Osallistu juhlakolikon design workshopiin – tee kehitysehdotuksia luonnosaihioon!

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön keskiviikkona 14. lokakuuta 2020 Maanpuolustuskurssiyhdistyksen kokouksessa pitämän puhe-esitelmän yhteydessä ei julkistettu Tarton rauhan 100-vuotispäivän juhlakolikkoa, vaikka puheen ajoitus osuikin prikulleen Suomen ja Neuvosto-Venäjän 14.10.1920 solmiman Tarton rauhansopimuksen satavuotispäivään. – Korjaamme nyt protokollaosaston pikkukömmähdyksen!
Julistamme US Vapaavuoron ja Puheenvuoron blogistien ja kommentoijien keskinäisen juhlakolikon designkehitysworkshopin!
Kehityspohjana toimii yllä nähtävä 2 euron kokoinen juhlakolikon luonnosaihio. Lopullinen suunnitteluluonnos toimitetaan asiantuntija-arviointiin sekä Rahapajan mitalinsuunnitteluosastolle teknis-taiteellista katselmusta varten että poliittisten päättäjien lausuntokierrokselle historiallis-tieteellis-korrektiusnäkökohtien tarkastelua varten, riippumattoman median valvonnassa.
(Mainittakoon, että valtiollinen Rahapaja on stanssannut aiempina vuosina tuhansin kappalein aihepiiriin liittyviä Alkuperäinen Suomineito -hopeapinssejä ja riipuksia, joissa itsenäinen Suomi-neito esiintyy alkuperäisin luomurajoin).
Kun nämä kehitys- ja lausuntokierrosvaiheet on saatu tehdyiksi hyvissä ajoin, tarkoitus on saada juhlakolikko lyötäväksi Rahapajassa ennen Tarton rauhan 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivää 6.12.2020. Ellei juhlakolikon lyönti jostain syystä sopisi toteutettavaksi valtiollisena hankkeena, pidätetään oikeus lopullisen luonnosaihion käyttöön yksityisenä ei-rahamääräisenä mitalihankkeena.
– SITÄ ENNEN: kerro kehitysehdotuksesi, pienetkin nyanssit perusteluineen, kommenttipuheenvuorossa alla!
Taustaa: Sauli Niinistön puhe Tarton rauhan vuosipäivänä 14.10.2020
Ehdottaisin itse, että kolikon karttakuviota selkeytettäisiin hiukan niin, että Laatokan rantaviiva ja vesiraja-alue sekä Ahvenanmaa erottuisivat paremmin.
Eihän tässä ole pakko noudattaa sen aiemman Suomi100v-juhlakolikon rajaseutua hämärtävää tyyliä, joka oli valittu varmaankin siksi ettei itärajan rikollinen rikkominen 1939-47 näkyisi itänaapuria ’syyllistävästi’. Samaten Petsamon Kalastajasaarentoa tulisi korostaa historiallisen merkittävyytensä vuoksi, olihan se jo päivää paria ennen talvisodan syttymistä Neuvostoliiton pienten punaisten partisaanien esiputinistisen hyökkäyksen kohteena.
Ilmoita asiaton viesti
HUOM, kielenhuoltajat!
Suomi on kaksikielinen maa. Miten Tarton rauha sanotaan ruotsiksi juhlakolikkotyyliin? On ainakin kolme vaihtoehtoa – minkä niistä valitsemme juhlarahaan vuosiluvun 1920 alle?
1. Freden i Dorpat
– ks. esim. https://www.facebook.com/tartonrauha/
2. Freden i Tartu
– ks. esim. https://elavamuisti.fi/sv/tidslinje/freden-i-tartu (sisältää dokumenttifilmin, 3:36 min!)
3. Dorpatfreden
– ks. esim. https://www.uppslagsverket.fi/sv/sok/view-103684-Dorpatfreden
Ilmoita asiaton viesti