Metsämiehen poika minäkin

Niin se maailma muuttuu Eskoseni. Nyt on pieni nassikka ampunut kouluun tullessaan luokkakaverinsa ja haavoittanut kahta muuta. Luvallinen ase oli kuulemma lähipiiristä hommattu? Voi alkaa aseenomistajan elämässä pieni rumba, epäilen? Voisihan sitä asetta varmaan tarkemminkin varjella, ja lakikin jo nykyään velvoittaa ne lukkojen takana asekaapissa säilytettäväksi, mutta sääliksi käy jo ennalta käsin tuotakin ihmisparkaa?

Isän asehan se varmaankin on ollut, vaikka tuon pohtiminen ei paljoa taida asianhoitamista edesauttaa? Mietin vain, minkälainen syyllisyydentunne luvanhaltiaa painaa, ja kuinka yhteiskunnan syyttäväsormi ajaa häntä osasyylliseksi tapahtumaan? No, ampua on vähän vaikeaa jos ei ole asetta, tiedetään, mutta perimmäistä kysymystä aseen saamisen helppous ei kuitenkaan poista. Miksi nassikka ampui?

Itse olen tiennyt liki syntymästäni saakka, missä meidän aseet ja patruunat pidetään. Isäni kuoltua, ollessani kymmenen vanha, poistui se viimeinenkin kontrolli aseiden edestä. Siellä kaapissa ne olivat edelleenkin vapaasti käytettävissä ja paljolti niistä huolehtiminenkin myös minun vastuulleni siirtyi. Ei vain tullut mieleen lähteä niillä pyssypeliä leikkimään, vielä vähemmän mennä koululle niiden kanssa räiskimään.

Samanlaisia metsästystä harrastavia perheitä lienee suomenmaassa kymmeniä-, ellei jopa satojatuhansia? Myös lapset saavat aseita käsiinsä jos niitä haluavat ja asekaappikaan ei aina sitä estä. Naperot, jotka kiipeilevät kodin joka kolkassa, tietävät usein missä sitä avainta säilytetään. Tämä on asia, jolla tullaan varmaan jeesustelemaan pommin varmasti, ei saisi, ei saisi -tyyliin, mutta sellaista se elämä vain tahtoo kuulkaa olla.

Aseenomistaja saa tekosestaan asiaankuuluvan rangaistuksen, siitä pitää jo yleinen mielipide huolen. Ajattelin vain sanoa sanan hänenkin puolestaan, voi olla että lunta tuiskuttaa tupaan vielä oikein kunnolla, ja omatunto ei helpolla tyyppiä päästä. Perin harvassa voi ymmärtäjät olla, mutta lapsi ei ammu sitä varten, että ase on helposti saatavavilla. Perimmäinen syy on jossain muualla, ja pelkäänpä että se joiltain vouhottajilta saattaa tässä moraalin vartioimisen tuoksinassa pian unohtua.

Petri Kortelainen

Kirjoittajan ajatuksia enemmän osoitteessa: https://vitutsanovatanen.blogi.net/blog/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu