Anglismit kuriin, osa 1, podcast suomeksi

Googlella löytyy:
”Mikä on podcast suomeksi? Podcastilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä. Podcastin suomennos voisi olla esimerkiksi podi, soitinlähetys, podiohjelma, podio, äänijulkaisu tai syöttöjakso. Esimerkiksi Yle puhuu kuitenkin ihan podcast-jaksoista, -sarjoista ja yleensä podcasteistä.”
Onko tuossa tekoälyselitys vai mikä, mutta pitääkö noista valita, vai keksiä itse parempi, vaiko antaa valta kielipuolille?

Itseäni noista miellyttää eniten podio ja äänijulkaisu. Vierasperäinenhän se radiokin on ollut aikoinaan, mutta nyt varsin yleisesti käytössä, enkä edes tiedä, onko sitä suomeksi nimitelty joskus langattomaksi lennättimeksi tai joksikin muuksi. No podio on sanana samansointuinen kuin radio, niin sillä se sopisi minulle.

Yhdyssanoista äänijulkaisu ei herätä minulla mitään outoja sivuajatuksia, joita tulee niin soitinlähetyksestä kuin syöttöjaksosta. Edellinen on postin heiniä, jälkimmäinen pesäpalloa.

Itsehän en noita podioita paljoakaan kuuntele, mutta just tänään tuli viriteltyä radion kuuntelumahdollisuutta tietsikalle, niin siellä tuokin ulkomaalaisperäinen sana pyöri sivustolla yhtenä vaihtoehtona.  Itselläni tuli ensin mieleen, että sille sopiva nimitys olisi äänitallenne, mutta ei se nyt oikein tunnu pärjäävän podiolle. Podiossa on sekin etu, että myös kielipuolet ymärtänevät, mitä se tarkoittaa.

Tähän Vapaavuoroon saisi jotenkin järjestettyä äänestyksen tapaisen, mutta ei se nyt kovin sujuvaa olisi, niin että jospa vain ”äänestetään” kommenteilla.  Kaikkien kannattaisi kuitenkin aina kysyä puhujalta, joka mainitsee sanan podcast suomeksi puhuessaan, että mitä se on suomeksi.

 

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu