Korkein Jumala vai matalin?

Tämän jutun pontimena on Arno Kotron Puheenvuoro-kirjoitus (Linkki), jonka otsikkona on kysymys:
Miksi uskonnon nimissä saa polkea ihmisoikeuksia? Tuo kysymys sisältää mielestäni sen ajatuksen, ettei mikään jumala ole korkein, vaan joku muu on korkein, ilmeisestikin ihminen. Ei siinä mitään, aika moni varmaan ajatteleekin noin kuin tulkitsen. Kun en tunne monijumalaisia uskontoja juuri kuin nimeltä, niin en osaa sanoa, voiko niissä hakea itselleen jonkinlaiseksi suosiksijumalakseen matalimman jumalan, mutta yksijumalaisissa uskonnoissa jonkin asettaminen Jumalan yläpuolelle on jumalankieltämistä.
Kun Kotron artikkelissakin on nimeltämainitsematon viittaus islamiin, niin lainaan Wikipedian ihmisoikeusartikkelista (Linkki): ”Islamilaisen käsityksen mukaan ihmisoikeudet ja ihmisarvo voivat perustua ainoastaan Jumalan lakiin eli shariaan, eivät ihmisen omiin pohdintoihin.” Kairon islamilainen ihmisoikeusjulistus pitää sharian voimassa (Linkki). Sen sanoma on nähdäkseni se, että YK:n ihmisoikeusjulistus on voimassa, paitsi jos se on islamilaisen lain kanssa ristiriidassa, niin siltäkohdin ei.
Eräs ongelmahan on uskonnonvapaus. Islam toki lupaa poistaa tämän ongelman, mutta ei se nyt taida ihan meidän elinaikanamme tapahtua. Ja ennen uskonnonvapauden poistamista islam nauttii kristillistaustaisissa länsimaissa uskonnonvapauden suojaa. Jos islaminkin harjoittamiseen kuuluu sukupuolielinten silpominen, niin sen kieltäminenhän sitten rajoittaa uskonnonvapautta. Ihmisoikeusloukkaus on melko väistämätön?
Kristillisessä perinteessä, varsinkin luterilaisuudessa, on jako maalliseen ja hengelliseen regimenttiin, joka saattaa hiukka helpottaa joissakin tilanteissa. Lähinnä siis estämässä yhteentörmäystä, kun asian voidaan sanoa olevan maallisen regimentin piirissä. YK:n ihmisoikeusjulistus ei ole tietooni herättänyt laajempaa kristillistä vastarintaa.
Suomessakin oli vuoteen 1923 asti jonkinlainen uskontopakko, ev.lut. kirkosta pystyi eroamaan vain niin, ettei mennyt kasteelle. Uskonnonvapaus on siis varsin uusia asia meilläkin, eikä sen kaikki haitalliset seuraukset ole varmaankaan vielä tulleet esille. Sen sijaan uskontopakon haitalliset seuraukset on ehditty rekisteröidä historiassa.
Näyttäisi sitten olevan ainakin kaksi erilaista oikeusfilosofiaa: luonnonoikeus (Linkki) ja oikeuspositivismi (Linkki). Näihin enempää perehtymättä arvelen, että edellinen tarkoittaa kaikille riittävän yhteistä omaatuntoa, jonka mukaan oikea ja väärä tunnistetaan kaikkialla ja jälkimmäinen sitä, että ihmisjärki riittää oikean ja väärän tunnistamiseen. Jälkimmäinen on varsinkin vajaa-ajttelijoiden suosiossa, koska heillä ei järki riitä käsittämään, että on jotain heitä järkevämpääkin. Molemmista oikeusperiaatteista päästäneen helposti uskonnonvapauteen, joten tämä ongelma ei ratkea kaikilta osin näiden periaatteiden avulla tai siis valitsemalla näistä kahdesta ”parempi”.
Aiheeseen liittyen muistelen, miten iki-ihana ja lähes aina iloinen kristitty poliitikko Päivi Räsänen pohdiskeli (Linkki), pitääkö maallista lakia noudattaa. Ei pidä, jos se on ristiriidassa Raamatun kanssa. Tästäkin lausunnosta uutiskynnys ylittyi heittämällä.
Ratkaisu? En minä vaan tiedä. Epätäydellisessä maailmassa joudumme elämään. Sitä kuitenkin pidän selviönä, että uskontojen perusasioita on asettaa jokin jumala ihmisten yläpuolelle.

Hyvä kuva Päivistä. Nainen voi olla sankari. Itse miellän, että naissukupuoli (sukupuolia on kaksi) on vanhempi sukupuoli. Näin on henkisessä mielessä, joka on vanhahenkisten ihmisten menneisyys: menneisyyden henkimaailmat. Näistä näemme nykyään televisiossamme elokuvia. Sadut ovat menneisyyden tarinoita, menneisyyden totta. Nyt on ihmiselämässä uutta sopeutua elämään maapallolla, joka on osa aurinkokuntaamme. Aurinkokunnassa on maapallon lisäksi muutama maapallonäkymäplaneetta. Näitä ovat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Jokaiselle jotakin. Maapallo on luomistavoitteena pitkään ollut todellisuusplaneetta, niin sanottu Kolmas kivi auringosta. Nuo muut planeetat ovat ehkä vanhahenkisille tutumpi asia: henkisiä maailmoja. Silti en soisi ihmisten sinne pyrkivän, kun kerran jo voimme elää maapallolla, jossa elämässä on omat puolensa. Ks. esim. käsite fenonyymi fenotyypin rinnalle uutena käsitteenä. Löytyy hakusanana pari kirjoitustani asiasta ja olen käsitteen esitellyt Suomen Filosofisessa yhdistyksessä. Ihmiskunnan kipuilua on asettua luontomaailma-tyyppiseen elämään maapallolla. Ymmärrän Galileo Galileitä, joka joutui omana vähäisen sivistyksen aikana ”avaamaan” aurinkokunta-asiaa. Ihmiset toivovat uutta luomakuntaan, mutta kun sitä alkaa olla, he asettuvat vastahankaan. Olen monipuolisesti kirjoittanut elämänarvoista ja elämän jatkumisesta kirjaani Kristillinen filosofia, joka nimestään huolimatta on yleisinhimillinen kertomus ja viittaa kristinuskoon, jotta kirja saisi henkisen kodin hyväksynnän myötä ajan kanssa. Galileo Galileilla ei vielä ollut maan päällä internetiä ja someohjelmia, joilla tiedottaa havainnoistaan ihmisille. Minulla on. By the way: henkimaailmoissa jo aikoinaan on ollut tietokoneet ja niistä olen kyllä iloinen täällä Suomessakin. Tätäkään tässä mainittua asiaa en tohtisi joutua tiedottamaan Senaatintorin ohikulkijoille. Tämäkin kommentti on to whom it may concern kuten kaikki muutkin pyykkinarukirjeeni verkossa. Mukavaa sunnuntaita! Ja vielä: hieno kuva roikkua aurinkoyhteydessä, mutta sivistynyt ihminen suodattaa omat jumalasiansa on ne sitten ihmisestä tai jumalista tai Jumalasta ihan vain kirkossa. Kuitenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Teoria on kirjassani Kristillinen filosofia ja useissa sen jälkeen kirjoittamissani kirjoituksissa, kuten Filosofia: Olemassaolon ja henkisyyden problematiikasta
http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh8_tiedostot/tp8_filosofia_olemassaolon_ja_henkisyyden_problematiikasta.htm
Ilmoita asiaton viesti
Nainen voi olla sankari, kuten esim. Eeva-Liisa Manner. Valitettavasti nainen voi olla myös Räsänen ja tohtori voi olla Halla-aho.
Ilmoita asiaton viesti
Pahoitteluni kirjoitusvirheestä, joka koski viitattua nimeä. Nyt se on ehkä jo oikein. Eikä kukaan ehtinyt huomauttamaankaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoituksessa esiintyy kahteen otteeseen muoto ”Kontro”, joka ei ole oikein. Nimi ”Räsänen” sen sijaan on kunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos minulle nolosta tiedosta. Yritin edelleen korjata.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonno(i)sta tuli mieleen Mika Waltarin mahtava kertomus Sinuhe Egyptiläisestä. Faarao sai päähänsä vaihtaa jumalat, ja sen hän myös teki. Teknistyyppinen järjestelykysymys ainakin siinä tapauksessa, että hallitsijalla on yhteisössä rajaton valta niin maallisesti kuin hengellisestikin.
Ilmoita asiaton viesti
Järjestely oli kuitenkin väliaikainen, kun Ammonin papit vaativat ja saivat omansa takaisin, ja samalla kaatui faarao Ekhantonkin,
Ilmoita asiaton viesti
Muistini virkistyy kuin virkistyykin! Kertomukseen tosiaan kuuluu toinenkin revohka, jonkinlainen ”vastauskonpuhdistus”. Waltari pääsee vauhtiin, kun taistelu konkretisoituu. Lukijaa hirvittää tavaton alkukantainen väkivalta.
Sama kirjailija käsittelee myös Tukholman verilöylyä vuonna 1520, ja tapahtumien esittäminen teoksessa Mikael Karvajalka toi mieleeni tuhansien vuosien takaisen Theban yhteenottojen rajut kuvaukset Sinuhen sivuilta. Mika Waltari todella osasi tehdä väkivallasta taidetta, mutta sehän oli vain yksi viipale hänen kirjailijantyöstään.
Ilmoita asiaton viesti
Waltari tietysti noudatti kuvauksessaan melko tarkkaan sitä, mitä historiasta tiedetään. Ekhnatonilla lienee ollut aito monoteistinen ilmestys tai vakaamus, mutta ei riittävästi kykyä Ammonin pappien syrjäyttämiseen tai myöskään kansan uskonnollisuuden uudelleenohjaukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Monen monta kertaa on muistutettu, kuinka Waltari kirjoitti Sinuhen ilman ainoatakaan Egyptin-matkaa, ja kuinka virheetöntä hänen kerrontansa faktojen suhteen on. Yksilöiden kohtaloiden yläpuolella kulkee sujuvasti yhteiskunnallinen ja poliittinen historia.
Ehkä nykylukijalla onkin syytä ”laskea kätensä polviensa tasalle” silkasta kunnioituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mies_nimelt%C3%A4_Mooses_ja_yksijumalinen_uskonto
Freud näyttää psykoanalysoineen Moosesta. Ehkä kuitenkin Waltarin teos on luettavampi?
Ilmoita asiaton viesti
Pelkään päänsärkyä, jos yrittäisin kuvitella jotain ihmistä viisaampaa. Sen takia, jos pitäisi jokin uskonto valita, se olisi pastafarismi.
Ilmoita asiaton viesti
Delfiini saattaa olla. Sillä ei kuitenkaan ole käsiä, joten se ei ole saanut niin paljon pahaa aikaan kuin ihminen.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän tuosta todella pitkästä listasta mahtaa olla se oikea uskonto, vai pitäisikö varmuuden vuoksi uskoa kaikkiin?
Viite:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_religions_and_spiritual_traditions
Ilmoita asiaton viesti
Nythän tuosta saisi vaikka mitä sanottavaa, joka veisi pois aloituksen aiheesta, mutta toteanpahan vain, että koska erilaisia uskontoja on enemmän kuin valtioita, tiukka valtionuskontojärjestelmä joka maassa vähentäisi uskontojen määrää rajusti.
No, sen verran sanon, että miltei kaikkia uskontosuuntauksia yhdistää jonkinlainen sisäinen yhteisöllisyys, joka taas puuttuu mitättömästä uskosta.
Ilmoita asiaton viesti
Luin äskettäin Kamel Daoudin mainion kirjan Tapaus Meursault, jossa huomiotani kiinnitti mm. tämä: ”Muuten, ystäväni, ainoa Koraanin säe joka koskettaa minua, on tämä: Jos tapatte yhdenkin sielun, se on kuin tappaisitte koko ihmiskunnan.”
Lukeminen kannattaa aina, varsinkin jos tietää mitä lukea ja miksi. ”Jahve, Jeesus ja Allah puhuvat arvovallan äänellä, kuten myös Hamlet, Jago, Lear ja Kleopatra, vaikkakin toisessa mielessä. Shakespeare on vakuuttuvampi, koska hän on ilmaisultaan täyteläisempi; hänen retoriikkansa ja mielikuvituksensa voimavarat ovat suuremmat kuin Jahven, Jeesuksen ja Allahin, mikä saattaa kuulostaa rienaavammalta kuin se mielestäni onkaan. Hamletin tajunnassa ja kielessä, jolla hän ulottaa tämän tajuntansa kauemmaksi, on enemmän laajuutta ja eloisuutta kuin jumaluudet ovat tähän mennessä kyenneet osoittamaan.” (Harold Bloomin teoksesta How to Read and Why, 2000, suom. Kalevi Nyytäjä (Lukemisen ylistys, 2002))
Ilmoita asiaton viesti