Uskontojen hyödyistä

Jospa heti tämän sunnuntaijutun alkuun kertoisin, että meillä kristityillä on uskonelämässä paljonkin haasteita. Esimerkiksi miten saisi Taivaan Isän luopumaan homofobisuudestaan. Suomessa ev.lut. kirkon linja näyttää olevan vaikeneminen koko asiasta, joten enpä minäkään tähän tässä puutu.
Sitten toisena tausta-asiana se, että uskonnon hyödyn löytäminehän vähentää uskonnon yliluonnollisuutta. Etupäässähän uskontojen omien ilmoituksien mukaan hyödyt kuitataan tuonpuoleisssa, eikä niitä pääse tässä ja nyt oikein havaintopohjaisesti mittaamaan.
Kolmanneksi taustaksi sitten, että uskoa tunnustamaton vasemman jalan saapas on monien mielestä jo syntyessään ateisti, vaikkei se pyrikään löytämään uskontojen haittoja. Aktiivit ateistit sitten täyttävät tämän puutteen. Edellä mainitun perusteella uskontojen hyötyjen esittelyn uskoisi olevan yhtä ateistista, muttei yhtä kielteistä. Siinä se jumalattomuuden kielteisyys pistää sarvensa esille.
Kun uskontojen vaihtoehtona on ei mikään eli ateismi, joka on sentään vanha keksintö, niin se, ettei ateismi ole päässyt ihmiskunnan valtavirraksi, vihjaa vahvasti siihen suuntaan, että uskonnoista on jotain hyötyä. Ja samaan hengenvetoon todettava, että keskenään ristiriitaiset ja jopa vihamieliset uskonnot antavat myös viitteen siitä, etteivät ne ainakaan kaikki ole yhden ja saman hengen aikaansaamia.
Nyt kun uskontojen haittojaan suurempi hyödyllisyys on lähes aukottomasti todistettu, pitäisi vielä löytää se juttu, mistä on kyse. Ehdotan ryhmäitsekkyyttä syyksi. Jos hätäisesti tarkastellaan ns. aabrahamilaisia uskontoja, niin juutalaisuushan heimouskonto. Ryhmäitsekkyys kohdistuu heimon jäsenten eduksi. Kristinuskossa luovutaan ainakin geneettisestä perimästä ryhmäitsekkyyden rajana ja tältä osin islam vaikuttaa samanlaiselta.
Uudessa Testamentissa on Jeesuksen kehotus rakastaa vihollisia, jolloin kuolemanrangaistus Raamatun polttajillekaan ei ole ihan opin mukaista, vaikka ehkä joistakuista hyvältä tuntuisikin. Muhammed (JOVP) taas innoitti tappamaan islamin vihollisia, niin että kuolema Koraanin polttajalle on ihan oikein ja juhlan paikka. Nykymaailmaa tarkastellen vaikuttaa, että islamin ryhmäitsekkyys on varsin toimivaa, jos vaikka olisikin rasistista muiden mielestä. Väkivalta on siis jäänyt kristillisestä opista ryhmäitsekkyyden ulkopuolelle, mutta tämä puute on korvattu valtiokirkkojärjestelmillä. Euroopan kristilliset maat ovat sotineet keskenään ihan saatanallisesti. Ehkä siitä voi positiivisena puolena nähdä sen, että anteeksiannettavaa on riittänyt.
Jos joku sattuu pätkähtämään uskoon tämän jutun luettuaan, niin en ota kunniaa. Kyllä se on ihme. Arvelen, että moni ateisti on kanssani tästä asiasta samaa mieltä.
”Uskontojen hyödyistä” tärkein on seurakuntien muotoutuminen ja toiminta. Nehän ovat sosiaalisia kokoonpanoja, yhteisöjä, joita ihminen olentona yleisen hyvinvointinsa vuoksi tarvitsee. Parhaimmillaan uskonto onkin ihmisiä rauhanomaisesti seremonioiden ääreen yhdistävänä ajattelu- ja toimintatapana. Ensin jumalanpalvelus, sitten kirkkokahvit ja kuulumiset; vieläkö tämä rituaali on voimissaan?
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän valtavasta määrästä eri uskontoja mahtaa olla se oikea?
Pitäisikö varmuuden vuoksi uskoa kaikkiin?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_religions_and_spiritual_traditions
Ilmoita asiaton viesti
Mittauksella tuskin saadaan varmaa tulosta. Esim. kristillisestä näkökulmasta maailma on aika pitkälle pahan vallassa. Silloinhan jonkun uskonnon menestys ei välttämättä tarkoittaisikaan sen oikeellisuutta. Harjoittajilleen maallisilla mittareilla haitallisin uskonto voisi olla yliluonnollisin, jos se olisi kasvutrendissä. Tässä siis selittämättömyys ja yliluonnollisuus ovat sukulaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Uskonsuuntauksista yksilöille hyödyllisin lienee taolaisuus, joka ei ole Suomessa rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Me kultivoimme qitä, eli elämänenergiaa, joka on Taon, kaiken takana olevan prinsiipin sekä Tien, aineellinen (!) olomuoto. Tarkemmassa käsitteistössä muunnamme energiaa: alkuperäinen energia Jing, kehonenergia Qi, hengenenergia Shen – Kiinalaiset kirjoitusmerkit löytyvät esimerkiksi Mestari Jan Silberstorffin kauniista kirjasta Das Dao De Jing im Taijiquan – Die Übungsanleitung des Laozi (Lotus-Press 2015):
”In unserer Paxis des Taijiquan ”verwandeln” wir Jing in Qi und Qi in Shen: Wir transformieren unsere sexuelle Energie in Körperenergie und diese in Geistenergie. Wieder einmal lässt sich also der Grundbaustein des Universums auch in uns selbst finden. Und wieder einmal kultivieren wir durch die esoterische (innere) Praxis die Prozesse in unserem Körper und Geist auf gleiche Weise, wie die Schöpfung sich selbst kultiviert hat.“ (Silberstorff 2015, 79.)
Teoksen ajatuksena vaikuttaa olevan se, että taijiquanin liikesarjat jo sisältyisivät Dao De Jing -teokseen ja sen kirjoitusmerkkeihin ja niiden radikaaleihin eli vakiomerkkeihin. Tämä on lähtökohtaisesti vaikeasti hyväksyttävissä niille, jotka hyvin tietävät että laji syntyi vasta Ming-kauden lopulla ja ensimmäinen mestari oli Chen Wanting. Mainittu teos taas on pari tuhatta vuotta vanhempi. Kuitenkin harjoitus tuottaa paremmin hyötyjä, jos suhtautuu jollakin tasolla vakaumuksellisesti, vaikka ei vakavamielisesti, tähän traditioon.
Ilmoita asiaton viesti
Uskontojen hyödyllisyydestä en menisi takuuseen, mutta ihmiskunnan kehityksen kannalta se on ollut ilmeisesti välttämätön polku itseymmärrykseen.
Ihminen on laumaeläin, siksi ajatus siitä, että joku kuuntelee ja välittää sinun huolistasi, lohduttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskontoja tarvitaan, että ihmiset muodostaisivat yhteisöjä. Jumala haluaa syntyvän seurakuntia, valtioita, valtioiden liittoja niin, että ihmiset voisivat lopulta elää yhdessä ja sovussa toistensa kanssa.
Uskonnot toimivat alkuvoimana ja turvaverkkona, sillä kaikki muut yhteisörakenteet ovat heikkoja ja ajalliselta kestoltaan rajallisia. Useimmiten ihmisten kokeilut eivät ole erityisen hedelmällisiä, kuten Venäjän imperiumista voi havaita. Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu. Rakkaus on kestävintä liimaa. Sitä tarjoaa kristinusko.
Ilmoita asiaton viesti