Mitä työstetään vuolukoneella ja valssikoneella?

Suurin osa suomalaisista luulee, että otsikossa viitataan puunjalostus- tai puusepänteollisuuden ja ohutmetalliteollisuuden työkoneisiin. Väärässä ovat. Ihan muuta niillä tarkoitetaan, ks.*. Omilla murrealueillaan nuo termit sitä vastoin ovat ns. itsestäänselvyyksiä, joiden arvuuttelu on yhtä hölmöä kuin kysyä onko Aavasaksa Saksassa.
Yllä kuvattua voidaan kai pitää jollain puujalkamaisella tapaa yhtenä ilmenemismuotona viimeaikoina yhä yleisemmäksi käyneestä kansalaisten toistensa ohipuhumisesta ja väärinymmärtämisestä, jota toiset pitävät aiheellisesti tahattomana ja toiset tahallisena. Molempia kyllä esiintyy taatusti erillisinäkin, mutta tässä murrehienouksiin (ei siis kulttuurikuplataustoihin, joihin voin palata toisessa yhteydessä) liittyvässä vanhanajan aidanseivästäpäivää-ilmiössä ne siis yhdistyvät. 
– Mitä vastaavanlaisia sanan eri merkityspareja tiedät joko murreilmaisun ja kirjakielen (esimerkiksi ’vika’ tarkoittaa pääkaupunkialueella usein ’viime/viimeinen’ ilman kirjakielen vikaa) tai kahden eri murteen välillä (esimerkiksi ’itikka’, joka tarkoittaa hyttystä tai lehmää). 
*) vuolukone tarkoittaa Savon suunnalla lyijykynänterotinta eli koulukontekstissa lyhyesti terotinta, ja valssikone ei tarkoita Pohjanmaalla metallilevyn valssauslaitteistoa, vaan on lähempänä nykyisten black ja death -metallimiesten alaan kuuluvaa laitetta, eli se on entisajan levynsoittoautomaatti eli jukeboksi. 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu