Aku Louhimies tekemään Mannerheim-elokuva loppuun ja Talvisota uusiksi?

– Niin, miksei? Tuntemattoman sotilaan lisäksi voitaisiin kai joitain muitakin tuttuja leffoja jo päivittää ajan tasalle filmatisoinnin teknisen  vanhentuneisuuden tai muunkin syyn vuoksi. Koko pätkän kuvaamatta jäämisen esimerkiksi tai ehkä joskus ultraedistyksellisyydenkin. Pekka Parikan 1980-luvun Talvisota lienee jo ainakin joiltain osin samaan tapaan vanhentunut kuin Mollen hiukan vanhempi Tuntematon. 

Renny Harlinin ja Markus Selinin suurtuotanto Mannerheim tuli kuvausta vaille valmiiksi muistaakseni merkittävän venäläistaustaisen rahoittajan kaiken oltua jo kunnossa vetäydyttyä "yllättäen ja puhtaasti kaupallisista lähtökohdista". Seuraavaksi tuli Dome Karukosken vuoro todeta, ettei homma onnistunut saksalaisenkaan etupiirijakosopijan kanssa. 

Tokihan kuitenkin marsalkastamme saatiin elokuva aikaiseksi peräti kotimaisella julkisrahalla. Hienoinen hmm liikataiteellisuus tai sanotaanko valtavirtaisen käsityskyvyn ylittävä kokeellisuuden taso, mutta myös ennakkoluulojamme salanerokkaasti päivänvaloon läpivalaissut marskin afroetnisyysvalinta saattoivat rasittaa tuota tuotantoa rahvaan silmissä jopa enemmän kuin niin ikään sen varauksellisen suosion saavuttaneen nukkeanimaatio-Marskin ylioivaltava ihmissuhdesuuntautuneisuus. Statistin roolissa esiintynyt veronmaksajakansakunta tunsi kai lopulta vieläkin jääneensä jotain vaille.

Nyt Suomi100-juhlaoloissa taantuman varjojen väistyttyä aamunkiurun tieltä luulisi rahaa löytyvän omasta takaakin molempiin leffahankkeisiin ilman poliittisen sisältömanipulaation sitoumusvaateita enempää ulkomaisten kuin sisäkuplan lobbytoimijoiden puolelta. Antti Tuurin Talvisota-romaani on ihan hyvä pohja uudellekin versiolle, ja kirjailijan tuorein filmatisointi Ikitiestä kertonee halusta edelleen palvella myös elokuvatoimialaa. 

Kaikkia meitä harmittanee, että Selin ja Harlin eivät päässeet viemään produktionsa jo aloiteltuja kuvauksia maaliin. Ehkä herrat voisivat sopia myös keskinäiset tulehtumansakin uuden ohjaajan tullessa ruoriin, tai mukaan tiimiä täydentämään. Ja kai Ikitienkin tekijöitä voisi ehkä pyytää messiin.

Rennyllähän on takanaan monia upeita kiistattomia menestyksiä, kassamagneetti Cliffhanger oli Oscar-ehdokas, Cleaner syvällisempiäkin arvostelijoita miellyttänyt, ja mm. Georgian putinistianschlussista 2008 kertova Viiden päivän sota osoitus suuren kv. sotatuotannon hallitsemisesta. Louhimies on tehnyt useita erilaisia huippuelokuvia Levottomista Kasipalloon ja Netflixin Rebellioniin. Selin taitaa olla mukana useimmissa viime vuosikymmenten kotimaisissa hiteissä Matista Rööperiin ja ties minne.

– Niin, että miten olisi? Kaksi vuotta sitten muuten ehdotin blogissani: "…kaipaisin mukaan Aku Louhimiehen uuteen elokuvaan nykynuorisoamme ajatellen myös jonkinmoista talvisota-osiotakin, ettei kukaan vaan erehtyisi luulemaan (venäläisten 'tahattomasti mukavuudenhaluiseen' tapaan), että toinen maailmansota olisi alkanut vasta vuonna 1941 eikä jo 1939 niin kuin muu ihmiskunta asian tietää. Pitkään valmistellun ja jäihin karahtaneen Mannerheim-elokuvahankkeenkin lykkääntymistä (toivon mukaan ei peruuntumista) voisi korvata jotenkin, vaikkapa sisällyttämällä Tuntematon III -leffaan osia Rennyn käsikirj…
 

PLUS lisäksi muuuten voitaisiin oikeastaan työstää yllä mainittujen Suomi100-henkisten tuotantojen lisäksi uusi ja totuudenmukaisempi elokuvaversio tapahtumista, jotka aloittivat Lokakuun vallankumouksen murhat Suomessa samana päivänä kuin Pietarissa. Donnerin tuottama ja Jotaarkka Pennasen 1973 ohjaama leffa 'Mommilan veriteot 1917' näytettiin taas Teema-kanavalla ti 7.11.2017. Tuossa UKK-ajan elokuvassa oli tietysti historiaa vääristelty yya-hengessä, eli punikkimatruusit eivät muka varastelleet ja särkeneet paikkoja ja esiintyivät muutenkin melkein ihmisiksi. Edes siitä nöyryytyksestä eivät suuttuneet, että yksi joutui ruumiintarkastukseen varkaudesta epäiltynä. Oikeastihan todistajanlausuntojen mukaan roistot rikkoivat kutajuinkin kaiken irtaimen mitä eivät varastaneet. Mutta hienoa, että tuonkinlaisen diplomatiatasapainoiluelokuva oli mahdollista tehdä tuolloin ilman että Kreml huomasi etteivät matruusit olleetkaan täysin poliittisesti korrekteja SNS-sankareita. 😉   

Lue myös: Markkinointi&Mainonta: Tuntematon sotilas lähtee maailmalle!  

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu