Tulos diilinteosta

Hyväuskoisuudessaan Trump teki diilin talibanien kanssa amerikkalaisten vetäytymisestä pois Afganistanista. Samalla se merkitsi muiden pakkovetäytymistä sieltä ja talibanien äkillistä nousua valtaan perustamaan islamilaista emiraattia. Yhdysvaltalaiset kannattavat vetäytymistä ja siksi Bideninkin on pakko suostua siihen valtavasta ulkomaisesta ja kotimaisesta kritiikistä huolimatta.

Väitetään, että USA:n tiedustelu olisi epäonnistunut pahasti. En usko siihen vaan periaatepäätökseen vetäytyä tiedustelutiedosta huolimatta. Ensikäden lähteen mukaan talibanien tarkastuspisteitä oli jo kesäkuussa 30 kilometrin päässä Kabulista. Talibanit osasivat poimia Kabulista poistuvasta autosta ilmeisesti valtion virkamiehen eikä hän päässyt enää autoon takaisin. Kabulissa on luultavasti ollut talibanien uinuva solu, joka on bongannut virkamiehen ja välittänyt tiedon hänen matkastaan tarkastuspisteelle. Tarkastuspisteiden on ollut pakko näkyä satelliittikuvissa.

Oliko talibanien äkillinen tulo valtaan yllätys Yhdysvaltojen tiedustelulle? Tuskin, vaikka toisin väitetään. Harmittavaa on, että USA ei tainnut informoida liittolaisiaan tilanteesta ajoissa. Tuli hirvittävä hoppu evakuoida ihmisiä pois Afganistanista eikä ilman uhreja. Juuri tuli tieto 13 kuolleesta itsemurhaiskussa Kabulin lentokentän ulkopuolella.
Talibanien tunnusmerkki on pitkä, tuuhea parta. Mies ilman sitä on epäilyttävä. Hänet on helppo poimia pois muiden joukosta talibanien armoille. Näin etenkin ulkomaalaiset miehet ovat vaarassa pelkän ulkonäkönsä perusteella ja naiset ja tytöt sukupuolensa johdosta.

Sanotaan, että koira ei pääse karvoistaan. Paljon pitää talibaneja trimmata, jotta he pysyvästi toteuttavat lupauksensa toimia armollisesti muita, etenkin naisia, kohtaan sallimalla länsimaisia kansalaisvapauksia. Lisäksi Afganistan on vuoristoinen heimoklaanien maa, jota on vaikea hallita. Siis ihanteellinen maa terroristien sikiämiselle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu