Linnan juhlien koruissa ja rintamerkeissä näkyy Suomi 100 -teema?

Suomalaiskansalliseen keskusteluperinteeseen kuuluu julkinen arvuuttelu ja hypetys Presidentinlinnan itsenäisyyspäiväjuhlien pukeutumiskoodista/käytänteistä. Tällä kertaa eräät kutsun saaneet ovat vihjaisseet aikovansa käyttää itsenäisyytemme 100-vuotisjuhlavuoden 2017 kunniaksi juhlavaatetuksen täydentäjänä asustekokonaisuutensa osaksi liitettyjä 'täsmädesignkoruja ja -riipuksia'. Sellaisia, joita ei kuva-aihionsa puolesta todellakaan olla totuttu pitämään tavanomaisina valtakunnan virallisimmassa juhlassa. Ei sittenkään, vaikka kyse näyttäisi olevan vietettävän Suomi 100 -juhlavuoden teemaan liittyvästä kansallisesta kuvastosta.

Linnan juhliin 2017 kutsuttujen joukossa tiedetään nyt varmuudella olevan myös niitä, joilla sekä on hallussaan Alkuperäinen Suomineito -rintamerkki ja/tai riipus että mahdollisuus pukeutua niihin osana etiketinmukaista juhla-asuaan. Eräät heistä ovat antaneet ymmärtää pitävänsä nuo hopeakorut mukana ja näkyvillä televisioitavien kutsujen aikana.  Kotiyleisö ja arvatenkin myös esimerkiksi Uuden Suomen mahdollinen toimituskunta paikan päällä seurannevat juhlavieraita valppaina myös tätä yleistä mielenkiintoa kantavaa näkökohtaa huomioiden. 

Ketkä ovatkaan ne 3 – 5 kansamme rohkeaa, jotka tuovat uudelle vuosituhannelle päivittyvään juhlapukukoodiimme mukaan viittaukset vastaitsenäistyneen tasavaltamme alkuperäisten, ensimmäisten kansainvälisesti hyväksyttyjen ja rauhanomaisesti naapurimaiden kanssa neuvoteltujen Tarton rauhan 1920 mukaisista Suomi-neidon luomurajoista?  

 

Sinällään nuo rintamerkit ja kaulariipukset näyttänevät useimpien mielestä silmiähivelevän kauniilta. Esittäväthän ne alkuperäisen vastaitsenäistyneen Suomi-neidon uhkeita muotoja luomuasussaan,  naapurimaidemme ja Kansainliiton kanssa rauhanomaisesti neuvoteltujen ja vuoteen 1947 virallisesti voimassaolleiden valtakunnanrajojen mukaisina.

Eräät 'sovinnais'säännöt kuitenkin ovat vaikuttaneet näihin päiviin saakka siihen suuntaan, että helpompi on hyväksyä jopa anarkistikuokkavieraiden epäsovinnainen ja epäkunnioittavakin käytös Linnan porteilla kuin itsenäisen tasavaltamme eevanasun vilauttaminen sisätiloissa noinkin 'julkeasti' peittelemättömässä muodossa. Boheemibaskereiden ja reikäfarkkujenkaan yleistyminen valtakunnan ykkösparketilla eivät liioin nekään varmaan hätkähdyttäisi kriitikkoja samassa periaatteellisessa mielessä kirjoittamattomien korrektiuspykälien kumoajina.

Se onkin ymmärrettävää, että esimerkiksi entinen tasavallan presidentti ja nobelpalkittu viipurilaissyntyinen rauhanmiehemme Martti Ahtisaari ei voi pitää mainitunlaista rintamerkkiä tai riipusta rinnassaan häntä protokollan mukaan koskevan virka-asusäännöstön vastaisesti. Sauli Niinistöllä ja rouva Jenni Haukiolla sitä vastoin ei tiedetä ainakaan toistaiseksi olevankaan kokonaista Suomi-neitoa esittävää viestihopeatuotetta lähipiirissään.

– Saa nähdä, seuraako vielä tällä vuosituhannella mahdollista pukukoodiskandaalia jälkikäteen jonkinlaisia sanktioita kuten porttikieltoja tai myllykirjeitä, ja miten muuten kuin tiukasti etikettiiin pohjautuen niitä ehkä sitten pyritään perustelemaan kansalliselle ja kv. medialle.

Suomineidon hemaisevaa luomuasua tarkemmin valaisevaa taustaa voit lukea ja korkearesoluutioista tositarkkaa kuvaa alkuperäisestä Suomineidosta luomuasussaan sekä teemakoruakin ihailla blogissa >Alkuperäinen Suomineito ilman rihmankiertämää – Katso rohkea kuva!

 

Lue myös:  Välikohtaus Helsinki-Vantaan lentoasemalla! Yllättäen kajahtaa Finl…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu