Sukuni Jaari-Jankeloffien lyhyt tarina
Kerronpa tällä palstalla sukuni ja omia vaiheitani osana aikamme historiaa:
JANKELOFF-SUKU on tullut Suomeen Venäjältä , myöhemmin Puolan puolelta 1800-luvun lopulla.
Tällöin mooseksenuskoiset Venäjän armeijan soturit saivat oikeuden asettua Suomeen täysinpalvenneina veteraaneina.
Samuel Jankeloffilla oli 4 poikaa: Sender, Ruben, Fajo ja David.
Sender työskenteli suuren osan elämästään Amerikassa.
Ruben perusti Kappa-Keskuksen, josta myöhemmin kehittyi kuuluisa muotitavaratalo Pukeva.
Fajo loi vaatetustehdas Mallion ja oli myös etevä purjehtija.
Nuorin veli David edusti juutalaista perinnettä (hän säilytti sukunimen Jankeloff) ja sionismia toimien mm. Suomen Sionistiliiton pitkäaikaisena puheenjohtajana.
Taidekin oli suvussa edustettuna, sillä Sari Jankelow, Samuel Jankeloffin sisko, oli aikanaan kuuluisa tanssitaiteilija ja hänellä oli myös tunnettu tanssikoulu.
Oman kansainvälisen leimansa Jaarin suvulle antoi Irene Jaari (o.s. Friedländer), jonka Ruben kohtasi Jurmalan hietikoilla lähellä Rigaa juuri ennen maailmansodan syttymistä. Häitä vietettiin maailmansodan alkamispäivänä 3.9.1939.
Myöhemmin Hitlerin joukot tuhosivat koko Friedländerin perheen lukuun ottamatta Irenen veljeä Juliusta sekä joitakin Palestiinaan paenneita sukulaisia.
Irene Jaari oli kyvykäs, tarkka ja vaativa liikenainen, jolla oli myös muotisilmää. Hänellä oli merkittävät ansiot Pukeva-Kappakeskuksen kehittämisessä vaikka Ruben tietysti oli laivan kippari.
Kappa-Keskus oli perustettu jo 1933 ja samoihin aikoihin suurin osa suvusta muutti nimensä Jankeloffista Jaariksi (Ja-ar tarkoittaa hepreaksi metsää).
———————
Kommentit (0)