Moraalisen ylemmyydentunteen vaaroista

Moraalinen ylemmyydentunne liittyy käsittääkseni mahdollisuutena ihmisten hyvään pyrkimiseen.  Olen usein ajatellut raittiusseuraliikettä tässä yhteydessä. Käsitykseni raittiusseuroista ei välttämättä ole täsmällisen oikea, mutta Suomen historiassa kuitenkin oli ensin järjestäytynyttä kansalaisten raittiusseuraliikettä ja sitten kieltolaki. Ennen kieltolakia juopottelun haitat olivat käsittääkseni vähäisempiä kuin sen päättymisen aikoihin. Sittemmin raittiusseuratoimintakin on hiipunut.

Minusta pyrkimyksessä raittiuteen ei ole mitään pahaa. Paha ui yhteisöön mukaan viimeistään siinä vaiheessa, kun yhteisön jäsenet kokevat olevansa parempia ihmisiä. Tähän väliin sopinee joku sana Jeesuksesta. Hänhän varoitti moraalisen ylemmyydentunteesta varoittaessaan fariseuksista. Joku voi verrata noiden varoitusten määrää Jeesuksen muistiinmerkkittyihin varoituksiin homostelun vaaroista ja sitten vetää johtopäätelmiä, että kumpiko vaara häntä itseään on ennemmin uhkaamassa.  Ja mitä Jeesuksen viinin käyttöön maallisen vaelluksensa aikana tulee, niin hänhän oli ajoittain raitis. Tämä tulisi aina huomioida kristillisessä raittiustyössäkin.

Ei moraalisen ylemmyydentunteen vaara toki rajoitu raittiusliikkeesen eikä kristillisiin piireihin. Kyllä minä olen näkemässä, että tuo vaara piilee hyvin monissa seuroissa ja liikkeissä. Milteipä voisi sanoa, että vaara on aina lähellä, kun yhteisö keskittyy vastustamaan yhtä mainitsemaansa pahuutta tai ”syntiä”, jota ei sitten suvaita ollenkaan yhteisön piirissä.  Voipa käydä niinkin, että kun oikeasti niitä julkisyntisiä ei löydy riittävästi, määritelmää kiristetään asteettain. Vaikkapa niin, että lakupiipun ”polttamisesta” tulee tupakointina paheksuttua, kun niitä paheksuttavia piippuäijiä saati -akkoja ei juurikaan enää ole.

 

 

+3
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu