Sähkötupakka – Välineurheilijan opas
Päivitys 5.11.2013. Artikkelissa Sähkösavuke – Hyvät ja huonot laitteet pitkäaikaiskäytössä (aukeaa uuteen selainikkunaan tai kielekkeeseen) on käsitelty osin samoja laitteita, mutta pidemmän käyttöajan näkökulmasta.
Päivitys 1.11.2015. Artikkelissa Tuntemuksia tupakointia lopettaessa on hyvää keskustelua tupakoinnin lopettamisesta muilla keinoin ja varsinkin riippuvuuden luonteesta.
Päivitys 21.1.2016. Nykyaikaisen akkurungon arviointi: Vamo V6 sähkösavukkeen säätyvätehoinen akkurunko
Päivitys 9.10.2018. Onkä tämä jo täydellinen? Älysähkösavuke Joyetech eVic Primo Mini
Sähkötupakka on hyvin yksinkertainen laite. Vastusta kuumennetaan, jolloin sama neste, jota käytetään teattereissa ja konserteissa savukoneessa, höyrystyy ja sitä imetään kuten perinteisen tupakan savua. Yleensä virta saadaan akusta, mutta höyrystin voidaan myös kytkeä suoraan tietokoneen tai laturin USB-liitäntään. Akun etu on langattomuus.
Luulisi, että noin yksinkertaisen laitteen toteutuksessa ei olisi kovin monia mahdollisuuksia, mutta kyllä eroja löytyy. Höyrystimen yhteydessä on oltava jonkinlainen nesteen säilytyspaikka. Ongelmana on, että neste vuotaa lähes kaikissa toteutuksissa. Akun osalta ongelma on jännitteen vaihtelu. Standardiksi muodostuneen litiumakun nimellisjännite on 3,7 volttia, mutta täyteen ladatun akun jännite on 4,2 volttia ja lähes tyhjän 3,4 volttia. Kolmas muuttuja ei varsinaisesti ole ongelma vaan erilainen toimintatapa. Akkuja on sekä automaattisia, jotka antavat virtaa, kun sähkösavuketta imetään, että katkaisimella varustettuja, jotka syöttävät virtaa höyrystimelle vain katkaisinta painettaessa.
Itse siirryin täysin sähkösavukkeeseen varsin vaivattomasti. Kuukausi vaihdon jälkeen poltin kokeeksi pikkusikarin eikä se maistunut hyvältä. Olen kuitenkin seurannut muiden "sekakäyttöä" ja sen takia on itänyt ajatus, että voisin neuvoa, miten sähkösavukkeella saadaan mahdollisimman "autenttinen" vaikutelma ja kokemus. Minulla oli tupakoinnin lopettamisaikomus ollut jo varsin vahva, mutta miten saada vähemmän motivoituneet vaihtamaan kokonaan? No tietysti tarjoamalla vähintään yhtä hyvä tai parempi "tupakointikokemus" höyrystämällä. Toinen motiivi on ollut löytää mahdollisimman edulliset vaihtoehdot laadun silti kärsimättä sekä omaan käyttöön että muille suosituksina.
Höyrystin
Englannin kieliset termit ovat atomizer (koteloitu lämmitysvastus), cartridge (pumpulia sisältävä säiliö, johon neste on imeytetty, liitetään höyrystimeen niin, että pumpuli koskettaa vastusta) ja tank eli säiliö. Cartomizer on yhdistelmä, jossa vastus ja pumpulisäiliö ovat samassa kuoressa. Tank (säiliö) on itse asiassa lyhennys termistä tank atomizer.
Höyrystimen vastuksen impedanssit vaihtelevat ja sillä voi vaikuttaa höyryn määrään ja lämpötilaan. Esimerkiksi suosimaani Bud tank -höyrystintä myydään 3 ja 2,2 – 2,4 Ohmisena. Toinen muuttuja höyrystimessä on nesteen tyyppi. Budia myydään erikseen PG- ja VG-nesteille eli samasta laitteesta on neljää eri mallia. Itse olen käyttänyt 2,2 – 2,4 Ohmin PG-mallia. Syistä tähän myöhemmin.
Höyrystimien suurin ongelma on mielestäni ollut se, että ne vuotavat. Kovin suurta valikoimaa en ole kokeillut, koska löysin Budin melko pian. Se on ainoa höyrystin, jota olen huomannut kehuttavan vuotamattomaksi. Toki vuotamattomia voi olla enemmänkin, mutta minua asia ei enää kiinnostanut, kun ongelma oli ratkennut.
Pumpulia nesteen sitomiseen käyttävissä höyrystimissä toinen ongelma on lähinnä vain häiritsevä ja se on varastoidun nesteen vähäinen määrä. Säiliöhöyrystimissä säiliön koko vaihtelee. Budin säiliön koko, noin 1 ml, on melko tyypillinen. Oma kulutukseni on noin 2 ml, joten täytän Budia pari kertaa päivässä.
Kaikki höyrystimet ovat kulutustavaraa, ne kestävät joitakin viikkoja. Bud menee "tukkoon" ja sen tunnistaa siitä, kun nestesäiliöön alkaa kerääntymään lähes mustaa sakkaa ja nesteen ollessa lopuillaan kaikki neste on lähes mustaa. En tiedä miten tämä sakka muodostuu. Eräs teoriani on, että nesteessä käytetty mauste, minulla mentholi, ei kokonaan höyrysty vaan palaa.
Budien hinta on onneksi melko alhainen. Olen tilannut niitä Englannista hintaan 3,99 £ kahden kappaleen pakkauksessa eli yhden Budin hinta on noin 2,5 €. Kun se kestää tukkeentumattomana useamman viikon, jää viikkokustannus selvästi alle Euroon eli se ei ole merkittävä. Tässä yhteydessä on vielä hyvä huomauttaa, että Kiinassa tehdyn tavaran laatu ei ole kovin korkea, mutta viallisia Budeja on tullut vastaan toistaiseksi vain kaksi, mutta niitä kannattaa odottaa tulevan ajoittain vastaan.
Akku
Sähkösavukkeen akuissa on kahta päätyyppiä: automaattisia ja katkaisijalla varustettuja. Jostain syystä lähes kaikki tavallisen savukkeen paksuiset akut ovat automaattisia. Todennäköinen syy on se, että ne ovat niin kevyitä, että niiden kannattelemiseen ei tarvita kättä, jolloin automaattisuudella saavutetaan se etu, että pelkästään imemällä huulten välistä sähkösavuketta, se muodostaa höyryä. Painavampien akkujen kannattelemiseen tarvittava käsi voi aivan hyvin myös painaa katkaisinta ja sen takia käytännössä kaikki paksummat akut ovat katkaisijallisia.
Savukkeen paksuisten akkujen varaus on tyypillisesti noin 200 mAh. Omalla kulutuksellani, noin 1000 mAh/päivä, näitä akkuja pitäisi ladata neljä tai viisi kertaa päivässä ja se on hieman hankalaa ja työlästä. Automaattiakku on kuitenkin melko ehdoton esimerkiksi ajaessa, joten minulla on kolme automaattiakkua, mutta käytän kuitenkin niitä melko vähän.
Painavammat sähkösavukkeille tarkoitetut normaaliakut vaikuttavat olevan melko yleisiä, mutta tällä hetkellä en pidä niitä järkevinä. Ne ovat todennäköisesti pidemmällä tähtäimellä väliinputoajia, sillä säädettävän jännitteen akkurungot ovat halventuneet jo niin paljon, että niitä on järkevämpi käyttää.
Akkuja voidaan myös luokitella niissä käytettyjen materiaalien perusteella. Käytännössä hyvät akut ovat tyypiltään litium-akkuja (li-ion) eli samoja kuin esimerkiksi kännyköissä käytettävät. Niitä on myös standardisoitu niiden muodon ja mittojen mukaan. Samoja standardiakkuja voidaan käyttää taskulampuista asti mitä moninaisimpiin vempaimiin. Sähkösavukkeiden akkurungoissa on käytetty yleisimmin standardiakkua 18650, myös sen ohuempaa versiota 14650 ja lyhyempiä versioita 18500 ja 18350. Tyyppinumeroinnissa kaksi ensimmäistä numeroa tarkoittaa akun halkaisijaa ja kaksi seuraavaa pituutta millimetreissä, lopussa nolla ei mitään.
Litiumakun nimellisjännite on 3,7 volttia. Litiumakku on melko monimutkainen ja sisältää elektroniikkaa. Elektroniikan tarkoitus on suojata akkua ja jos suojaus pettää, voi akku räjähtää. Tämä on se syy, miksi olemme lukeneet räjähtävistä kännyköistä ja niiden valmistajista, jotka vakuuttavat, että heidän valtuuttamillaan akuilla kyseistä ongelmaa ei ole. Sähkösavukekin on jo saanut ensimmäisen tapaturman uhrinsa, kun akku räjähti käyttäjän kasvoille.
Kuten kaikissa akuissa ja paristoissakin, vaihtelee litium-akun jännite riippuen latauksen määrästä. Täydellä latauksella se on 4.2 volttia ja minimilatauksella 3,4 volttia. Kun litium-akun jännite laskee alle 3,4 voltin, estää akun elektroniikka jännitteen annon eli sitä alhaisemmaksi jännite ei koskaan laske.
Höyrystimen tehoa voidaan säätää sen vastuksen impedanssilla, mutta kun akusta saatava virta vaihtelee +/- 14 % tai lähes kolmanneksen, on vastuksen impedanssi väärä kohta säädölle. Nykyisin onkin saatavana sähkösavukkeille akkurunkoja, joissa sen antamaa jännitettä voidaan säätää ja se pysyy vakiona.
Säädettävän jännitteen akkurunkoja oli saatavana jo vuosi sitten, kun siirryin piipun polttamisesta höyrystämiseen. Tunnetuin laite silloin oli Provari, jolla oli hintaa lähes 200 Euroa. Sitä suositeltiin "edistyneemmille" höyrystelijöille. Nyt hinnat ovat tulleet reippaasti alas ja Lavatube VV -nimisen rungon saa alle viidellä kympillä. Lavatubeen sopivat 18650 standardiakut ja niille sopivat akkurungot ilman jännitteensäätöä ovat lähes saman hintaisia, joten Lavatubessa jännitteen säätö on lähes ilmainen ominaisuus.
Akkurunko on lisäksi siitä hyvä idea, että standardiakut ovat halvempia kuin sähkösavukkeille tehdyt akut. Myös akut ovat kulutustavaraa. Ne kestävät vain tietyn määrän latauskertoja. Litium-akuilla se on noin 300 kertaa. 18650-akkujen lataus on hieman yli 2 Ah, suurimmillaan 2600 mAh. Minun kulutuksellani 2200 mAh 18650-akku kestää kaksi päivää ja kun akkuja on kaksi, ne näillä näkymin sanovat sopimuksensa irti reilun kolmen vuoden päästä. Kaksi 600 mAh normaaliakkua kestivät elossa muutaman kuukauden, ehkä jopa sen puoli vuotta, joka on puolet siitä, jonka niiden laskennallisesti olisi pitänyt kestää. Jälleen kiinalainen laatu. Sähkösavuke keksittiin Kiinassa ja käytännössä kaikki laitteet valmistetaan siellä.
Akkulaturi
Sähkösavukkeille tehtyjä akkuja ladataan USB-liitännän kautta. Jos sinulla on tietokone tai USB-laturi, tarvitset vain sovittimen, jonka toisessa päässä on USB-liitäntä ja toisessa 510-mallin kierre. Näitä kierteitä on valitettavasti muitakin, mutta 510 on selvästi yleisin. Höyrystimessä on sama kierre ja jälleen 510 on yleisin ja harvoin on syytä valita muuta kierrettä.
Standardiakuille tarvitaan erillinen laturi. Sillä tosin voi ladata useita eri kokoisia litium-akkuja. Ne kuitenkin kaikki ovat melko harvinaisia ja sinulla todennäköisesti ei ole valmiina sopivaa laturia.
Aloittelijan paketti
Automaattiakku on melko edullinen ja niitä tulee käytettyä vaikka hankkisikin säädettävän jännitteen akkurungon. Investointi ei jää siis turhaksi. Jos haluat päästä helpolla, tilaa valmiiksi koottu paketti. Jos haluat säästää USB-laturin hinnan, noin viisi Euroa, kokoa paketti itse. Usein valmiiksi kootuissa paketeissa ei myöskään ole kunnollista höyrystintä. Akkuja myöskin saisi olla mieluummin kolme kuin tavanomainen kaksi. Lisäksi aivan halvimmissa valmiiksi kootuissa aloittelijan paketeissa on kelvottomat akut. Ne saattavat mykistyä jo muutaman latauskerran jälkeen. Kympillä ei kunnollista aloittelijan pakettia saa, muutamalla kympillä kyllä.
Kokoan nyt suosittelemani aloittelijan paketin käyttäen kaupan UK-Eliquid tarjontaa, koska sieltä ostan Budini.
3 x 510 automaattiakkuja @ £4,99, yhteensä £14,97
2 x Bud Tank Atomiser @ £3,99, yhteensä £7,98
1 x 510 – USB -välijohto @ £3,99, yhteensä £3,99
Koko hoito tulee maksamaan £26,94 eli päivän kurssilla 33,76 €. Tämän lisäksi tulevat postituskulut, £1,99. Muista tilata myös nestettä. UK-Eliquid on mielestäni melko hyvä ja edullinen nesteiden ostopaikka, mutta jos olen ostamassa pelkkiä nesteitä, suuntaan yleensä muualle. Jos höyrystät samaan tahtiin kuin minä, Budit kestävät pari kuukautta tai enemmän ja akut kestävät noin 8 kuukautta.
Edistyneen paketti
Lavatube VV on tällä hetkellä ylivoimanen hinta-laatu-suhteeltaan. Jännitteen säätömahdollisuus on hyvin tärkeä ja se sitä paitsi tuntuu vähentävän Budien tukkentumista. Itse käytän jännitettä 3,7 V 2,2 – 2,4 Ohmin Budien kanssa. Lavatubella voit kokeilla itse, mikä tuntuu sopivimmalta. Mutta siis se paketti ja tällä kertaa kaupasta Liberty Flights, koska siellä on saatavilla rosteripintaisia Lavatubeja. Libert Flightsin verkkokauppa on hieman erikoinen, mutta toimiva. Sieltä saa myös tee-se-itse nesteiden tarpeita ja muitakin erikoisuuksia, joita edellisestä kaupasta ei löydy, joten kauppaan kannattaa tutustua. Toisaalta Budeja Liberty Fligtsista ei löydy, joten kaupat täydentävät sopivasti toisiaan.
1 x Lavatube VV Stainless steel £31,99
2 x AW IMR 18650 3.7v (2000mAh) @ £10,49, yhteensä £20,98
1 x Laturi TrustFire TR-001 £8,99
Tälle paketille tulee hintaa £61,96 eli päivän kurssilla 77,63 €. UK-Eliquid myy ainakin tällä hetkellä 18650-akkuja hyvin halvalla ja tilaamalla akut sieltä säästää noin kympin.
Liberty Fligtsissä asioidessa kannattaa myös harkita ostaisiko samalla "raakaa", maustamatonta nikotiininestettä, UK-Eliquid ei sellaista myy. Yleensä vahvimmat maustetut nikotiininesteet sisältävät nikotiinia 24 mg/ml eli se on 2,4 prosenttista, mutta vahvempi raaka nikotiinineste on 5 prosenttista. Liberty Fligtsilla raakojen nesteiden pakkauskokojen valikoima on vaatimaton ja itse päädyin viimeeksi tilaamaa neljänneslitran pullon nimikkeellä "PG Unflavoured 250ml – CN Sourced – 50MG", jonka hinta oli £49,99. Pienempää kokoa pullosta ei juuri silloin ollut saatavilla.
Vastuustavapautuslauseke
Minulla ei ole mitään muita yhteyksiä tässä kirjoituksessa mainittuihin kauppoihin muuten kuin asiakkaana enkä saa mitään etuisuuksia tämän kirjoituksen julkaisemisesta. Olen lisännyt linkkejä verkkokauppoihin vain ja ainoastaan ajatellessani lukijan etua. On hyvinkin mahdollista, että muista verkkokaupoista vastaavia tai parempia tuotteita saa edullisemmin .
Nesteistä
Sähkösavukkeen neste on samaa kuin savukoneissa käytetty. Artistit ja yleisökin sitä ovat hengittäneet vuosikymmeniä eikä kukaan ole ollut huolestunut. Nestettä on kahta eri pohjaista. PG on synteettisesti tuotettua ja VG saadaan kasveista. PG on ilmeisesti puhtaampaa ja se on yleisimmin käytetty. En ole koskaan kokeillut VG-pohjaista nestettä, ei ole ollut mielestäni mitään syytä. Sille pitäisi myös hankkia sille tarkoitettuja höyrystimiä, joten VG on vain lisärasite, mielestäni.
