Salaliittoteorioiden salainen tyydytys

Peruskysymys: miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja juuri nykyään?

Salaliittojahan on oikeasti ollut maailman sivu, kuten vaikka Julius Ceasarin salamurhahanke. ”Sinäkin Brutukseni” osoittanee, että tuolla salaliitolla oli laajempi kannatus kuin keisari oli olettanut.

Salaliittoteoria ovat sitten väitteitä, joiden mukaan jotkin merkittävät asia ovat salaliiton tuotoksia. Esimerkiksi väärinsijoittuneista koiran ulosteista ei yleensä kukaan jaksa keksiä salaliittoteoriaa. Aivan viimepäivien huomiota herättävin salaliittoteoria on Yhdysvaltojen presidentin esittämä väite, että demokraatit varastivat vaalit häneltä. Tähän liittyy sitten ihan uudenlainen salaliittokultti, QAnon (Linkki). Uutta tässä kultissa on mielestäni se, että miltei kaikki vanhat salaliittoteoriat tuntuvat kelpaavan osaksi QAnonin paljastamaa ”Suurta saatanallista salaliittoa”.

Jos otan vauhtia tieteen nimeen vannovista ihmisistä, niin heilläkin on eräs käsitys itsestään ja omasta tiedon tasostaan: he tietävät enemmän kuin jotkut muut, ”rahvas” tai ”tietämättömät”.  Täsmälleen saman tunteen saattaisi tuottaa myös vihkiytyminen salaliiton saloihin. Siis hyvin erilaisille ihmisille voi tuottaa tyydytystä tietää enemmän kuin ”muut”. Oikeasti pääsy muita suuremman tieteellisen tiedon äärellä vaatii suunnattomia ponnistuksia ilman takeita onnistumisesta, jos puhutaan tutkimalla, eikä vain lukemalla, hankitusta tiedosta. Salaliittoteoriassa ponnistelut jäävät ohuiksi ainakin peruskannattajilta: riittää, kun katsoo vakuuttavan videon ja PIM, olet vihkiytynyt.

Osasyynä salaliittojen suosion kasvuun on ehkä myös järjestäytyneen uskonnon väheneminen länsimaissa, lähinnä siis kristillisyyden harjoittaminen.  Uskonnolliset tyhjiöt pyrkivät täyttymään.

Ja ettei menisi uusien salaliittojen metsäjiltä tämänkään lukeminen ihan hukkaan, niin esitän oman epäilyn ”näkymättömästä poliittisesta kädestä”: silloin kun vihreät ovat aiemmin olleet hallituksessa, ydinvoimapäätöksiä on tehty enemmän kuin muuloin. Silloin kun perussuomalaiset olivat hallituksessa, humanitaarinen maahanmuutto vilkastui aivan ennätyslukemiin. Voiko tämä olla sattumaa?

+2
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu