”Oivat aivot avaavat ovia, Tavio” – Kymmenen valikoitua palindromiani

Luonto jakelee ihmisille lahjojaan sattumanvaraisesti. Jotkut meistä osaavat ratkaista Rubikin kuution kymmenessä sekunnissa, toiset osaavat röyhtäistä aina halutessaan. Jotkut siunatut ovat saaneet paskanjauhamisen lahjan, ja he takovat suuria summia viestintäkonsultteina.

Itse osaan kääntää sanoja takaperin. Jos tuntematon ihminen sanoo minulle nimensä tai neljä sanaa pitkän lauseen, osaan 95 prosentin todennäköisyydellä sanoa ne parin sekunnin viiveellä täysin oikein takaperin, siis ikään kuin lukisin ne oikealta vasemmalle.

Tästä lahjasta on hyötyä myös palindromien kehittelyssä. En kehittele palindromeja mitenkään systemaattisesti enkä käytä niiden keksimiseen paljoa aikaa. Olen kuitenkin keksinyt joitain kymmeniä palindromeja, joista kymmenen keksijäksi julistaudun julkaisemalla tämän blogitekstin.

On hyvin todennäköistä, että jotkut muutkin sananvääntäjät ovat keksineet samoja palindromeja kuin minä, mutta blogitekstissäni esiteltäviä palindromeja ei ole listattu wikisitaattien kattavaan palindromilistaan. Otan siis itselleni keksijän kunnian alla esiteltävistä palindromeista.

 

Ja sitten itse listaan:

 

 1. Istu alas, imaami – sala-utsi!
 • Kielessämme on paljon sanoja, jotka ovat itsessään palindromeja, esimerkiksi imaami, tissit, tavat ja ämmä ovat tällaisia sanoja. Palindromeja rakenneltaessa nämä palindromi-sanat pitää luonnollisesti sijoittaa tarkalleen palindromin keskelle, jos sana esiintyy palindromissa vain kerran. Tämä palindromi voidaan esittää myös muodossa: Sala-utsi! Imaami, istu alas!

 

 1. Saatanan Nana taas!
 • Ehdoton suosikkini, vaikka puolisoni Nana ei koskaan anna syytä tämän palindromin käyttämiseen, koska hän ei ikinä töpeksi. Anan – Nana on yksi lukusista sanapareista, joista voi veistellä lukemattomia palindromeja.

 

 1. Anan natsi-Monan omistan, Nana
 • Yksi esimerkki Anan-Nana -väännöksistä. Ei mikään kovin hyvä, mutta menköön nyt tälle listalle, koska seuraavallakin kymppilistalle on jätettävä helmiä.

 

 1. No, Salla. Sakari-rakas allas on.
 • Jostain syystä palindromeista tulee usein vähän härskejä…

 

 1. Tapat Simon, saita Matias? No, mis tapat?
 • Tai väkivaltaisia…

 

 1. Tuolla, niill on tilit nolliin: all out
 • Lyhyt, ytimekäs ja merkitykseltään mielekäs, vaikka sisältääkin myös englanninkielisen ilmaisun.

 

 1. Oivat aivot avaavat ovia, Tavio.
 • Olen säästellyt tätä palindromia blogikirjoituksen otsikoksi siltä varalta, että Ville Tavio joskus valittaisiin johonkin keskeiseen virkaan. Näin tulee tuskin koskaan tapahtumaan, joten pistetään tämä nyt tähän listaan.

 

 1. Eerik Elo, älä ole kiree!

 

 1. Salah äitiä halas.
 • Keksin tämän eilen Liverpool vs. Chelsea matsia katsellessani.

 

 1. Ivalo-ase, tumma. Tapat, ammut, Esa-Olavi
 • Tähän Nordic noir – tai ehkä vielä spesifimmin Lapland noir – henkiseen palindromiin on hyvä lopettaa tämä lista.
pmjamsa
Turku

Epäortodoksisesti jonkin sortin sosialisti. Kotoisin Vantaan suburbiasta, elää kitkuttelee Suomen Turussa. FM 2014.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu