Joukkotyöttömyyden seuraus: pitkäaikaistyöttömien määrä lisääntyy vauhdilla

Työ- ja elinkeinoministeriön heinäkuun työllisyyskatsaus (24.8.2021) kertoo joukkotyöttömyyden pysyvyydestä. Työttömiä oli edelleen lähes 450 000. Pysyvyyden yksi seuraus on pitkäaikaistyöttömyyden kasvu.

Pitkäaikaistyöttömiä oli työllisyyskatsauksen mukaan heinäkuun lopussa 114 000. Määrä on lisääntynyt vuoden aikana peräti 37 000.

Työttömyydestä johtuvaa ansiopäivärahaa sai 130 000 ja Kelan päivärahaa 260 000 työtöntä. Näin päivärahoilla sinnitteli yhteensä 390 000 työntekijää.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työttömiä oli vähän yli 200 000 ja työllisyysaste ennätyskorkealla. Jos työttömyys kaikkine seurauksineen ei olisi todellisuudessa paha, pitäisi Tilastokeskuksen luvuille nauraa.

Porvarimedian päivän mantra on työvoimapula. Sitä voi olla rajallisesti joillakin aloilla, johtuen viime vuoden kevään ennätyssuurista lomautuksista ja irtisanomisista, mutta valtavirtaa se ei ole.

Kapitalismissa voitot ovat aina etusijalla. Työläiset tulevat kaukana perässä. Työvoima on sisään-ulos pumppauksen kohteena ja pelkkä tavara sen hyödyntäjälle.

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu