Torinon käärinliina todistaa tieteellisesti Jeesuksen ylösnousemuksen?

Kuvaajaviite: By Secondo Pia - http://online.wsj.com/article/SB123940218130209621.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7259415

Torinon käärinliina on tullut vastaani muutaman kerran sosiaalisessa mediassa tässä pääsiäispaastonaikana. Liinasta on runsaasti tekstiä Wikipediassa suomeksi (Linkki) ja lisää englanniksi (Linkki). Koska tekstiä on tarjolla, en toista niiden sisältöä laajasti, mutta lyhyesti kärkivaihtoehdot Torinon käärinliinan alkuperälle ovat, että se on Jeesuksen hautaamisessa käytetty käärinliina tai sitten se on joskus ehkä 1300-luvulla valmistettu pyhäinjäännösjäljitelmä.

Kuva 1. Torinon käärinliinan kasvot, vasemmalla valokuvassa ja oikealla digitoituna negatiivina. Kuvan tekijäviite: By Dianelos Georgoudis – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33117743

Jos Torinon käärinliina todistaisi aukottomasti Jeesuksen nousseen kuolleista, jossa prosessissa käärinliinaan hiiltyi Hänen kuvansa, niin sehän olisi vähän kuin pakko uskoa. Epäuskoiset olisivat sekä Jumalan että tieteen kieltäjiä.  Tähän liittyy mielestäni sellainen kristillisen uskon ongelma, etten näe Jumalaa uskoon pakottajana. Pienellä mielikuvituksella voisi keksiä monenlaisia tapoja, millä kaikkivaltias voisi pakottaa maan matoset uskomaan mitä sanotaan. Kun Uuden Testamentinkaan puolella ei ole uskoonpakottamistapauksia, niin ei sitä oikein voisi pitää kristilliseen oppiin kuuluvanakaan.

Koska Torinon käärinliinasta on valmistettu näköiskopioita, niin melko samannäköisen vaatteen valmistus ei ole nykyaikana mahdottomuus. Toisaalta, vaikka kaikkiana aikoina tuollaisen valmistus käsityöntä olisi ollut mahdollista, sehän ei aukottomasti kumoaisi väitettä juuri tämän käärinliinan olleen Jeesuksella haudassa, mutta toki se jäisi silloin uskon varaiseksi. Ajatellaanpas vaikka jotain pyyhettä, jossa on vanha veripisaran jälki. Jos joku väittää, että se on Jeesuksen verta, niin melko samanlaisen pyyhkeenhän voisi kuka tahansa tuottaa, vaikka se väite pitäisi paikkansakin.

Juuri sellaiset piirteet, joita ei voi selittää ihmisen tuottamiksi, tekevät tai tekisivät käärinliinasta yliluonnollisen tapahtuman todistuskappaleen. Tästä sitten seuraa ennakko-oletusten vahvistamistamiseen pyrkivää tutkimusta. Karkeasti yleistäen ateistit pyrkivät selittämään havainnot mahdollisiksi tuottaa käsityönä ja ajoittamaan liinan selvästi uudemmaksi kuin ajanlaskun alun aikaan. Katoliset käärinliinatutkijat sitten pyrkivät osoittamaan, että ajoitus on tehty väärästä kohdasta liinaa tai muuten väärin (kun ikäarvio on liian nuori) ja löytämään yhteyttä Jerusalemin ympäristöön ja Jeesuksen aikaan. Vain katolisilla tutkijoilla on mahdollisuus tarkempaan tutkimiseen käärinliinasta.

Niin että jätän Torinon käärinliinan uskon varaan ja toivotan kaikille lukijoilleni harrasta pääsiäisaikaa. Jeesuksen ylösnosemukseen perustuvan pääsiäisilon aika on sitten sunnuntaina tai viimeistään maanantaina.

 

 

rjaaskel
Perussuomalaiset Helsinki

Ajoittain raitis ja rehellinen vähemmistöön kuuluva eläkkeellä oleva vanhus ja informaatiovaikuttaja. Pyrin positiivisuuteen päin uusia mahdollisuuksia etsien. Kannatan maltillista maahanmuuttopolitiikkaa.
Olen pitänyt vuosia älyttömän suosittua Roskasaitti-blogia.
Pronominit: se/sen, sekä nämä, nuo, ne.

Lapsia minulla on pienin määrä siihen, että jokaisella on sisko ja veli. Lapsenlapsia on yksi enemmän.

Minusta sanottua: ".olet demokratiavastainen ja valekunnollinen."

Yksityisviestiä tms. voi yrittää osoitteeseen:
risto_jaaäthotmail.com ät=@

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu