Torinon käärinliina todistaa tieteellisesti Jeesuksen ylösnousemuksen?
Torinon käärinliina on tullut vastaani muutaman kerran sosiaalisessa mediassa tässä pääsiäispaastonaikana. Liinasta on runsaasti tekstiä Wikipediassa suomeksi (Linkki) ja lisää englanniksi (Linkki). Koska tekstiä on tarjolla, en toista niiden sisältöä laajasti, mutta lyhyesti kärkivaihtoehdot Torinon käärinliinan alkuperälle ovat, että se on Jeesuksen hautaamisessa käytetty käärinliina tai sitten se on joskus ehkä 1300-luvulla valmistettu pyhäinjäännösjäljitelmä.
Jos Torinon käärinliina todistaisi aukottomasti Jeesuksen nousseen kuolleista, jossa prosessissa käärinliinaan hiiltyi Hänen kuvansa, niin sehän olisi vähän kuin pakko uskoa. Epäuskoiset olisivat sekä Jumalan että tieteen kieltäjiä. Tähän liittyy mielestäni sellainen kristillisen uskon ongelma, etten näe Jumalaa uskoon pakottajana. Pienellä mielikuvituksella voisi keksiä monenlaisia tapoja, millä kaikkivaltias voisi pakottaa maan matoset uskomaan mitä sanotaan. Kun Uuden Testamentinkaan puolella ei ole uskoonpakottamistapauksia, niin ei sitä oikein voisi pitää kristilliseen oppiin kuuluvanakaan.
Koska Torinon käärinliinasta on valmistettu näköiskopioita, niin melko samannäköisen vaatteen valmistus ei ole nykyaikana mahdottomuus. Toisaalta, vaikka kaikkiana aikoina tuollaisen valmistus käsityöntä olisi ollut mahdollista, sehän ei aukottomasti kumoaisi väitettä juuri tämän käärinliinan olleen Jeesuksella haudassa, mutta toki se jäisi silloin uskon varaiseksi. Ajatellaanpas vaikka jotain pyyhettä, jossa on vanha veripisaran jälki. Jos joku väittää, että se on Jeesuksen verta, niin melko samanlaisen pyyhkeenhän voisi kuka tahansa tuottaa, vaikka se väite pitäisi paikkansakin.
Juuri sellaiset piirteet, joita ei voi selittää ihmisen tuottamiksi, tekevät tai tekisivät käärinliinasta yliluonnollisen tapahtuman todistuskappaleen. Tästä sitten seuraa ennakko-oletusten vahvistamistamiseen pyrkivää tutkimusta. Karkeasti yleistäen ateistit pyrkivät selittämään havainnot mahdollisiksi tuottaa käsityönä ja ajoittamaan liinan selvästi uudemmaksi kuin ajanlaskun alun aikaan. Katoliset käärinliinatutkijat sitten pyrkivät osoittamaan, että ajoitus on tehty väärästä kohdasta liinaa tai muuten väärin (kun ikäarvio on liian nuori) ja löytämään yhteyttä Jerusalemin ympäristöön ja Jeesuksen aikaan. Vain katolisilla tutkijoilla on mahdollisuus tarkempaan tutkimiseen käärinliinasta.
Niin että jätän Torinon käärinliinan uskon varaan ja toivotan kaikille lukijoilleni harrasta pääsiäisaikaa. Jeesuksen ylösnosemukseen perustuvan pääsiäisilon aika on sitten sunnuntaina tai viimeistään maanantaina.
Eihän tekstiili voi toimia uskonnollisen tapahtuman todisteena. Jos kaikille uskonkappaleille löytyisi pitävä todistusaineisto, ei uskontoja lopulta olisi olemassakaan.
”Hyve Pesieiste”, kuten paavi aikoinaan suomeksi toivotti urbi et orbi.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä kai oli bloginkin sisältönä. Huomattakoon, että myöskään katolinen kirkko tai paavi ei ole julistanut pyhäinjäännöstä aidoksi, vaikka kunnioittaa sitä ikään kuin pyhäinkuvana.
Ilmoita asiaton viesti
”Eihän tekstiili voi toimia uskonnollisen tapahtuman todisteena.”
Miksei?
Tekstithän sitä yleensä tekevät, mutta mikseivät myös tekstiilit?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on se käsitys, että tutkimus on jo vuosia osoittanut teknisesti vaatekappaleen olevan väitettyyn alkuperään soveltumaton.
Ilmoita asiaton viesti
No, noista Wikipedia-artikkelista saanee melko pitkälle saman käsityksen, mutta aina tulee uutta käärinliinatieteen tutkimusta, jossa pyritään saamaan uudenlaisia tuloksia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko muuten lukenut Kari Nenosen tieteiskirjan Messias, jossa Jeesus kloonataan?
Ilmoita asiaton viesti
Lapsena luin tietosanakirjatkin läpi, mutta nykyään en oikein lue enää kirjoja enkä paljon paperisia lehtiäkään. Näytöltä tulee luettua, mutta tilattu netti-Hesarikin jää useimpina päivinä lukematta. Onneksi se on lyhyt tilaus. Niin vastaus on, etten ole lukenut tuota kirjaa, enkä voi edes valehdella, että paljon kiinnostaisikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hesarissa yllättävän positiivisesti liinan aitouteen suhtautuva juttu:
https://www.hs.fi/tiede/art-2000010327552.html
Ilmoita asiaton viesti
Yksi twitter.com:ssa tai FB:ssä esille tullut lähdeviite oli tämä artikkeli vuodelta 2018:
https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/torinon-kaarinliinan-mysteeri-syvenee/
Juha Hiltunen on molemmissa jutuissa asiantuntija.
No, mitä HS:ään tulee, niin sehän ajallisesti peesasi minua (-;
Pieni ihmettely, että vuoden 2018 tai 2019 julkaisut ikäänkuin nousevat haudasta.
Ilmoita asiaton viesti
Hiltunen on tunnettu käärinliina-uskovainen, joten vaikka hän varmaan tunteekin asioita, en oikein luota hänen arvioittensa puolueettomuuteen. Jeesus-uskovaisethan eivät käärinliinaa tarvitse, ja meikäläinen voi ihan tyytyväisen agnostisesti sanoa: ”Voehan se olla niinnii, mutta voehan se olla näennii.”
Ilmoita asiaton viesti
Vaan jos olen oikein ymmärtänyt, Hiltunen aloitti skeptikkona. Tuo kääntymys lisää mielestäni käärinliinan ihmeellisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Toisaalta kääntyneet voivat olla aivan erityisen kiihkeitä siivoamaan mielestään kaikkea, mikä voisi aiheuttaa epäilyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkä se riepu muinoin kärrättiin Jerusalemista Italiaan Torinoon?
Ilmoita asiaton viesti
https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Shroud_of_Turin
Konstanttinopolin kauttahan se olisi voinut kulkeutua, ristiretkeläisten ryöstösaaliina tms.
Alkuperäinen Jeesuksen käärinliinahan mainitaan Raamatussa, muttei edes sen talteenottamista. Asiaa pitäisi kysyä alan tutkijoilta, että kumpiko vaihtoehto on todennäköisempi: kuolleen käärinliinan jättäminen hautaa, vaikka kuollut itse on lähtenyt veke, vaiko sen ottaminen muistoesineeksi. Itse kallistuisin jälkimmäiselle kannalle, mutta siinähän voisi jotkut puhtaussäännöt yms. sitten sanoa toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuolleiden lähteminen haudastaan on siinä määrin harvinaista, että tilanetta varten tuskin on vakiintuneita käytäntöjä.
Ilmoita asiaton viesti
https://twitter.com/STTuutiset/status/1773658686528835997
Kun STT:kin uutisoi, niin täytyyhän se olla totta! Ainakin siis sen, että Torinon käärinliina on olemassa (-;
Ilmoita asiaton viesti
Tällaiset asiat ja kertomukset lisättynä leffat kuten Da Vinci-koodi (vast) ja Indiana Jones ovat mielenkiintoista viihdettä omalta osaltani.
Tuli mieleen juttu että roomalaiset kun kurmoottivat juutalaisia niitä aikoja niin juutalaisten seitsenhaarainen kynttilänjälka vietiin saaliina Roomaan ja tuo esine olisi tänä päivänä Vatikaanin ja Paavin holveissa.
Jutussa kerrottiin että jollekin ulkopuoliselle olisi tuo näytetty.
Joku vuosi sitten sain miniäksi katolisen naisen ja jotta pääsimme vaimoni kanssa vähän jyvälle asiasta niin tuli käytyä Helsingin Mäntytien katolisessa kirkossa eräässä tapahtumassa.
Uteliaisuuttani ostin sitten katolisen rukousnauhan (olikohan Rosary) ja Tallinnan-matkalla laivan kahvilassa miniän kanssa sitä käpistelimme ja sain lyhyttä pidemmän oppimäärän tietoa siihen kuuluvista mysteerioista.
Ilmoita asiaton viesti
Jeesus oli muinoin aivan hipin näköinen.
Moista karvanaamaa lapsetkin pelkäävät.
Ilmoita asiaton viesti