinuhe varmasti syntyivät sanomisen pakosta, mutta olipa tuota myyntimenestystäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä olen. Varmasti ennenkin kirjailijat elantoonsa rahaa tarvitsivat. Nykyään kyllä monet kirjailijat tuottavat liukuhihnalla kaupallisesti suunniteltuja kirjoja. Toki menestyskirjailijoissakin on laadusta kiinnipitäviä tekijöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Esiin ottamistani kirjailijoista useimmat olisivat kuolleet nälkään, jos kirjailijan työ olisi ollut heillä ainoa tulon lähde. Kaikilla oli joku muu ammatti tai toimi, tulon lähde, leivän särpimeksi.
Kyllä kirjoittaminen on lähinnä halua itsensä ilmaisemiseen; halu tuoda asioita esiin ”kynänsä” kautta. Vähemmälti rahapussin lihottamista. Tosin joillakin kirjailijoilla sekin on melko hyvin onnistunut.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä nosto blogistilta.
Maila Talvioon personoituu paljon enemmän Suomen kulttuuri- ja poliittista historiaa kuin mitä moni oivaltaa. Talvio edusti monessa sotia edeltneen Suomen arvoja, sekä hyvässä että ei aina niin hyvässä. Vedenjakaja on selvä.
Lisäksi: Olisi mielenkiintoista laittaa riviin kaikki Helsinki-romaanit eri vuosikymmeniltä (ja sadoilta) . Hakematta tulee mieleen verrata ainakin Talvion Itämeren tyttären, Waltarin Appelsiinin siemenen ja vaikkapa Westön Leijat Helsingin yllä – teosten maailmankuvaa ja ihmiskuvaa.
Ilmoita asiaton viesti