Me luterilaiset ja juutalaisvastaisuus

Minua on pienen ikäni vaivannut se tosiasia, että kristikuntaan kuuluvassa Saksassa hävitettiin juutalaisia 1930- ja 1940-lukujen taitteessa. Kun Saksa vielä on luterilaisuuden syntyaluetta, niin jonkinlaisen itseruoskinnan paikkaahan tässä on. Luterilainen maailmanliitto on vuonna 1990 Driebergenin julistuksessa pyytänyt tapahtunutta anteeksi (Linkki). Minusta jo tuo yli 40 vuoden viive anteeksipyynnössä viittaa vähän muuhunkin kuin ikusuusasioihin.

Juutalaisvastaisuutta on toki muutakin lajia kuin luterilaista juutalaisvastaisuutta. Juutalaisten demonisointi on helppoa, koska tapahtuipa maailmassa milteipä mitä tahansa pahaa, niin usein siinä on joku juutalainen mukana. Tämä ei kuitenkaan todista juutalaisten pyrkivän pahuuteen, vaan lähinnä kertoo siitä, että juutalaisissa on paljon lahjakkaita ihmisiä ja heitä on monessa mukana. Luonnontieteellisten Nobel-palkintojen saajissa on ollut kohtuuttoman paljon juutalaisia. Tämä siis todistaa mielestäni tuosta mainitsemastani lahjakkuudesta, eikä suinkaan pahuudesta.

Koska yllättäen nyt on uutisissa ollut Saksan juutalaisvainojen kietäminenkin, niin parisen sanaa tähän väliin siitäkin. Oman käsitykseni mukaan Jerusalemin Yad Vashem -holokausimuseossa ei ole keksittyjä nimiä uhreille ja heidän lukemansa toistaiseksi on n. 4,7 miljoonaa juutalaisuhria (Linkki). Kun huomioi sen, että Hitlerin Saksassa juutalaisen määritelmä oli erilainen kuin juutalaisseurakunnissa, tuon lukeman ero 6 miljoonaan selittynee pitkälti tällä määritelmäerolla. Dokumenttien tuhoutuminen on sitten toinen vaikuttava tekijä.

Hirveys on tapahtunut. Miten se on ollut mahdollista luterilaisessa ympäristössä? Edesauttavia tekijöitä on varmasti ollut runsaasti, mutta luterilainen juutalaisvastaisuus ei ainakaan ole ollut haitaksi. Ja tämän pohjana ei mielestäni ole yksi Lutherin juutalaisuusvastainen kirja, vaan korvausteologinen oppi (Linkki). Tuo oppi esittää kristillisen kirkon olevan Israel, ilman että juutalaisille jäisi mitään roolia Jeesuksen jälkeisessä maailmassa. Niinpä Vanhan testamentin lupaukset Israelillekin koskisivat vain kristillistä kirkkoa. Tämä oppi ei ole luterilainen keksintö, mutta varsin yleinen myös luterilaisuuden piirissä.

Jeremian kirjasta (Linkki):

31:35 Näin sanoo Herra, joka on pannut auringon valaisemaan päivää, kuun ja tähdet lakiensa mukaan valaisemaan yötä, hän, joka liikuttaa meren, niin että sen aallot pauhaavat – Herra Sebaot on hänen nimensä:
31:36 Jos väistyvät nämä lait minun kasvojeni edestä, silloin myös lakkaavat Israelin jälkeläiset olemasta kansa minun kasvojeni edessä ainiaan.

Korvausteologia siis tekee tuonkin Jumalan lupauksen valheeksi juutalaisille, jotka ovat Israelin lihallisia jälkeläisiä. Näin, koska aurinko ja kuu eivät ole vielä sammuneet. Luterilaisessa kirkossa tarvittaisiin jatkoa uskonpuhdistukselle, että tästäkin korvaustelogian harhaopista päästäisiin lopullisesti eroon. Viidesläisillä asia taitaa ollakin jo aika hyvällä tolalla (Linkki).

 

rjaaskel

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa. Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia. Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen: risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu