YLE sorsii urheilijoita

Näin on katsottu viikonloppu SM-hiihtoja Vantaalla. Allekirjoittanut ei lakkaa ihmettelemästä YLE: n tapaa aloittaa lähetyksensä vasta sitten kun sata kilpailijaa on jo matkalla. Olikohan miesten 20 km perinteisen kisaan starttaamassa numero 95 kun televisiokuva siirtyi studiosta kilpailualueelle? Miksi vasta silloin, suurin osa miehistä kun hiihti jo?

Lähes sata hiihtourheiluun enemmän tai vähemmän tosissaan panostavaa kisaajaa sivuutettiin kuin heitä ei olisi olemassakaan kuin väliaika-asemille tulevina tilastonumeroina. Näille vähemmän tunnetuille hiihtäjille kun juuri SM kisat ovat se kauden päätapahtuma johon moni kuntohuippunsa ajoittaa. Heille on kysymys siis tärkeästä tapahtumasta, eikä heidän edesottamuksiaan tällä tavoin tulisi valtion verovaroilla sivuuttaa. Naisten vastaavalla matkallakin numerolla yksi startannut kilpailija kun oli lopputuloksissa kuitenkin kahdestoista. Ei siis mikään huono saavutus kärjessä baanalle lähteneeltä urheilijalta?

Mitä tämä puuttuva medianäkyvyys sitten merkitsisi vähemmän tunnetulle urheilijalle?

Otetaanpa esimerkkitapaukseksi kuvitteellinen kilpahiihtäjä, vaikka miesten sarjassa numerolla kolme matkaan lähtenyt Ilomantsin Hattuvaarassa majaansa pitävä Kaapo Hakkarainen. Kaapo käy normaalisti päivätöissä ja rahoittaa hiihtoharrastuksensa lähes kokonaan omilla ansiotuloillaan. Sukset ovat kuitenkin kalliita, kilpasukset eritoten. Lisäksi tarvitaan jos jonkinlaista voidepurkkia, liisterituubia ja hiihtoasua. Tähän kaikkeen ei tavallisen työtätekevän varallisuus aina tahdo riittää, siksipä paikallinen maalausliike T:mi Rytkösen Sivellin ja Tela onkin lupautunut sponsoroimaan Hakkaraista tuhannella eurolla kilpailuviikonlopun kustannuksissa auttaakseen. Hotellimajoitus kun ei ole halpaa lystiä ja bensan hinnan myötä viikonlopulle tulee varmaan kylliksi hintaa.

Nyt YLE kuitenkin näyttää Hakkaraisen liu’uttamassa suksiaan edestakaisin lähtöportilla ja seuraa hänen startin jälkeistä hiihtoaan vielä muutamia kymmeniä ensimetrejä. Päässään Hakkaraisella on punatupsuinen Rytkösen maalausliikkeen mainospipo ja Hattuvaaran kylällä hihkutaan. Ei mene kolmea minuuttia kauempaa kun jo toimitusjohtaja Rytkösellä soi kännykkä olohuoneen pöydällä.

-Näikkö, sun pipos oli telkkarissa?

Seuraavalla viikolla asiasta puhutaan kylän kaupalla ja aihe on keskustelun aihe myös Ilomantsin huoltoaseman kahviossakin. Kylä on pieni mutta Rytkönen on saanut kaipaamaansa huomiota. Seuraavana vuonna ei Hakkaraisen tarvitse itse mennä tonniaan kyselemään. Rytkönen laittaa sen pyytämättä Hakkaraisen tilille kuultuaan tämän valmistautuvan taas SM mittelöön. Se on kannattavaa toimintaa Rytkösen mielestä ja siksipä hän postittaakin Hakkaraiselle kuin varmuudenvuoksi uuden pipon.

Tätä seikkaa ei YLE mielestäni kyllin tarpeeksi huomioi. Monelle urheilijalle tällainen paikallinen tuki on kuitenkin elinehto. Monen kisaviikonloppu olisi näet voinut jäädä väliin ilman tuollaista pientä sponsorointia. Ja kun ottaa vielä huomioon, että tekniikka on jo roudattu kisa-alueelle valmiiksi, äänitarkkailijat istuvat autossaan. Selostaja asiantuntijoineen on myöskin valmiina ja koko orkesteri olisi muutenkin toimintavalmis maastoa myöten, kun laitettaisiin vain kamera pyörimään. Näin Yleisradio voisi kerrankin tarjota katsojilleen jotain tuoretta ja halpaa lähetettävää, mutta ei. YLE mieluummin näyttää uusinnan uusintana tulevaa Siskonpetiään, Pirjojaan ja ainakin kymmeneen kertaan aiemmin nähtyjä Flying Finns jaksojaan. Minkä ihmeen vuoksi, kysyn vaan?

Petri Kortelainen

Kirjoittajan ajatuksia enemmän osoitteessa: https://vitutsanovatanen.blogi.net/blog/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu