Teologian palauttaminen hengelliseen regimenttiin?
Puheenvuorossa aloitettu uskonto ja tiede –keskustelu inspiroi tähän aloitukseeni (Linkki). Teologiaahan opetetaan nykyään yliopistoissa tieteen raameissa. Luterilaisessa jaossa hengelliseen ja maalliseen regimenttiin tiede taitanee solahtaa sinne maalliselle puolelle, nykyään ainakin. Kun nimi teologia tarkoittaa oppia jumalasta, jossa siis alkujaan tutkittiin, mitä mieltä Jumala on ihmisestä, niin nykyään teologinen tutkimus selvittää, että mitä mieltä ihmiset ovat Jumalasta. Iso muutos, jossa on vaihdettu koko asia hengellisestä maalliseen regimenttiin.
Seurauksena tästä on sitten mm. se, ettei arkkipiispa enää sano, mitä Jumala haluaa tai tahtoo. Hänhän on saanut maallisen opetuksen.
Jos ev. lut. kirkossamme syntyisi herätys, jossa tavoitteena olisi palauttaa teologia hengelliseen regimenttiin, niin mitähän siinä pitäisi tehdä? Varmaankin pappiskoulutus tulisi siirtää kirkon hoteisiin. Jäisikö sitten yliopistoihin teologista tiedekuntaa? Ehkä jäisi, jos kouluissa edelleen opetettaisiin uskontoa. Vaikka todennäköisesti uskontotieteellinen tiedekunta olisi luontevampi oppilaitos uskonnonopettajille.
Kirkosta tulisi uskoakseni hengellisempi laitos, jos sen opettajat olisivat hengellisiä. Erimieltä olevia en kivitä.
Kiitos linkistä, laitoin siihen blogiin seuraavan kommentin:
TarjaKaltiomaa
Tarja Kaltiomaa #3452669 22.7.2021 14:42 Muokkaa
Onko tieteen ja tieteellisyyden puolesta kirjoittava blogisti mielestään avarakatseinen omassa näkemyksessään ja hyväksyy myös toisten ihmisten tiedon ja näkemyksen?
Jospa maailmat olivat ennen henkimaailmoja ja nuo samat ihmiset ovatkin opettelemassa elämää tässä luonnon ja biologian maailmassa. Saattaa olla, että menneisyydet huomioon ottaen ihmisen ja muiden maanpäällä elävien anatomiakin on uutta ja ei vielä osata pitää sitä terveenä, kun on vanhasta muistista (henkisestä muistista) pyrkimässä käyttäytymiseen haitallista toimintaa, joka tekee nykyihmisiä sairaiksi.
Kun ihmisiä on niin monista maailmoista tullut, uskonto pitää kuria jatkuvuuden suhteen, jotta kuten esimerkiksi kristillisessä opissa, molemmat sukupuolet voivat elää ihmisarvoista elämää. Kaikki ei ihmissuhteissa ole sallittua.
Vapaavuoron puolella nyt kirjoitukseni Kristillisyys: Läheisyys ja oikeus koskemattomuuteen puolustaa ihmisen oikeutta itseensä. Perheen muodostus on kristillisessä (ja usein myös universaalisti) määrämuotoista, oikeus puolisoiden, miehen ja naisen, läheisyyteen on vasta avioliitossa. Tällaisia asioita vastaan näytään nykyään olevan. Perhe- ja sukurauha ovat kuitenkin tärkeitä asioita kaikille.
Perhesuhteet: http://www.kolumbus.fi/tyhjapaperi/sh5_tiedostot/tp5_perhesuhteet.htm
*
Olen toiminut kirjoittajana nyt noin 20 vuotta ja kirjoitin aluksi kirjan Kristillinen filosofia, odottaa pahvikirjamuotoa oltuaan e-kirjana saatavana vuosina 2013 – 2019 Elisa Kirjassa. Elisa Kirja olisi jatkanut kirjojan e-kirjoina, neuvoivatkin, mutta taitaa olla osittain omaa laiskuuttani, että haluan kirjat ensin pahvikirjamuotoon ja toisaalta myös siksi, että e-kirjojen lukijaosuus on ollut parin prosentin luokkaa.
Kristillinen oppi on tärkeä oppi ollut jo noin 2000 vuotta ja sen opin piirissä kirkko on voinut pitää elämän oppia elämästä toiseen elettäessä kuitenkin melko kunnollisena. Monilla ihmisillä (vahvoilla henkisesti ihmisisillä) on taipumusta anarkiaan. Vastavoimia anarkialle pitää olla. Perhe-elämän pitää pysyä kunnollisena ja sen kunnollisen perheopin avulla on saavutettu jo tuntumaa sivistykselliseen elämäntapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yhden kirjoitusvirheen korjasin, mikä näkyy päivitysaikaleiman esiintymisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkko ja valtio on ehdottomasti erotettava toisistaan.
Tässä asiassa olisi syytä apinoida Ruotsia.
Ilmoita asiaton viesti
Sikäli kirkon ja valtion erottaminen voisi liittyä tähän teologiseen kysymyksene, että täyseron vallitessa kirkko (tai kirkot) vastaisi itse pappiskoulutuksestaan..
Ilmoita asiaton viesti
Uskontotiede kuuluu tietenkin julkiseen yliopistoon. Sopivan tiedekunnan nimi on paikkakuntariippuvainen, mutta humanismiin, yhteiskuntaan tai kulttuuriin siinä pitäisi viitata.
Teologia tarkoittamassasi mielessä ei ole valtion asia. Sehän ei tietenkään merkitse, ettei sitä saisi tai pitäisi opettaa. Koulutetut papit ovat varmaan parempia kuin kouluttamattomat. Olen alustuksesta olennaisesti samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistina, somettajana ja yksityisenä viestien vaihtajana kännyköillä olen havainnut lähes täysin, että joko minun kirjoittamaani ei yleensä lueta tai naisten kirjoituksia miehet välttää lukea.
Kuitenkin sinnikkäästi väitän, että meillä ei olisi toimivaa yhteiskuntaa eikä toimivaa valtiota, puhumattakaan hyvinvointivaltiosta, jos kirkko ja valtio olisivat (täysin) erillään. Suomalaisten nykyistä perusluonnetta niin vahvasti näyttää olevan anarkia. Vaikuttaa siltä, että on vaikeuksia sopeutua kunnolliseen ja hyvään, järjestäytyneeseen elämäntapaan. Tästä kertoo nykyiset avioerotilastot, ex-onnelliset tv-sarja, huostaanotetut lapset lehdistön kertomana, sotauutisten korostaminen. Suomalaiset ovat luonteeltaan levottomia, henkiseltä jatkumoltaan sotilaita ja sotilaiden perillisiä. Viime vuosisadan sodat nyt tuotettuna kulttuuritarjontana on se, mikä nostattaa suomalaisten tunteita, ei kirkko ja perhe, vaikka koti, uskonto ja isänmaa sentään on tunnustettuja arvoja Suomessa.
Ei niin huonoa, ettei hyvääkin. Suomalaisilla on nykyään ja toivottavasti tulevaisuudessakin erityisosaamisena rauhan aate ja rauhan turvaamisen osaaminen. Tästä viitteenä on Martti Ahtisaaren Nobelin rauhanpalkinto, jota kannattaa kannattaa jatkossakin. Rauhan työtä maailman hyväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin täällä Vapaavuorossa on niin vähän juttujen lukijoitakin, ettei niistä riitä kommentoijiakaan joka kirjoitukseen.
Muutoin kommentoija Kaltiomaa kirjoittaa laaja-alaisesti ja ilman pisteliäisyyttä. Reagointi voi jäädä väliin, vaikka teksti olisi luettukin.
Ilmoita asiaton viesti