Yleishaitallinen uskonto todistaa yliluonnollisesta?

Uskontoihin pääsääntöisesti liittyy usko johonkin yliluonnolliseen, usein vähintäänkin yhteen jumalaan, joka ei ole luonnonlakien rajoittama hahmo.

Yliluonnollistahan ei voine todistaa, jos todistaminen rajataan luonnonlakien puitteisiin. Yksittäinen epäluonnolliselta vaikuttava havainto voidaan kaataa havaintovirheeksi. Jopa toistuvat havainnot pallosalamoista ovat pitkään olleet tieteen mielestä epäluotettavia. Syynähän on ollut se, ettei pallosalamaa ole osattu teoreettisesti mallintaa. Näinpä luonnollinen pallosalama antanee vinkin siitä, miten tiede torjuu mahdolliset yliluonnolliset tapahtumat. Niitä ei ole, koska niille ei ole luonnontieteellistä selitystä. Jos taas em. selitys löydetään, kyse ei ole yliluonnollisesta tapahtumasta.

Jos mennään enempi ihmistieteisiin, niin mikäli havaitaan jonkin uskonnon tuottavan hyötyä uskovien yhteisölle, juuri tuo hyöty on sen uskonnon olemassaolon tieteellinen syy, eikä mikään yliluonnollinen jumalan kutsu, varjellus tms. Mutta jos löydetäänkin yleishaitallinen ja laajalle levinnyt uskonto, josta on haittaa niin sen harjoittajille kuin ympäristöllekin, niin tämä voinee todistaa juuri tuon uskonnon olevan yliluonnollinen tekijän vaikuttama. Olisihan erinäköiset evolutionääriset valintaprosessit karsineet uskontonsa vuoksi jälkeenjääneet yhteisöt ajan kanssa pois maan päältä, tahi ainakin tehneet niistä hyvin harvinaisia.

Yliluonnollisen tekijän olemassaolon tieteellisen todistamisen ei siis pitäisikään olla vaikeaa, koska moni itseään viisaana pitävä on kertonut, että uskonnot ovat kehityksen jarruja ja haitallisia.

 

rjaaskel

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa. Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia. Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen: risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu