Venäjän salainen dopingohjelma

( BAZAR, 2020, 316 sivua )

Entinen Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö totesi vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen doping käryistä, että ”douppaus” oli suomalaisten osalta amatöörien puuhastelua. Sitä se oli mitä suuremmassa määrin, jos vertaa Neuvostoliitto/Venäjän monien vuosien valtiojohtoiseen dopingohjelmaan. Kiellettyjä aineita on käytetty itänaapurissa systemaattisesti useassa eri lajissa. Ja paljon! Omissa salaisissa testeissä on paljastunut sellaisia määriä dopingia, että mittalaitteen asteikko ei ole riittänyt!?

Kemisti Grigori Rodtsenkov toimi pitkään Venäjän kansallisen antidopinglaboratorion johtajana vastaten doping-testauksesta mm. Sotsin talviolympialaisissa vuonna 2014. FSB valvoi toimintaa. Tietenkin! Rodtsenkov paljastaa teoksessaan järjettömän testausmanipuloinnin mainituissa kisoissa. Ja muiltakin osin. Näytepulloja vaihdettiin testauslaboratoriossa seinään tehdystä reiästä, ”rotanreikä”, ja asiakirjoja väärennettiin ja hävitettiin. Sveitsiläisten BEREG-KIT-näytepullojen sulkijoiden piti olla murtovarmoja, mutta FSB:n ”putkimiehet” pystyivät ne avaamaan ja vaihtamaan sisällön jälkiä jättämättä.

Huijaukset alkoivat paljastua kun kansainvälisesti menestynyt urheilijapariskunta Stepanovit toivat haastattelussa julki maan vuosikausien salaisen dopingohjelman. Maailman antidopingjärjestö WADA alkoi tarkasti selvittää mistä oli kyse tässä venäläisen urheiluelämän”syövässä”. Vyyhti purkautui pikku hiljaa.

Venäläiset alkoivat etsiä keskuudestaan syyllisiä, ja heitä löytyikin huijausjärjestelmän alemmilta tasoilta. Pelkkiä käskyläisiä. Ylimmät käskijät ja suurimmat syylliset jäivät rankaisematta.

Koska kaksi Rodtsenkovin kollegaa kuoli (tapettiin?) pian Sotsin kisojen jälkeen epäselvissä oloissa, pelkäsi hän itsekin joutuvansa hiljennettävien joukkoon doping-tietojensa vuoksi, ja pakeni Yhdysvaltoihin. Elää siellä salanimellä. Vaimo ja kaksi lasta jäivät Venäjälle.

Rodtsenkov oli nuorempana hyvä kansallisen tason juoksija. Hän kokeili dopingia jonkin verran itseensäkin.

Monessa maassa, ja useassa lajissa, käyttävät urheilijat suoritusta parantaakseen kiellettyjä aineita, ja se luo synkän varjon urheiluelämään, mutta valtiojohtoinen dopingin käyttö on ollut itänaapurissa kyllä aivan omaa luokkaansa. Tämän vuoksi Venäjä ei saa valtiona edelleenkään osallistua seuraaviin kesä- ja talviolympialaisiin. Hyvä niin! Tämän totean puhtaan huippu-urheilun, jos sellaista missään enää on, suurena ystävänä.

0
PerttiRampanen
Sitoutumaton Mänttä-Vilppula

Paperiteollisuudesta leipänsä tienannut teknikko. Eläkkeellä.
Sitoutumaton, mutta ei kantaa ottamaton.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu