Lännen kaksi suurta virhettä

Tässä ei tarkoiteta Yhdysvaltojen ja Nato-maiden hyökkäyssotia Afganistanissa, Irakissa, Syyriassa ja Libyassa. Kyse on virheistä 2000-luvun Euroopassa ja Ukrainassa.

Ensimmäinen suuri virhe tapahtui, kun länsi organisoi ja rahoitti vuoden 2014 Kiovan vallankaappauksen.

Yhdeksän vuoden takaisista tapahtumista on jo sen verran aikaa, että niitä voidaan tarkastella riittävän objektiivisesti.

Kiovan Maidanin aukiolla nähtiin 2014 tammi- helmikuussa Yhdysvaltojen, EU:n ja Naton lippuja sulassa sovussa uusnatsien hakaristilippujen kanssa. Mielenosoittajia ruokittiin mm. Yhdysvaltojen, Puolan, Saksan ja Suomen Kiovan suurlähetystöistä.

Maidanin mielenosoittajia kävi vuorollaan kiihottamassa Yhdysvaltojen ja EU:n korkeinta johtoa.

Yhdysvaltoja edustivat maan korkeimpaan johtoon kuuluvat senaattori John McCain, Eurooppa-asioista vastaava apulaisulkoministeri Victoria Nuland ja Kiovan suurlähettiläs Geoff Pyatt.

EU:n kiihotusryhmään kuuluivat unionin korkea ulkopoliittinen edustaja paronitar Catherine Ashton ja Eurooppa-neuvoston ensimmäisenä pysyvänä puheenjohtajana aloittanut kristillisten Herman Van Rompuy.

Ja olihan siellä myös lippua liehuttamassa ja mielenosoittajille ruokaa jakamassa silloinen Suomen Kiovan suurlähettiläs Arja Makkonen.

Toinen suuri virhe tapahtui syksyllä 2022, kun Venäjän virallisesti esittämiin turvallisuushuoliin vastattiin lännessä ylimielisesti tai ei mitenkään. Venäjä esitti perustellut näkemyksensä Yhdysvalloille, sotilasliitto Natolle ja maakohtaisesti Etyjin kaikille jäsenmaille.

Nyt tiedämme, mihin Kiovan 2014 vallankaappaus ja syksyn 2022 ylimielisyys ovat johtaneet. Ukrainassa käydään lännen sijaissotaa ja jopa ydinaserajoitukset ovat jo purkautuneet tai purkautuvat lähivuosina.

Yhä useampi ajatteleva ja rauhan puolella oleva ihminen joutuukin nyt kysymään, kannattiko?

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu