Luontokappaleet sotapolulla

 

Seurasin äsken ihmeellistä näytelmää. Tuskin kovin usein saa kokea ensiluokkaista ilmataistelua ammattilaisten toimesta, johon maajoukotkin vedetään mukaan, ainakaan rivitalon pihalta käsin?

Räkättirastaat nähkääs päättivät antaa harakalle köniin, ja kävivät sen kimppuun. Porukalla hyökkäsivät yksinäisen lintuparan päälle pakottaen toisen hakemaan puista turvaa. Räklätys ja siipien läpinä oli valtava. Ei uskoisi lintujen tuollaista meteliä saavan aikaan? Taistelua käytiin takapihiallemme näkyvän naapuritalon käytäväpuiden luona. Noin sadan metrin matkalla. Tiedä sitten, mitä harakka oli räkäteille tehnyt, kova kun on sekin provosoimaan. Meidän kissaa ärsyttää joskus tuntikausia ja syöksyjä sen päältä tekee. Kissa aivan raivona kun ei mitään voi, ja harakka sen kyllä hyvin tietää.

Harakan syyttömyyteen en usko siis pätkääkään. Räkättirastailta taisi vain palaa käpy?

Sääliksi kuitenkin kävi, kun joukolla yhden päälle kävivät, vaikka vittumainen lintu luonteeltaan onkin.

Sattui siinä taistelun kiivaimpana hetkenä oravaraukka juoksemaan talomme kattoa pitkin. Sekunnissa olivat räkätit hänenkin kimpussaan. Minkä ihmeen takia? Orava kun saa kärsiä saman harakan itsepintaisista hyökkäyksistä vähän väliä, joten olisi luullut heidän olevan samalla puolen rintamaa? Ei näköjään olleet. Oravakin haki turvaa puiden tuomasta suojasta tietäen, ettei lintu oravaa kiinni saa siellä oksien seassa, sen verran vikkelä veitikka on hän.

Kun taistelu siirtyi kauemmaksi ja alkoi jo laantua, aloittivat kaksi sepelkyyhkyä oman riitansa täysin esteettömästi puunoksalla ensin painien, lopuksi siivillä toisia muksien. Niiden nyt ainakin luulisi muodostavan oman joukkueensa, mutta ei näköjään ollut niin? Kuin lintujen nyrkkeilyottelu olisi ollut meneillään, aidattu kehä vain puuttui, enkä sellaistakaan ole kyllä ennen nähnyt? Nyrkkeilymatsia puunoksalla.

Lieneekö yhteiskunnan pahoinvointi levinnyt jo eläimiinkin, vai huvikseenko matsia ottivat leikinpäiden vain? Aikansa kuluksi?

Petri Kortelainen

Kirjoittajan ajatuksia enemmän osoitteessa: https://vitutsanovatanen.blogi.net/blog/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu