Tekotyhmyydellä mittaamattomat mahdollisuudet

Nykyään puhutaan paljon keinoälystä tai tekoälystä, josta käytetään myös lyhenettä AI. Tälle rinnakkainen tekotyperyys tai tekotyhmyys on jäänyt miltei vaille huomiota. Mielenkiintoisesti kuitenkin Google kääntää tekotyhmyyden artificial insanity -sanonnaksi, jolle luonteva lyhenne olisi tietenkin AI.

Filosofisena arvopohjana tekotyhmyydelle on tietenkin tasa-arvoisuus. Älykkyyden yliarvostus lienee vanha kulttuurijäänne, josta nykyaikana on hyvä päästä eroon. Miksei älykkyyttä ja tyhmyyttä voi samanarvoistaa globaalissa kulttuurissa?

Kuten on laita tekoälynkin suhteen, niin myös tekotyhmyys on syntynyt vasta tietotekniikan tultua ihmiskunnan käyttöön. Varhaisimpia tekotyhmyyden oireita oli jo viime vuosituhannella, siis paljon ennen kuin tekoälystä yleisemmin puhuttiin. Nimittäin kun havaittiin joku virhe toimistoympäristössä, sen usein sanottiin olevan tietokoneen vika. Tästä ei kuitenkaan innostuttu niin paljon, että tekotyhmyys olisi lyönyt läpi.

Oma epäilemäni tekotyhmyyshavaintoni on tältä vuosituhannelta. CIV IV -pelissä tietokoneohjelman ohjaamat pelihahmot tekevät ajoittain niin typeriä ratkaisuja, ettei niissä ole kyse ainakaan älystä. Voisiko se olla tekotyhmyyttä? Tässäkin tuo yhteinen lyhenne AI saattaisi helpottaa.

Nyt siis tulisi tarkastella tekoälyn tutkimukseen ja ja kehittämiseen käytettyjä varoja ja säätää ajatusten tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden nimissä, että tekotyhmyyteen tulee suunnata sama määrä julkista rahoitusta kuin tekoälyynkin. Ei tämän toteutus vaadi kuin tahtotilaa poliittisilta päättäjiltä. Voinee vielä korostaa, ettei kenenkään päättäjän sitten enää tarvitsisi syyttää itseään tyhmistä päätöksistä, vaikkei sitä nytkään kukaan julkisesti tee. Joskus vaan vierestä ikävästi huudellaan.

Tekoälyohjelmiin syötetään ihmisten tuottamaa aineistoa. Samantapainen järjestely toimisi varmaan tekotyhmyysohjelmissakin, kunhan vain värvättäisiin kokeneita asiantuntijoita.

Kirjoittaja on FK ja kokemusasiantuntija, joka on vierottunut huonosta huumorista jo vuosikymmenien ajan.

 

0
rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu