Pyhäjoki haikailee uutta ydinvoimalaa?

Pyhäjokisten haaveet omasta ydinvoimalasta valuivat sitten kevään mittaan Perämeren rantahiekkaan kuin sulamisvedet Hanhikiven kallioilta.

Ja parempi niin.

Sen verran minäkin olen ylä-asteella ollessani joutunut ydinfysiikkaa opiskelemaan, että tiedän sanoa jo alkaa päälle, ettei siihen hommaan kannata venäläisiä seata. Niillä kun harvemmin toimii mikään.

Tiedättekö mikä on venäläinen perseenpäristin?

Se on sellainen aparaatti, mikä ei mahdu perseeseen eikä se pärise. Ei vaikka sitä pärisyttäisi, joten uskallanpa sanoa, että luotettavampiakin yhteistyökumppaneita ydinvoimalaitoksen toimittajaksi varmaan löytyy.

Ei tokikaan Venäjältä.

Sota ei kuulemma ollut syynä Rosatomin kanssa solmitun sopimuksen purkamiseen. Minä kyllä vahvasti epäilen tuota. Rosatom on Venäjän valtion yhtiö ja Putinin perustama. Vielä keväällä valtio pommitti Ukrainassa Putinin käskystä tehdasta, missä Pyhäjoen voimalaitoksen kattilat pitivät valaa.

Ei anna kaverista ja homman luotettavuudesta oikein hyvää kuvaa.

Kuten ei anna sekään, että venäläiset sotilaat ovat peuhanneet mielin määrin Tsernobylin saastuneen voimalaitoksen alueella, tietämättä mitään hengenvaarallisesta säteilystä. Se antaa hyvän kuvan armeijan suhtautumisesta sotilaidensa turvallisuuteen sekä koko valtion suhtautumisesta ylipäätänsä kenenkään turvallisuuteen tai hyvinvointiin.

Venäjä valtiona on sellainen leväperäisyyden, kataluuden ja kierouden huipentuma, ettei sen kanssa kannata olla minkäänlaisessa tekemisessä niin kauan, kuin ilman vain olla saadaan. Lätkää voidaan joskus kimpassa pelata, jos valta joskus maassa vaihtuu. Ei muuta.

Pyhäjokisten kannattaisikin nyt lähteä hattu kourassa ranskanmaalle kysymään uutta laitostoimitussopimusta. Vaikka turboruuvi siellä suunnalla tunnetusti onkin tuntematon käsite ja voimalaitoksen valmistuminen kestäisikin taasen ikuisuuden kuten Olkiluodossa, niin rakennusaikahan tuo kylälle vain vaurautta ja vilinää työpaikkojen muodossa.

Ja mitä me sillä valmiilla voimalaitoksella tehdään kun tuulimyllyjä pyörii kohta joka mäellä niin, ettei varikset uskalla yöaikaan lentää kuin kaupunkialueella ja katulampun alla?

Otetaan ranskalaiset hommiin ja ollaan vaan rakentavinamme ydinvoimalaa.

Petri Kortelainen

Kirjoittajan ajatuksia enemmän osoitteessa: https://petenpakinat.blogi.net/blog/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu