Sähkötupakka – Välineurheilijan opas

Päivitys 5.11.2013. Artikkelissa Sähkösavuke – Hyvät ja huonot laitteet pitkäaikaiskäytössä (aukeaa uuteen selainikkunaan tai kielekkeeseen) on käsitelty osin samoja laitteita, mutta pidemmän käyttöajan näkökulmasta.  

Päivitys 1.11.2015. Artikkelissa Tuntemuksia tupakointia lopettaessa on hyvää keskustelua tupakoinnin lopettamisesta muilla keinoin ja varsinkin riippuvuuden luonteesta.

Päivitys 21.1.2016. Nykyaikaisen akkurungon arviointi:  Vamo V6 sähkösavukkeen säätyvätehoinen akkurunko

Päivitys 9.10.2018. Onkä tämä jo täydellinen? Älysähkösavuke Joyetech eVic Primo Mini

Sähkötupakka on hyvin yksinkertainen laite. Vastusta kuumennetaan, jolloin sama neste, jota käytetään teattereissa ja konserteissa savukoneessa, höyrystyy ja sitä imetään kuten perinteisen tupakan savua. Yleensä virta saadaan akusta, mutta höyrystin voidaan myös kytkeä suoraan tietokoneen tai laturin USB-liitäntään. Akun etu on langattomuus.

Luulisi, että noin yksinkertaisen laitteen toteutuksessa ei olisi kovin monia mahdollisuuksia, mutta kyllä eroja löytyy. Höyrystimen yhteydessä on oltava jonkinlainen nesteen säilytyspaikka. Ongelmana on, että neste vuotaa lähes kaikissa toteutuksissa. Akun osalta ongelma on jännitteen vaihtelu. Standardiksi muodostuneen litiumakun nimellisjännite on 3,7 volttia, mutta täyteen ladatun akun jännite on 4,2 volttia ja lähes tyhjän 3,4 volttia. Kolmas muuttuja ei varsinaisesti ole ongelma vaan erilainen toimintatapa. Akkuja on sekä automaattisia, jotka antavat virtaa, kun sähkösavuketta imetään, että katkaisimella varustettuja, jotka syöttävät virtaa höyrystimelle vain katkaisinta painettaessa.

Itse siirryin täysin sähkösavukkeeseen varsin vaivattomasti. Kuukausi vaihdon jälkeen poltin kokeeksi pikkusikarin eikä se maistunut hyvältä. Olen kuitenkin seurannut muiden "sekakäyttöä" ja sen takia on itänyt ajatus, että voisin neuvoa, miten sähkösavukkeella saadaan mahdollisimman "autenttinen" vaikutelma ja kokemus. Minulla oli tupakoinnin lopettamisaikomus ollut jo varsin vahva, mutta miten saada vähemmän motivoituneet vaihtamaan kokonaan? No tietysti tarjoamalla vähintään yhtä hyvä tai parempi "tupakointikokemus" höyrystämällä. Toinen motiivi on ollut löytää mahdollisimman edulliset vaihtoehdot laadun silti kärsimättä sekä omaan käyttöön että muille suosituksina.

Höyrystin

Englannin kieliset termit ovat atomizer (koteloitu lämmitysvastus), cartridge (pumpulia sisältävä säiliö, johon neste on imeytetty, liitetään höyrystimeen niin, että pumpuli koskettaa vastusta) ja tank eli säiliö. Cartomizer on yhdistelmä, jossa vastus ja pumpulisäiliö ovat samassa kuoressa. Tank (säiliö) on itse asiassa lyhennys termistä tank atomizer.

Höyrystimen vastuksen impedanssit vaihtelevat ja sillä voi vaikuttaa höyryn määrään ja lämpötilaan. Esimerkiksi suosimaani Bud tank -höyrystintä myydään 3 ja 2,2 – 2,4 Ohmisena. Toinen muuttuja höyrystimessä on nesteen tyyppi. Budia myydään erikseen PG- ja VG-nesteille eli samasta laitteesta on neljää eri mallia. Itse olen käyttänyt 2,2 – 2,4 Ohmin PG-mallia. Syistä tähän myöhemmin.

Höyrystimien suurin ongelma on mielestäni ollut se, että ne vuotavat. Kovin suurta valikoimaa en ole kokeillut, koska löysin Budin melko pian. Se on ainoa höyrystin, jota olen huomannut kehuttavan vuotamattomaksi. Toki vuotamattomia voi olla enemmänkin, mutta minua asia ei enää kiinnostanut, kun ongelma oli ratkennut.

Pumpulia nesteen sitomiseen käyttävissä höyrystimissä toinen ongelma on lähinnä vain häiritsevä ja se on varastoidun nesteen vähäinen määrä. Säiliöhöyrystimissä säiliön koko vaihtelee. Budin säiliön koko, noin 1 ml, on melko tyypillinen. Oma kulutukseni on noin 2 ml, joten täytän Budia pari kertaa päivässä.

Kaikki höyrystimet ovat kulutustavaraa, ne kestävät joitakin viikkoja. Bud menee "tukkoon" ja sen tunnistaa siitä, kun nestesäiliöön alkaa kerääntymään lähes mustaa sakkaa ja nesteen ollessa lopuillaan kaikki neste on lähes mustaa. En tiedä miten tämä sakka muodostuu. Eräs teoriani on, että nesteessä käytetty mauste, minulla mentholi, ei kokonaan höyrysty vaan palaa.

Budien hinta on onneksi melko alhainen. Olen tilannut niitä Englannista hintaan 3,99 £ kahden kappaleen pakkauksessa eli yhden Budin hinta on noin 2,5 €. Kun se kestää tukkeentumattomana useamman viikon, jää viikkokustannus selvästi alle Euroon eli se ei ole merkittävä. Tässä yhteydessä on vielä hyvä huomauttaa, että Kiinassa tehdyn tavaran laatu ei ole kovin korkea, mutta viallisia Budeja on tullut vastaan toistaiseksi vain kaksi, mutta niitä kannattaa odottaa tulevan ajoittain vastaan.

Akku

Sähkösavukkeen akuissa on kahta päätyyppiä: automaattisia ja katkaisijalla varustettuja. Jostain syystä lähes kaikki tavallisen savukkeen paksuiset akut ovat automaattisia. Todennäköinen syy on se, että ne ovat niin kevyitä, että niiden kannattelemiseen ei tarvita kättä, jolloin automaattisuudella saavutetaan se etu, että pelkästään imemällä huulten välistä sähkösavuketta, se muodostaa höyryä. Painavampien akkujen kannattelemiseen tarvittava käsi voi aivan hyvin myös painaa katkaisinta ja sen takia käytännössä kaikki paksummat akut ovat katkaisijallisia.

Savukkeen paksuisten akkujen varaus on tyypillisesti noin 200 mAh. Omalla kulutuksellani, noin 1000 mAh/päivä, näitä akkuja pitäisi ladata neljä tai viisi kertaa päivässä ja se on hieman hankalaa ja työlästä. Automaattiakku on kuitenkin melko ehdoton esimerkiksi ajaessa, joten minulla on kolme automaattiakkua, mutta käytän kuitenkin niitä melko vähän.

Painavammat sähkösavukkeille tarkoitetut normaaliakut vaikuttavat olevan melko yleisiä, mutta tällä hetkellä en pidä niitä järkevinä. Ne ovat todennäköisesti pidemmällä tähtäimellä väliinputoajia, sillä säädettävän jännitteen akkurungot ovat halventuneet jo niin paljon, että niitä on järkevämpi käyttää.

Akkuja voidaan myös luokitella niissä käytettyjen materiaalien perusteella. Käytännössä hyvät akut ovat tyypiltään litium-akkuja (li-ion) eli samoja kuin esimerkiksi kännyköissä käytettävät. Niitä on myös standardisoitu niiden muodon ja mittojen mukaan. Samoja standardiakkuja voidaan käyttää taskulampuista asti mitä moninaisimpiin vempaimiin. Sähkösavukkeiden akkurungoissa on käytetty yleisimmin standardiakkua 18650, myös sen ohuempaa versiota 14650 ja lyhyempiä versioita 18500 ja 18350. Tyyppinumeroinnissa kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittaa akun halkaisijaa ja kaksi seuraavaa pituutta millimetreissä, lopussa nolla ei mitään.

