Ainakin 4 kuoli Japanin maanjäristyksessä
Minua on hieman ärsyttänyt onnettomuusuutisointi, joissa alkuunsa kerrotaan vähäisestä uhrimäärästä, joka sittemmin kohoaakin kymmenkertaisiin määriin. Siis kaipaisin jotain selvempää viitettä siihen suuntaan, että paljon suurempi kuolleiden määrä on mahdollista tai todennäköistä.
Esimerkkinä tässä olevan Japanin vuodenvaihteen 2023-24 maanjäristyksen uutisoitu uhrimäärä on nyt ”ainakin 62” (Linkki). Viranomaiset eivät toki ehtisi tehdä arviointeja uhrimäärästä, mutta kokeneet toimittajat voisivat ehkä kertoa, paljonko ihmisiä asuu onnettomuusalueella ja missä määrin asuntoja on tuhoutunut tai joutunut veden varaan ja antaa näin jonkinlaisen yläraja-arvion onnettomuuden uhrimäärälle sen virallisen ruumiiden laskentalukeman lisäksi. Tuollainen ”ainakin 4” on onnettomuutena autokolarin luokkaa, siis tuskin edes uutiskynnystä ylittävää Japanin etäisyydeltä.
Olen muistavinani vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumista – kun anoppi puhelinsoitollaan oli minut päiväunilta herättänyt – että teksti-tv otsikoi tuoreeltaan: ”5 kuollutta”.
Media on tietysti jonkinlaisessa pakkoraossa. Pitäisi olla nopea ja informatiivinen, mutta varsinkaan kuolonuhrien määrää ei olisi tyylikästä ruveta pyöristämään ylöspäin tahi arvailemaan.
En viitsi ryhtyä selvittelemään, mihin kellonaikaan WTC-tornit tuhoutuivat, mutta television ääreen asetuin ehkä n. klo 17. Vainajia oli joka tapauksessa enemmän kuin viisi heti ensimmäisen lentokoneen törmättyä rakennukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Se on tietenkin haastavaa, miten sen mahdollisen uhrimäärän uutisoisi, mutta kyllähän tuollaiset alakanttiin menevät ensimmäisten kuolleiden ilmoittamisetkin vääristävät sitä yleisön saamaa kuvaa.
Tavallaan tuohon Japanin maanjäristykseen linkittyy siellä sattunut lentokoneiden törmäys. Siinähän olisi ollut helppoa ilmoittaa ”vaarassa olevien ihmisten lukumäärä”, se oli jotain 400 ihmisen luokkaa. Onnekkaasti sitten kuolleita tulikin ”vain” viisi. Niin että olisikohan tuollainen ilmaus mahdollista uutisoinnissa, siis ”vaarassa olevien ihmisten lukumäärä”. Jos siis kuolleita on ”ainakin neljä”, mutta vaarassa olevia ihmisiä miljoona, niin sekin auttaisi hahmottamaan uhkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt sitten melko realistinen odotusarvo olisikin n. 300 kuollutta:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000010102610.html
Kuolleina löydettyjä ei tokikaan ole vielä kuin vain ”yli” sataan kuolleeseen, mutta kun kadonneita sanotaan olevan yli 200, niin tuskinpa niistä kovin monta elossa on.
https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Sea_of_Japan_earthquake
Englantilaisen Wikipedina mukaan kuolleisuuslukema on 126 ja kadonneita on 210. Suomenkielellä pienempi lukema kuolleissa (”yli 80”).
Ilmoita asiaton viesti