Ihmeetön elämä

Blogisti Rautomäki kirjoitti Vapaavuoro-artikkelin puun ja muurahaisten ihmeellisestä symbioosista (Linkki). Ajattelin vastata siihen kertomalla ihmeettömästä elämästä, tai sen teoriasta.

Brittiläinen teologian kanditaatti C. Darwin kirjoitti kirjan: ”Lajien synty luonnollisen valinnan kautta eli luonnon suosimien rotujen säilyminen taistelussa olemassaolosta” (Linkki). Sen teoreettinen idea oli luonnonvalinta, elinkelposimpien eloonjäänti (survival of the fittest) tai miksei myös vähemmän elinkelpoisten häviäminen, vaikkei sitä yleensä korostetakaan.

Itävaltalainen filosofi Popper ei alkuunsa nähnyt darwinismin täyttävän asettamaansa tieteellisen teorian kriteeriä, falsifioitavuutta (Linkki). Eikä hän sitä myöhemminkään löytänyt, vaikka suomenkielinen Wikipedia niin väittääkin, vaan enemmin keksi muuta hyvää Darwinin teoriasta (Linkki). Eihän tuosta ”peruutuksesta” löydy falsifikaatiokriteeriä, kumousehtoa, darwinismille.

Tässä on ehkä hyvä mainita, että Darwinin (ja Popperin) aikaan ihmiskunnassa esiintyi tieteen mukaan rotuja. Eräs toinen itävaltalainen pyrki sitten soveltamaan luonnonvalintaa ihmisryhmiin, ikäänkuin kiihdyttämään olettamaansa vähemmän elinkelpoisten häviämistä. Darwin itse oli sanonut jotain sen suuntaista tasmanialaisista ja heidän vähenemisestään. Itävaltalainen Aatu epäonnistui ja hyvä niin. Vaan jos hän olisi onnistunut ja jäänyt voittajana kentälle, niin tottapa se nyt myönnettäisiin kiihdytetyksi evoluutioprosessiksi.  Nyt korostetaan, että hän oli ymmärtänyt väärin sosiaalidarwinismin tjsp.

Niinpä ihmeettömässä elämässä ei ole mitään ihmeellistä, ainakaan teoriassa. Ne lajit ja systeemit, jotka ovat jääneet jäljelle, ovat olleet sopeutuvampia kuin ne, joita ei enää ole. Darwinismi ei juuri kykene tekemään etukäteisennusteita, mutta antaa jälkikäteen aina oikean selityksen. Jos vaikka lintujen lentokyvyn kehitysestä on ollut kymmenen erilaista darwinistista selitystä, joista nykyään suositaan yhtä, se tulkitaan niin, että darwinismi on selittänyt asian, eikä niin, että darwinismi olisi tuottanut 9 väärää ennustetta ja yhden oikean. Kun ei ole sitä falsifikaatiokriteeriä.

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu