Esimerkkihenkilöiden päivä

Tänään vietetään pyhäinpäivää. Aiemmin tämän pyhäpäivän nimi oli pyhäinmiestenpäivä. Selitystä tuolle vanhemmalle nimitykselle voi etsiä vaikka Raamatun Saarnaajan kirjan 7 luvusta.
Pyhimykset ja marttyyrit ovat olleet kristillisiä esimerkkihenkilöitä. Luterilaisessa perinteessä ei ketään julisteta kirkon pyhimykseksi tai edes marttyyriksi kuoltuaan, mutta toki monilla on mielessään joku esikuvallinen ihminen tai esimerkkihenkilö. Sellainen saattaakin ohjata ihmistä elämään ihmisiksi. Haasteena voi sitten olla se, ettei kuvittele esimerkkihenkilöään täydelliseksi, niin ettei siedä ollenkaan niistä huonommista puolista puhumista. Ehkä olisi helpompaa ajatella, että kyse onkin esimerkillisistä teoista tai toimista? Mokiahan kaikki kuitenkin tekevät, mutta varsinkaan tunnustettujen mokien kaivelu ei ehkä sitten rakenna ketään?
Katolinen kirkko julistaa edelleen uusia pyhimyksiä, eikä se suinkaan ole minulta pois. Näissä taitaa olla vaatimuksena pyhimyksen tekemät ihmeet, vaikkapa kuolemansa jälkeen. Tällainen Jumalan hyväksyntäleima karsii varmaankin pyhimysehdokkaista vähemmän pyhiä ihmisiä pois. Silti olen kuullut esim. äiti Teresasta kriittisiäkin kommentteja. Edellä esitetystä katsontakannasta voin silti pitää häntä esimerkkihenkilönä monilta toimiltaan.
Linkkejä aiheeseen
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyh%C3%A4inp%C3%A4iv%C3%A4 (Linkki) Wikipedia pyhäinpäivästä
https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84iti_Teresa (Linkki) Wikipedia äiti Teresasta
Pyhäinpäivän parempi saarna on luettavissa toisaalta:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/sariessayah/kuulutko-pyhien-porukkaan/
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittaja ei ilmeisesti tiedä, että Suomessa toimii kaksi katolista kirkkoa, Roomalaiskatolinen ja Ortodoksinen.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on ollut. Ortodoksikirkkoa olen aina tituleerannut ortodoksikirkoksi, en koskaan katoliseksi kirkoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Suomen Ortodoksinen kirkko kuuluu Kreikkalaiskatoliseen kirkkoon. Se kuuluu autonomisena kirkkona Konstantinopolin patriarkaattiin.
Ilmoita asiaton viesti
Asia ei ole noin yksioikoinen. Kreikkalaiskatolisista käytetään myös termiä uniaatit, ja he ovat eräänlainen katolisen kirkon ”itähaara”.
Esimerkiksi Ukrainassa tuo kristillisyyden muoto on yleinen. Uniaattien ylin hengellinen johtaja on Rooman paavi, vaikka pyhäköt ikoneineen ja kirkkolauluineen ovat ilmiasultaan ortodoksisia.
Uniaattien englanninkielinen määritelmä on ”Greek catholic”, siis katolisuus kreikkalaisittain. Suomessa toimiva ortodoksikirkko on eri asia. Oheinen linkki toteaa viimeisessä kappaleessaan, että Suomen ortodoksien kutsuminen kreikkalaiskatolisiksi on ollut virhe.
https://www.ortodoksi.net/index.php/Kreikkalaiskatolinen_kirkko
Ilmoita asiaton viesti
Asia lienee monihaarainen, mutta kyllähän normaalipuheessa ”katolisuudella” viitataan juuri roomalaiskatolisuuteen, joten Kallosen pointti jäi hiukan hämäräksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitin, että aikanaan noin tuhat vuotta sitten katolinen kirkko jakautui kahtia,. Roomalaiskatoliseksi ja Kreikkalaiskatoliseksi. Siinä se mun pointtini on.
Ilmoita asiaton viesti