Litiumakun nimellisjännite on 3,7 volttia. Litiumakku on melko monimutkainen ja sisältää elektroniikkaa. Elektroniikan tarkoitus on suojata akkua ja jos suojaus pettää, voi akku räjähtää. Tämä on se syy, miksi olemme lukeneet räjähtävistä kännyköistä ja niiden valmistajista, jotka vakuuttavat, että heidän valtuuttamillaan akuilla kyseistä ongelmaa ei ole. Sähkösavukekin on jo saanut ensimmäisen tapaturman uhrinsa, kun akku räjähti käyttäjän kasvoille.

Kuten kaikissa akuissa ja paristoissakin, vaihtelee litium-akun jännite riippuen latauksen määrästä. Täydellä latauksella se on 4.2 volttia ja minimilatauksella 3,4 volttia. Kun litium-akun jännite laskee alle 3,4 voltin, estää akun elektroniikka jännitteen annon eli sitä alhaisemmaksi jännite ei koskaan laske.

Höyrystimen tehoa voidaan säätää sen vastuksen impedanssilla, mutta kun akusta saatava virta vaihtelee +/- 14 % tai lähes kolmanneksen, on vastuksen impedanssi väärä kohta säädölle. Nykyisin onkin saatavana sähkösavukkeille akkurunkoja, joissa sen antamaa jännitettä voidaan säätää ja se pysyy vakiona.

Säädettävän jännitteen akkurunkoja oli saatavana jo vuosi sitten, kun siirryin piipun polttamisesta höyrystämiseen. Tunnetuin laite silloin oli Provari, jolla oli hintaa lähes 200 Euroa. Sitä suositeltiin "edistyneemmille" höyrystelijöille. Nyt hinnat ovat tulleet reippaasti alas ja Lavatube VV -nimisen rungon saa alle viidellä kympillä. Lavatubeen sopivat 18650 standardiakut ja niille sopivat akkurungot ilman jännitteensäätöä ovat lähes saman hintaisia, joten Lavatubessa jännitteen säätö on lähes ilmainen ominaisuus.

Akkurunko on lisäksi siitä hyvä idea, että standardiakut ovat halvempia kuin sähkösavukkeille tehdyt akut. Myös akut ovat kulutustavaraa. Ne kestävät vain tietyn määrän latauskertoja. Litium-akuilla se on noin 300 kertaa. 18650-akkujen lataus on hieman yli 2 Ah, suurimmillaan 2600 mAh. Minun kulutuksellani 2200 mAh 18650-akku kestää kaksi päivää ja kun akkuja on kaksi, ne näillä näkymin sanovat sopimuksensa irti reilun kolmen vuoden päästä. Kaksi 600 mAh normaaliakkua kestivät elossa muutaman kuukauden, ehkä jopa sen puoli vuotta, joka on puolet siitä, jonka niiden laskennallisesti olisi pitänyt kestää. Jälleen kiinalainen laatu. Sähkösavuke keksittiin Kiinassa ja käytännössä kaikki laitteet valmistetaan siellä.

Akkulaturi

Sähkösavukkeille tehtyjä akkuja ladataan USB-liitännän kautta. Jos sinulla on tietokone tai USB-laturi, tarvitset vain sovittimen, jonka toisessa päässä on USB-liitäntä ja toisessa 510-mallin kierre. Näitä kierteitä on valitettavasti muitakin, mutta 510 on selvästi yleisin. Höyrystimessä on sama kierre ja jälleen 510 on yleisin ja harvoin on syytä valita muuta kierrettä.

Standardiakuille tarvitaan erillinen laturi. Sillä tosin voi ladata useita eri kokoisia litium-akkuja. Ne kuitenkin kaikki ovat melko harvinaisia ja sinulla todennäköisesti ei ole valmiina sopivaa laturia.

Aloittelijan paketti

Automaattiakku on melko edullinen ja niitä tulee käytettyä vaikka hankkisikin säädettävän jännitteen akkurungon. Investointi ei jää siis turhaksi. Jos haluat päästä helpolla, tilaa valmiiksi koottu paketti. Jos haluat säästää USB-laturin hinnan, noin viisi Euroa, kokoa paketti itse. Usein valmiiksi kootuissa paketeissa ei myöskään ole kunnollista höyrystintä. Akkuja myöskin saisi olla mieluummin kolme kuin tavanomainen kaksi. Lisäksi aivan halvimmissa valmiiksi kootuissa aloittelijan paketeissa on kelvottomat akut. Ne saattavat mykistyä jo muutaman latauskerran jälkeen. Kympillä ei kunnollista aloittelijan pakettia saa, muutamalla kympillä kyllä.

Kokoan nyt suosittelemani aloittelijan paketin käyttäen kaupan UK-Eliquid tarjontaa, koska sieltä ostan Budini.

3 x 510 automaattiakkuja @ £4,99, yhteensä £14,97
2 x Bud Tank Atomiser @ £3,99, yhteensä £7,98
1 x 510 – USB -välijohto @ £3,99, yhteensä £3,99

Koko hoito tulee maksamaan £26,94 eli päivän kurssilla 33,76 €. Tämän lisäksi tulevat postituskulut, £1,99. Muista tilata myös nestettä. UK-Eliquid on mielestäni melko hyvä ja edullinen nesteiden ostopaikka, mutta jos olen ostamassa pelkkiä nesteitä, suuntaan yleensä muualle. Jos höyrystät samaan tahtiin kuin minä, Budit kestävät pari kuukautta tai enemmän ja akut kestävät noin 8 kuukautta.

Edistyneen paketti

Lavatube VV on tällä hetkellä ylivoimanen hinta-laatu-suhteeltaan. Jännitteen säätömahdollisuus on hyvin tärkeä ja se sitä paitsi tuntuu vähentävän Budien tukkentumista. Itse käytän jännitettä 3,7 V 2,2 – 2,4 Ohmin Budien kanssa. Lavatubella voit kokeilla itse, mikä tuntuu sopivimmalta. Mutta siis se paketti ja tällä kertaa kaupasta Liberty Flights, koska siellä on saatavilla rosteripintaisia Lavatubeja. Libert Flightsin verkkokauppa on hieman erikoinen, mutta toimiva. Sieltä saa myös tee-se-itse nesteiden tarpeita ja muitakin erikoisuuksia, joita edellisestä kaupasta ei löydy, joten kauppaan kannattaa tutustua. Toisaalta Budeja Liberty Fligtsista ei löydy, joten kaupat täydentävät sopivasti toisiaan.

1 x Lavatube VV Stainless steel £31,99
2 x AW IMR 18650 3.7v (2000mAh) @ £10,49, yhteensä £20,98
1 x Laturi TrustFire TR-001 £8,99

Tälle paketille tulee hintaa £61,96 eli päivän kurssilla 77,63 €. UK-Eliquid myy ainakin tällä hetkellä 18650-akkuja hyvin halvalla ja tilaamalla akut sieltä säästää noin kympin.

Liberty Fligtsissä asioidessa kannattaa myös harkita ostaisiko samalla "raakaa", maustamatonta nikotiininestettä, UK-Eliquid ei sellaista myy. Yleensä vahvimmat maustetut nikotiininesteet sisältävät nikotiinia 24 mg/ml eli se on 2,4 prosenttista, mutta vahvempi raaka nikotiinineste on 5 prosenttista. Liberty Fligtsilla raakojen nesteiden pakkauskokojen valikoima on vaatimaton ja itse päädyin viimeeksi tilaamaa neljänneslitran pullon nimikkeellä "PG Unflavoured 250ml – CN Sourced – 50MG", jonka hinta oli £49,99. Pienempää kokoa pullosta ei juuri silloin ollut saatavilla.

Vastuustavapautuslauseke

Minulla ei ole mitään muita yhteyksiä tässä kirjoituksessa mainittuihin kauppoihin muuten kuin asiakkaana enkä saa mitään etuisuuksia tämän kirjoituksen julkaisemisesta. Olen lisännyt linkkejä verkkokauppoihin vain ja ainoastaan ajatellessani lukijan etua. On hyvinkin mahdollista, että muista verkkokaupoista vastaavia tai parempia tuotteita saa edullisemmin .

Nesteistä

Sähkösavukkeen neste on samaa kuin savukoneissa käytetty. Artistit ja yleisökin sitä ovat hengittäneet vuosikymmeniä eikä kukaan ole ollut huolestunut. Nestettä on kahta eri pohjaista. PG on synteettisesti tuotettua ja VG saadaan kasveista. PG on ilmeisesti puhtaampaa ja se on yleisimmin käytetty. En ole koskaan kokeillut VG-pohjaista nestettä, ei ole ollut mielestäni mitään syytä. Sille pitäisi myös hankkia sille tarkoitettuja höyrystimiä, joten VG on vain lisärasite, mielestäni.

Nesteisiin lisätään kaikenlaisia mausteita ja yksi niistä on tupakan maku. Minä olen todennut, että en pidä tupakan mausta, mutta menthol on ihan mukava. Makuja löytyy suurinpiirtein kaikki samat kuin makeisistakin, on hedelmiä, kahvia, suklaata, teetä, toffeeta ja jotkut menevät jo lähemmäs hajuvesiäkin. Olisi mielenkiintoista tietää, miten hyvin ne höyrystyvät eli eivät tukkisi Budia.

Nesteitä voi sekoitella itsekin. Myytävänä on pelkkää PG- tai VG-nestettä, vahvaa nikotininestettä, PG tai VG, pitoisuus yleensä 5 % sekä makuaineita. En oikein usko, että kovin pienimuotoisesti toimien saisi parempaa tai halvempaa itse sekoittaen. Pari syytä kuitenkin jää sekoitteluun: valmiiksi sekoitetut nesteet ovat vahvimmillaan 2,4-prosenttisia (24 mg/ml) ja lisäämällä 5-prosenttista nikotiininestettä voi saada aikaan väkevämpää ja samalla vähemmän makuainetta sisältävää seosta.

Tilattuani "raakaa" 5 % nestettä ja sekoittaessani sitä normaaliin 2,4 % mentholilla maustettuun nesteeseen olen päätynyt 50-50 sekoitussuhteeseen. En tiedä onko vähentynyt mentholin määrä vaiko alhaisempi höyrystyslämpötila Lavatuben ansiosta syynä Budin hitaampaan tukkeutumiseen, mutta Budien käyttöikä on kuitenkin pidentynyt. Nikotiininestettä voi lisätä myös suoraan höyrystimeen ja tavallaan säätää nikotiinipitoisuutta lennossa. Kokeile oma suosikkisi.

Mausteista minun neuvoni on, osta valmiiksi maustettuja mahdollisimman vahvoja nesteitä, ne ovat samalta valmistajalta yleensä yhtä kalliita kuin maustamattomat tai muut maustetut. Voit sitten säätää omaa seostasi väkevämmäksi nikotiininesteellä tai jos kaipaat miedompaa, on puhdas PG- tai VG-neste suuremmissa erissä hyvin halpaa. Jos mausteisuuden määrä vähenee sekoitettaessa, tukkii se todennäköisesti hitaammin höyrystintä.

Edullisin löytämäni nesteitä myyvä kauppa on hollantilainen Easy eliquid. Halpojen vakiohintojen lisäksi kaupalla on ollut viime aikoina varsin hurjia erikoistarjouksia. Normaalihinta 10 ml pullolle on 3,95 €, mutta viimeeksi olen ostanut niitä hintaan 1 € kesällä ja 1,75 € keväällä. Kannattaa liittyä kaupan postituslistalle, niin saat nopeasti tiedon erikoistarjouksista. Kun olet löytänyt makumieltymyksesi, tarkista olisiko nestettä saatavana 50 ml tai 250 ml kokoisissa pulloissa, ne ovat selvästi edullisempia.

Lisävälineistöä

Nesteitä sekoittaessa ja siirtäessä lääkeruisku ja neula ovat useasti käteviä. Niitä saa hyvin halvalla apteekista. Sinua tietysti ensin epäillään huumeiden käyttäjäksi, mutta kun selität käyttötarkoituksen, on palvelu hyvää. Neulan on hyvä olla paksu ja pitkä, ruiskun ehkä pieni asteikon tarkkuuden takia. Neulaa ei useinkaan tarvita ja sen pois jättö nopeuttaa siirtoja huomattavasti. Pipetti on se toinen mahdollinen laite sekoituksia tehtäessä. Vältä ihokosketusta nikotiininesteeseen.

Kokonaiskustannukset

Yksi hyvä syy siirtyä höyrystämiseen on sen edullisuus. Verkosta ostaessasi kannattaa muuten ennen maksamista googlata kaupan nimeä, "discount code"a ja kokeilla syöttää hakutuloksista löytyneitä koodeja verkkokauppaan alennuskoodia kysyttäessä. Alla on laskelma omista pidemmän aikavälin keskikustannuksistani:

Neste – 1-2 € / 10 ml, 2 ml/päivä, 0,3 €/päivä
Kulutusosat, höyrystin – 2,5 € / 3 viikkoa, 0,1 €/päivä
Laitekustannukset – 180 € / vuosi, 0,5 €/päivä

Huomaat varmaan, että laitekustannukset ovat selvästi suurimmat. Jos noudatat suosituksiani, et tee epäonnistuneita valintoja eikä "kiinalainen laatu" pure, on hyvinkin mahdollista puolittaa laitekustannukset. Itse toivon, että nykyiset laitteet kestävät vielä toisenkin vuoden ja minullakin laitekustannukset puolittuvat. Pessimistinen arvio kokonaiskustannuksista on siis 0,9 €/päivä. Heti hyvät ja kestävät laitteet ostaessa laitekustannukset vähintään puolittuvat, jolloin päästään 0,65 Euroon päivässä.

Piipun poltto on kaikkein edullisin tapa tupakoida. Minulla sen päiväkustannukset nousivat selvästi yli Euron, mutta olivat alle 1,5 Euron. Siihen verrattuna sähkösavuke ei kovin merkittävästi ole halvempaa, mutta kalliimmaksi sitä on hyvin vaikea erilaisin laskutavoin saada.

Varmaan tiedät savukkeiden, sikarien tai muiden tupakkatuotteiden käyttäjänä, miten paljon sinulla kuluu siihen rahaa päivässä. Todennäköisimmin noin kymmenkertainen määrä, mutta sehän vaihtelee..

Lisää ohjeita

Miten esimerkiksi Bud täytetään? Samalla sivulla, josta voit ostaa Budeja, on upotettuna youtuben video, jossa tämä näytetään. Jos sinulla on muita kysymyksiä, kommentoi ja minä tai muut yritämme kommentoida parhaan kykymme mukaan.

Lisäys 5. 12. 2012

Liberty fligthsilla oli mustan perjantain ale 30 % pois kaikista hinnoista ja tein pienen tilauksen.  Flavour artin Menthol arctic -makunestettä lisätään raakaan nikotiininesteeseen 5 – 20 %. Siinä itsessään ei ole nikotiinia, pelkästään makuainetta. Kuten lisätystä kuvasta näkyy, se on täysin kirkasta ja toiveeni on, että se ei tukkisi höyrystintä. Vieressä oleva tavallinen mentholin makuinen nikotiinineste on kellertävää ja tukkivaa. Toinen makunesteen etu on, että sitä tarvitaan vain vähän, joten jopa yli 4,5-prosenttinen nikotiinineste onnistuu sitä käyttäen. 10 ml pullo maksoi £2,16, tilaus tältä sivulta: http://www.liberty-flights.co.uk/product.asp?id=15

Budit ovat vähän hassun kapeita paksussa Lavatube VV:ssä. Vision Vivi Nova V2 -säiliöhöyrystimet ovat paksuja, säiliöön mahtuu yli 3 ml eli lähes parin päivän annos tai niin kauan kuin 18650-akussa riittää latausta. Niihin pystyy itse vaihtamaan osia ja rakenne vaikuttaa sellaiselta, että tukkeentumista ei pääsisi tapahtumaan, mutta aika näyttää. Hinta alennuksen kanssakin oli yli kaksinkertainen budiin nähden. Lyhyen käytön perusteella ihan hyvä ostos, tilaussivu http://www.liberty-flights.co.uk/product.asp?id=165

Kumpikaan tuote ei ole Liberty flightsin oma, joten niitä löytynee muistakin kaupoista. Neste on valmistettu Italiassa. Valmistajan oma kauppa: http://www.flavourartexpress.biz/index.php?dispatch=categories.view&cate…

 

Suppea tee-se-itse-nesteiden opas – Lisätty 25. 1. 2013

Sähkösavukkeen nesteiden sekoittaminen itse antaa joustavuutta nikotiinipitoisuuden valinnan suhteen, myös makua tai sen vahvuutta voi säätää ja valmiin nesteen hinta jää melko alhaiseksi. Joustavuutta lisää sopivan säiliöhöyrystimen käyttö.  Vision Vivi Novassa on suuri säiliö, jonka voi täyttää noin 3 ml tasolle ja läpinäkyvässä säiliössä on asteikko. Vahvuuden saa siis säädettyä jokaisella täyttökerralla. Aikaisemmin käytin mahdollisimman nikotiinipitoista nestettä, ennen omia sekoituksia 2,4-prosenttista, itse sekoittaen 3,7 % ja nykyään vain noin 1-prosenttista.

Tarvittavat lähtöaineet:

  • Propyleeniglykolia (PG), myydään litran tai puolen litran pulloissa apteekeissa, yleensä tilaustavaraa, hinta 18,75 € / 500 ml, lääkelaatu. Vaihtoehtoisesti VG-nestettä, hinta suunnilleen sama. Myös PG-VG sekoitusta käytetään, yleensä 50-50-suhteessa. Puoli litraa riittää puolesta vuodesta vuoteen, joten suurempaa määrää ei oikein kannata ostaa.
  • Nikotiinineste, tilattava ulkomailta ja vain harva kauppa myy sitä. Tässä eräs niistä: http://www.liberty-flights.co.uk/product.asp?id=91 Sopiva pakkauskoko riippuu siitä, miten vahvaa lopputulosta halutaan. 1-prosenttista saa jo kun 125 ml pullon sekoittaa 1/2-litran PG-nesteeseen, mutta muuten 250 ml sopii paremmin yhteen PG-nesteen määrän kanssa yhteen.
  • Makuneste tai -aine. Näitä voi ostaa Suomestakin, mutta alan kauppojen suppeat valikoimat tuntien en ole vaivautunut. Apteekista kannattaa ehkä kysyä myös näitä.

Menthol-makunesteen valmistus

Valmiit makunesteet olisivat tietysti vaivattomampia, mutta kun kaupasta, josta olin aiemmin tilannut menthol-nestettä, se oli loppu ja vaihtoehtoja etsiessä mentholkiteet tulivat ensin vastaan. Itse sekoittaen saa myös hieman edullisemmin.

Isot kiteet murskataan hienoksi jauheeksi, jolla täytetään pullo puolilleen, lisätään PG- tai VG-nestettä niin, että pullo täyttyy. Korkki suljetaan ja pullo laitetaan kellumaan lämpimään veteen, jotta liukeneminen nopeutuisi.

Sopiva määrä mentholkiteitä on 50 tai 100 g riippuen sekoitettavan nesteen nikotiinipitoisuudesta (raa'assa nikotiininesteessä on sitä nestettäkin, joten kokonaisnestemäärä kasvaa, kun halutaan vahvempaa nestettä). Osoitteessa http://eliquidshop.com/various-en/menthol-crystals-50gr-en.html 50 g pussi maksoi kaikkine kuluineen 5,33 €.

Menthol-makunestettä sekoitetaan 5 – 20 % lopulliseen seokseen. Muista, että makuainetta on helppo lisätä jälkikäteen, mutta laimentaminen on hankalampaa.

 

Sekoitusesimerkkejä

 Hinta, €
Mentholikiteet 50 g5,33PG-neste 500 ml18,75PG Unflavoured 125ml 54mg32,89Yhteensä56,97Hinta, 10 ml, €0,844Pitoisuus-%1

 

Hinta, €Mentholikiteet 50 g5,33PG-neste 500 ml18,75PG Unflavoured 250ml 54mg58,73Yhteensä82,81Hinta, 10 ml1,035125Pitoisuus-%1,6875

 

Hinta, €Mentholikiteet 50 g5,33Mentholikiteet 50 g5,33PG-neste 500 ml18,75PG Unflavoured 250ml 54mg58,73PG Unflavoured 250ml 54mg58,73Yhteensä146,87Hinta, 10 ml1,3351818182Pitoisuus-%2,4545454545

Osoitteessa http://www.ecigexpress.com/ejuice-calculator.php on laskuri, joka laskee tarvittavat nesteiden määrät sekoituksissa. Kaikkia hankittuja nesteitä ei tietystikään kannata sekoittaa heti vaan tehdä esimerkiksi noin parin viikon annos 30 ml pulloon tai kolmen viikon annos 50 ml pulloon sen hetkisen mieltymyksen mukaan. Yllä olevissa esimerkeissä on vain laskettu hintataso ja kuinka paljon suunnilleen mitäkin ainesosaa tarvitaan.

 

Lisäys 15.5. 2013 Säiliöhöyrystimien Bud ja Vision Vivi Nova V2 vertailua

Bud oli uutuutena aivan mainio. Siihen mahtui noin millilitra nestettä eli noin puolen päivän annos eikä se vuoda. Se, että se on samanpaksuinen kuin savuke, on etu ja varmaan suunnitteluperuste, mutta siitä johtuvat myös Budin heikkoudet. Se on hieman hankala täyttää ja pieni koko tekee sen korjaus- tai huoltokelvottomaksi.

Neljännessä kuvassa on Budin täyttöön liittyviä osia. Sinertävä tulppa sulkee Budin silloin, kun sitä käytetään. Tulpan sulkeman reiän halkaisija on 3 mm ja sen takia Budin myyntipakkauksessa on myös välikappale, joka sopii tavallisimpiin täyttöpulloihin. Lääkeruisku on usein kätevä nikotininesteitä käsiteltäessä, mutta sekin vaatii neulan, koska normaalin lääkeruiskun suuttimen ulkohalkaisija on 4 mm. Kuten kuvasta pitäisi huomata, on täyttöpullojen suuttimissa eroja, mutta silikoninen välikappale venyy riittävästi. Sitä se ei kuitenkaan kestä, että täyttöpullon korkki suljettaisiin, välikappale pitää poistaa ensin ja se on pienen kokonsa takia hankala säilyttää sekä käsitellä liikkeellä ollessa.

Budin täyttäminen on toisaalta ihan helppoa, jos on oikeat välineet. Niitä vain ei mielellään kuljettaisi taskussa. Muutama käyttökuntoinen taskussa kulkeva Budi, täyttö kotona kerran päivässä tai kahdessa ja ongelmaa ei enää ole.

Toista ongelmaa ei voi kiertää käyttötapaa muuttamalla. Neljännessä kuvassa Budissa olevan nesteen väri kertoo sen olevan pahasti tukkeentunut karstasta. Neste, jota siihen on lisätty on ollut lähes väritöntä tai lievästi kellertävää, kuten kuvan keskimmäisessä täyttöpullossa. Sen lisäksi, että höyryä ei tukkeentuneesta Budista tule normaaliin tapaan, se myös maistuu pahalta. Pitää siis ostaa uusia ja heittää tukkeentuneet pois. Suulakkeita, tulppia ja välikappaleita ei heti kannata hävittää vaan pitää pientä varastoa katoamisten ja rikkoontumisten varaosina.

Vision Vivi Nova V2

Viime aikoina markkinoille on tullut useita isolla säiliöllä varustettuja clearomizer-tyyppisiä höyrystimiä. Vivi Novat ovat järeimmästä päästä ja niiden osia voidaan vaihtaa. Kuvassa 5 keskimmäisessä osassa näkyy sydänlanka (wick), joka imee nestettä ylös ja langan keskiosan ympärillä on vastuslanka, joka kuumentuessaan höyrystää nesteen. Vivi Noviin myydään varaosana mm. höyrystinpäätä, joka irrotetaan kuvan keskimmäisen osan yläpäästä kierteiltään. Se on ainoa normaalisti kuluva eli käytännössä karstoittuva osa Vivi Novissa. Sydän- ja vastuslankaa myydään myös erikseen, mutta kaksi joulukuussa ostamaani Vivi Novaa ovat riittäneet minulle ilman huoltoa. Jotkut käyttäjät ovat pesseet höyrystinpään ja ilmeisesti sekin auttaisi karstoittumiseen.

Otin siis ensimmäisen Vivi Novan käyttöön joulukuussa ja noin kuukausi sitten se alkoi maistua pahalta. Vaikka ostohinta olikin korkeahko, 7 £, on neljä kuukautta niin pitkä aika, että se ei häiritse. Lisäksi huoltotoimenpiteet ovat vielä kokeilematta. Käyttökustannukset jäävät siis joka tapauksessa mitättömiksi.

Vivi Novan paksuus on 19 mm ja täytettäessä siitä avataan ylin pyölletty metallinen osa, jolloin normaalin täyttöpullon suutin mahtuu sinne helposti. Säiliöön mahtuisi noin 3 ml ja annostelua helpottaa läpinäkyvän säiliön asteikko.

Suurinpiirtein vastaavia melko suurella säiliöllä ja ilmeisesti huollettavia höyrystimiä on nykyisin muitakin, mutta eihän näin ikuisia vehkeitä ehdi normaalikäytössä vertaamaan nopeammin. Vision Vivi Nova on minulle riittävän hyvä enkä ole vielä huomannut paremmalta vaikuttavaa uutuuksien joukossa.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu