Mihail Bulgakov ja Butsha

Neuvostoliittolainen kirjailija Mihail Bulgakov, jonka pääteos on Saatana saapuu Moskovaan, syntyi 1891 Kiovassa vanhempiensa esikoisena seitsenlapsiseen perheeseen.

Jotta Bulgakovien lapset olisivat viettäneet enemmän aikaa ulkona, vanhemmat ostivat vuonna 1900 kaksi eekkeriä metsää Butshasta, 24 kilometriä Kiovasta länteen. Puut kaadettiin ja paikalle rakennettiin yksikerroksinen viiden huoneen ja kahden verannan puutalo. Bulgakovien perhe asui Butshassa toukokuusta lokakuuhun. Mihail Bulgakov vietti lapsuutensa parhaat kuukaudet Butshassa.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan juuri Butshan alueella venäläisjoukot syyllistyivät silmittömään kansanmurhaan. Sata vuotta sitten seutu oli kiovalaisille rauhan tyyssija. Butshassa oli kolmisen tuhatta asukasta vuonna 1917. Kaksi vuotta sitten väkiluku oli lähes 37 000.

Butshassa oli levotonta vuonna 1918. Lyhyen ajan kuluessa Kiovassa oli 18 vallankaappausta, joista kymmenestä Mihail Bulgakovilla oli omakohtaisia kokemuksia. Bulgakovien Kiovan kotitalo poltettiin sisällissodan aikana maan tasalle. Kiovan herruutta tavoittelivat vuoron perään tsaarinvaltaa kannattavat valkoiset, Saksan miehitysjoukot, Ukrainan kansalliset talonpoikaisjoukot sekä puna-armeija. Vuosina 1921-1923 syntynyt Bulgakovin ensimmäinen romaani Valkokaarti kuvaa J. A. E. Curtisin mukaan sekä sisällöltään että hengeltään sitä, mitä Bulgakov ja hänen perheensä jäsenet tunsivat ja kokivat ensimmäisen maailmansodan, vallankumouksen ja kansalaissodan pyörteissä.  Romaani on Curtisin mukaan Bulgakovin kiitollinen kunnianosoitus hänen perheelleen ja hänen Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa viettämilleen onnellisille lapsuus- ja nuoruusvuosille.

Bulgakovilla on vuodesta 2005 lähtien ollut nimikkokatu Butshassa. Vuoden 2006 lopussa 2,18 hehtaarin metsäalue, jonka keskellä oli Bulgakovien datshan raunioiden jäänteet, sai historiallisen maisemansuojelualueen statuksen.

Uusrikkaat kaikkialta Ukrainasta ovat jo vuosia rakentaneet aktiivisesti Butshan metsälueita. Siinäkö yksi syy venäläissotilaiden taannoiselle raakuudelle?

Bulgakov kirjoitti kirjeessään 23. tammikuuta 1923 Vera-sisarelleen: ”Jos asetut Kiovaan, neuvottele Ivan Pavlovitshin ja Varvaran kanssa, mitä voimme tehdä saadaksemme pitää äidin osuuden Butshassa. Olisi onnetonta, jos menettäisimme sen.”

 

+2
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu