Pahan nimissä tehtävä paha
Ajatuksissani oli kirjoittaa oikein ”sunnuntaisaarna” melko laajasti siitä, miten hyvän nimissä tehdään pahaa. Vaan kun ajattelin asiaa jonkun minuutin, niin hoksin, että onkin paljon helpompi kirjoittaa pahan nimissä tehtävästä pahasta. Sitä kun ei juurikaan esiinny. Näin säästyi myös megatavuja.
0
Hyvä.
Joku taannoin kuvitteli, että blogien kirjoittaminen ei vaikuta ilmastoon.
Mutta mitä jos tekee pahaa vahingossa – tarkoituksena tehdä hyvää?
Ilmoita asiaton viesti
Varmaan isohko osa pahoiksi koetuista asioista on vahingossa tapahtunutta. Siitä sitten pieni askel tuntemattomaan suuntaan, niin pahaa tapahtuu tietämättömyydestä johtuen. Vahingossa tehtävään pahaan tuskin saa värvättyä isoja kansanjoukkoja, mutta valmiiksi tietämättömän kansanjoukon saanee tekemään pahaa, kun he uskovat tekevänstä hyvää, myös kohteelle.
Vaan kun niitä hyvän nimissä tehtäviä pahuuksia on niin monia eri sortteja, niin jätin ikäänkuin ajattelun vastuun lukijalle, kun vaihdoinkin otsikon pahan nimissä tehtäväksi pahaksi ja totesin, että sitä on vähän. Että itse kukanenkin miettisi, miksi näin.
Ilmoita asiaton viesti
Krisnamurti kirjoitti mistä pahuus tulee: Jos ihminen uskoon että hänen jumalansa, aatteensa, isänmaansa on ehdottomasti oikeassa, se tarkoittaa että muut ovat väärässä ja niitä saa lyödä.
Tällaisia väkivaltaisia uskomuksia ovat mm. kommunismi ja kristinusko. Uskovaiset ovat tappaneet miljoonia.
Ilmoita asiaton viesti
Totta. Uskonnollisuuteen kuuluu periaatteessa nöyryys, mikä voisi parhaimmillaan tarkoittaa, että ihminen ei koskaan luulisi liian tarkoin tietävänsä jumalansa tahtoa. Järjestäytyneet uskonnot naamioivat kuitenkin omat dogminsa jumalan tahdoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kommentoija Mirala kirjoittaa hyvän nimissä tetävästä pahasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hän varmaankin reagoi blogisti Jääskeläisen kommenttiin: ”Vaan kun niitä hyvän nimissä tehtäviä pahuuksia on niin monia eri sortteja, niin jätin ikäänkuin ajattelun vastuun lukijalle…”
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja paha: ainainen probleemi kyllä. Kirjoituksesta ja kommenteista nousee mieleen oppineisuus ja lukeneisuus. Tavallisesti ihminen, joka on nähnyt vaivaa oman sivistyneisyytensä ja lukeneisuutensa vuoksi, ei ole minkään aatteen liikaa vietävissä, vaan osaa harkita itse tekemisensä. Ihmiset, jotka eivät ole nähneet edellä mainittua vaivaa, ovat ikään kuin odottamassa jotakin vain ”johtajaa”, joka antaa heille oikeutuksia jopa muiden ihmisten yli. Nykyaika on tuonut tilanteen, jossa esimerkiksi pienen Suomemme kaikki kansalaiset ovat luku- ja kirjoitustaitoisia. Tällaista kansaa ei ole samalla tavalla kuin ennen helppoa viedä sutena johonkin pahan tai hyvän pauloihin.
Kuten Jörn Donner sanoi: lukeminen kannattaa aina.
Ilmoita asiaton viesti