Nesteisiin lisätään kaikenlaisia mausteita ja yksi niistä on tupakan maku. Minä olen todennut, että en pidä tupakan mausta, mutta menthol on ihan mukava. Makuja löytyy suurinpiirtein kaikki samat kuin makeisistakin, on hedelmiä, kahvia, suklaata, teetä, toffeeta ja jotkut menevät jo lähemmäs hajuvesiäkin. Olisi mielenkiintoista tietää, miten hyvin ne höyrystyvät eli eivät tukkisi Budia.
Nesteitä voi sekoitella itsekin. Myytävänä on pelkkää PG- tai VG-nestettä, vahvaa nikotininestettä, PG tai VG, pitoisuus yleensä 5 % sekä makuaineita. En oikein usko, että kovin pienimuotoisesti toimien saisi parempaa tai halvempaa itse sekoittaen. Pari syytä kuitenkin jää sekoitteluun: valmiiksi sekoitetut nesteet ovat vahvimmillaan 2,4-prosenttisia (24 mg/ml) ja lisäämällä 5-prosenttista nikotiininestettä voi saada aikaan väkevämpää ja samalla vähemmän makuainetta sisältävää seosta.
Tilattuani "raakaa" 5 % nestettä ja sekoittaessani sitä normaaliin 2,4 % mentholilla maustettuun nesteeseen olen päätynyt 50-50 sekoitussuhteeseen. En tiedä onko vähentynyt mentholin määrä vaiko alhaisempi höyrystyslämpötila Lavatuben ansiosta syynä Budin hitaampaan tukkeutumiseen, mutta Budien käyttöikä on kuitenkin pidentynyt. Nikotiininestettä voi lisätä myös suoraan höyrystimeen ja tavallaan säätää nikotiinipitoisuutta lennossa. Kokeile oma suosikkisi.
Mausteista minun neuvoni on, osta valmiiksi maustettuja mahdollisimman vahvoja nesteitä, ne ovat samalta valmistajalta yleensä yhtä kalliita kuin maustamattomat tai muut maustetut. Voit sitten säätää omaa seostasi väkevämmäksi nikotiininesteellä tai jos kaipaat miedompaa, on puhdas PG- tai VG-neste suuremmissa erissä hyvin halpaa. Jos mausteisuuden määrä vähenee sekoitettaessa, tukkii se todennäköisesti hitaammin höyrystintä.
Edullisin löytämäni nesteitä myyvä kauppa on hollantilainen Easy eliquid. Halpojen vakiohintojen lisäksi kaupalla on ollut viime aikoina varsin hurjia erikoistarjouksia. Normaalihinta 10 ml pullolle on 3,95 €, mutta viimeeksi olen ostanut niitä hintaan 1 € kesällä ja 1,75 € keväällä. Kannattaa liittyä kaupan postituslistalle, niin saat nopeasti tiedon erikoistarjouksista. Kun olet löytänyt makumieltymyksesi, tarkista olisiko nestettä saatavana 50 ml tai 250 ml kokoisissa pulloissa, ne ovat selvästi edullisempia.
Lisävälineistöä
Nesteitä sekoittaessa ja siirtäessä lääkeruisku ja neula ovat useasti käteviä. Niitä saa hyvin halvalla apteekista. Sinua tietysti ensin epäillään huumeiden käyttäjäksi, mutta kun selität käyttötarkoituksen, on palvelu hyvää. Neulan on hyvä olla paksu ja pitkä, ruiskun ehkä pieni asteikon tarkkuuden takia. Neulaa ei useinkaan tarvita ja sen pois jättö nopeuttaa siirtoja huomattavasti. Pipetti on se toinen mahdollinen laite sekoituksia tehtäessä. Vältä ihokosketusta nikotiininesteeseen.
Kokonaiskustannukset
Yksi hyvä syy siirtyä höyrystämiseen on sen edullisuus. Verkosta ostaessasi kannattaa muuten ennen maksamista googlata kaupan nimeä, "discount code"a ja kokeilla syöttää hakutuloksista löytyneitä koodeja verkkokauppaan alennuskoodia kysyttäessä. Alla on laskelma omista pidemmän aikavälin keskikustannuksistani:
Neste – 1-2 € / 10 ml, 2 ml/päivä, 0,3 €/päivä
Kulutusosat, höyrystin – 2,5 € / 3 viikkoa, 0,1 €/päivä
Laitekustannukset – 180 € / vuosi, 0,5 €/päivä
Huomaat varmaan, että laitekustannukset ovat selvästi suurimmat. Jos noudatat suosituksiani, et tee epäonnistuneita valintoja eikä "kiinalainen laatu" pure, on hyvinkin mahdollista puolittaa laitekustannukset. Itse toivon, että nykyiset laitteet kestävät vielä toisenkin vuoden ja minullakin laitekustannukset puolittuvat. Pessimistinen arvio kokonaiskustannuksista on siis 0,9 €/päivä. Heti hyvät ja kestävät laitteet ostaessa laitekustannukset vähintään puolittuvat, jolloin päästään 0,65 Euroon päivässä.
Piipun poltto on kaikkein edullisin tapa tupakoida. Minulla sen päiväkustannukset nousivat selvästi yli Euron, mutta olivat alle 1,5 Euron. Siihen verrattuna sähkösavuke ei kovin merkittävästi ole halvempaa, mutta kalliimmaksi sitä on hyvin vaikea erilaisin laskutavoin saada.
Varmaan tiedät savukkeiden, sikarien tai muiden tupakkatuotteiden käyttäjänä, miten paljon sinulla kuluu siihen rahaa päivässä. Todennäköisimmin noin kymmenkertainen määrä, mutta sehän vaihtelee..
Lisää ohjeita
Miten esimerkiksi Bud täytetään? Samalla sivulla, josta voit ostaa Budeja, on upotettuna youtuben video, jossa tämä näytetään. Jos sinulla on muita kysymyksiä, kommentoi ja minä tai muut yritämme kommentoida parhaan kykymme mukaan.
Lisäys 5. 12. 2012
Liberty fligthsilla oli mustan perjantain ale 30 % pois kaikista hinnoista ja tein pienen tilauksen. Flavour artin Menthol arctic -makunestettä lisätään raakaan nikotiininesteeseen 5 – 20 %. Siinä itsessään ei ole nikotiinia, pelkästään makuainetta. Kuten lisätystä kuvasta näkyy, se on täysin kirkasta ja toiveeni on, että se ei tukkisi höyrystintä. Vieressä oleva tavallinen mentholin makuinen nikotiinineste on kellertävää ja tukkivaa. Toinen makunesteen etu on, että sitä tarvitaan vain vähän, joten jopa yli 4,5-prosenttinen nikotiinineste onnistuu sitä käyttäen. 10 ml pullo maksoi £2,16, tilaus tältä sivulta: http://www.liberty-flights.co.uk/product.asp?id=15
Budit ovat vähän hassun kapeita paksussa Lavatube VV:ssä. Vision Vivi Nova V2 -säiliöhöyrystimet ovat paksuja, säiliöön mahtuu yli 3 ml eli lähes parin päivän annos tai niin kauan kuin 18650-akussa riittää latausta. Niihin pystyy itse vaihtamaan osia ja rakenne vaikuttaa sellaiselta, että tukkeentumista ei pääsisi tapahtumaan, mutta aika näyttää. Hinta alennuksen kanssakin oli yli kaksinkertainen budiin nähden. Lyhyen käytön perusteella ihan hyvä ostos, tilaussivu http://www.liberty-flights.co.uk/product.asp?id=165
Kumpikaan tuote ei ole Liberty flightsin oma, joten niitä löytynee muistakin kaupoista. Neste on valmistettu Italiassa. Valmistajan oma kauppa: http://www.flavourartexpress.biz/index.php?dispatch=categories.view&cate…
Suppea tee-se-itse-nesteiden opas – Lisätty 25. 1. 2013
Sähkösavukkeen nesteiden sekoittaminen itse antaa joustavuutta nikotiinipitoisuuden valinnan suhteen, myös makua tai sen vahvuutta voi säätää ja valmiin nesteen hinta jää melko alhaiseksi. Joustavuutta lisää sopivan säiliöhöyrystimen käyttö. Vision Vivi Novassa on suuri säiliö, jonka voi täyttää noin 3 ml tasolle ja läpinäkyvässä säiliössä on asteikko. Vahvuuden saa siis säädettyä jokaisella täyttökerralla. Aikaisemmin käytin mahdollisimman nikotiinipitoista nestettä, ennen omia sekoituksia 2,4-prosenttista, itse sekoittaen 3,7 % ja nykyään vain noin 1-prosenttista.
Tarvittavat lähtöaineet:
- Propyleeniglykolia (PG), myydään litran tai puolen litran pulloissa apteekeissa, yleensä tilaustavaraa, hinta 18,75 € / 500 ml, lääkelaatu. Vaihtoehtoisesti VG-nestettä, hinta suunnilleen sama. Myös PG-VG sekoitusta käytetään, yleensä 50-50-suhteessa. Puoli litraa riittää puolesta vuodesta vuoteen, joten suurempaa määrää ei oikein kannata ostaa.
- Nikotiinineste, tilattava ulkomailta ja vain harva kauppa myy sitä. Tässä eräs niistä: http://www.liberty-flights.co.uk/product.asp?id=91 Sopiva pakkauskoko riippuu siitä, miten vahvaa lopputulosta halutaan. 1-prosenttista saa jo kun 125 ml pullon sekoittaa 1/2-litran PG-nesteeseen, mutta muuten 250 ml sopii paremmin yhteen PG-nesteen määrän kanssa yhteen.
- Makuneste tai -aine. Näitä voi ostaa Suomestakin, mutta alan kauppojen suppeat valikoimat tuntien en ole vaivautunut. Apteekista kannattaa ehkä kysyä myös näitä.
Menthol-makunesteen valmistus
Valmiit makunesteet olisivat tietysti vaivattomampia, mutta kun kaupasta, josta olin aiemmin tilannut menthol-nestettä, se oli loppu ja vaihtoehtoja etsiessä mentholkiteet tulivat ensin vastaan. Itse sekoittaen saa myös hieman edullisemmin.
Isot kiteet murskataan hienoksi jauheeksi, jolla täytetään pullo puolilleen, lisätään PG- tai VG-nestettä niin, että pullo täyttyy. Korkki suljetaan ja pullo laitetaan kellumaan lämpimään veteen, jotta liukeneminen nopeutuisi.
Sopiva määrä mentholkiteitä on 50 tai 100 g riippuen sekoitettavan nesteen nikotiinipitoisuudesta (raa'assa nikotiininesteessä on sitä nestettäkin, joten kokonaisnestemäärä kasvaa, kun halutaan vahvempaa nestettä). Osoitteessa http://eliquidshop.com/various-en/menthol-crystals-50gr-en.html 50 g pussi maksoi kaikkine kuluineen 5,33 €.
Menthol-makunestettä sekoitetaan 5 – 20 % lopulliseen seokseen. Muista, että makuainetta on helppo lisätä jälkikäteen, mutta laimentaminen on hankalampaa.
Sekoitusesimerkkejä
Hinta, €
Mentholikiteet 50 g5,33PG-neste 500 ml18,75PG Unflavoured 125ml 54mg32,89Yhteensä56,97Hinta, 10 ml, €0,844Pitoisuus-%1
Hinta, €Mentholikiteet 50 g5,33PG-neste 500 ml18,75PG Unflavoured 250ml 54mg58,73Yhteensä82,81Hinta, 10 ml1,035125Pitoisuus-%1,6875
Hinta, €Mentholikiteet 50 g5,33Mentholikiteet 50 g5,33PG-neste 500 ml18,75PG Unflavoured 250ml 54mg58,73PG Unflavoured 250ml 54mg58,73Yhteensä146,87Hinta, 10 ml1,3351818182Pitoisuus-%2,4545454545
Osoitteessa http://www.ecigexpress.com/ejuice-calculator.php on laskuri, joka laskee tarvittavat nesteiden määrät sekoituksissa. Kaikkia hankittuja nesteitä ei tietystikään kannata sekoittaa heti vaan tehdä esimerkiksi noin parin viikon annos 30 ml pulloon tai kolmen viikon annos 50 ml pulloon sen hetkisen mieltymyksen mukaan. Yllä olevissa esimerkeissä on vain laskettu hintataso ja kuinka paljon suunnilleen mitäkin ainesosaa tarvitaan.
Lisäys 15.5. 2013 Säiliöhöyrystimien Bud ja Vision Vivi Nova V2 vertailua
Bud oli uutuutena aivan mainio. Siihen mahtui noin millilitra nestettä eli noin puolen päivän annos eikä se vuoda. Se, että se on samanpaksuinen kuin savuke, on etu ja varmaan suunnitteluperuste, mutta siitä johtuvat myös Budin heikkoudet. Se on hieman hankala täyttää ja pieni koko tekee sen korjaus- tai huoltokelvottomaksi.
Neljännessä kuvassa on Budin täyttöön liittyviä osia. Sinertävä tulppa sulkee Budin silloin, kun sitä käytetään. Tulpan sulkeman reiän halkaisija on 3 mm ja sen takia Budin myyntipakkauksessa on myös välikappale, joka sopii tavallisimpiin täyttöpulloihin. Lääkeruisku on usein kätevä nikotininesteitä käsiteltäessä, mutta sekin vaatii neulan, koska normaalin lääkeruiskun suuttimen ulkohalkaisija on 4 mm. Kuten kuvasta pitäisi huomata, on täyttöpullojen suuttimissa eroja, mutta silikoninen välikappale venyy riittävästi. Sitä se ei kuitenkaan kestä, että täyttöpullon korkki suljettaisiin, välikappale pitää poistaa ensin ja se on pienen kokonsa takia hankala säilyttää sekä käsitellä liikkeellä ollessa.
Budin täyttäminen on toisaalta ihan helppoa, jos on oikeat välineet. Niitä vain ei mielellään kuljettaisi taskussa. Muutama käyttökuntoinen taskussa kulkeva Budi, täyttö kotona kerran päivässä tai kahdessa ja ongelmaa ei enää ole.
Toista ongelmaa ei voi kiertää käyttötapaa muuttamalla. Neljännessä kuvassa Budissa olevan nesteen väri kertoo sen olevan pahasti tukkeentunut karstasta. Neste, jota siihen on lisätty on ollut lähes väritöntä tai lievästi kellertävää, kuten kuvan keskimmäisessä täyttöpullossa. Sen lisäksi, että höyryä ei tukkeentuneesta Budista tule normaaliin tapaan, se myös maistuu pahalta. Pitää siis ostaa uusia ja heittää tukkeentuneet pois. Suulakkeita, tulppia ja välikappaleita ei heti kannata hävittää vaan pitää pientä varastoa katoamisten ja rikkoontumisten varaosina.
Vision Vivi Nova V2
Viime aikoina markkinoille on tullut useita isolla säiliöllä varustettuja clearomizer-tyyppisiä höyrystimiä. Vivi Novat ovat järeimmästä päästä ja niiden osia voidaan vaihtaa. Kuvassa 5 keskimmäisessä osassa näkyy sydänlanka (wick), joka imee nestettä ylös ja langan keskiosan ympärillä on vastuslanka, joka kuumentuessaan höyrystää nesteen. Vivi Noviin myydään varaosana mm. höyrystinpäätä, joka irrotetaan kuvan keskimmäisen osan yläpäästä kierteiltään. Se on ainoa normaalisti kuluva eli käytännössä karstoittuva osa Vivi Novissa. Sydän- ja vastuslankaa myydään myös erikseen, mutta kaksi joulukuussa ostamaani Vivi Novaa ovat riittäneet minulle ilman huoltoa. Jotkut käyttäjät ovat pesseet höyrystinpään ja ilmeisesti sekin auttaisi karstoittumiseen.
Otin siis ensimmäisen Vivi Novan käyttöön joulukuussa ja noin kuukausi sitten se alkoi maistua pahalta. Vaikka ostohinta olikin korkeahko, 7 £, on neljä kuukautta niin pitkä aika, että se ei häiritse. Lisäksi huoltotoimenpiteet ovat vielä kokeilematta. Käyttökustannukset jäävät siis joka tapauksessa mitättömiksi.
Vivi Novan paksuus on 19 mm ja täytettäessä siitä avataan ylin pyölletty metallinen osa, jolloin normaalin täyttöpullon suutin mahtuu sinne helposti. Säiliöön mahtuisi noin 3 ml ja annostelua helpottaa läpinäkyvän säiliön asteikko.
Suurinpiirtein vastaavia melko suurella säiliöllä ja ilmeisesti huollettavia höyrystimiä on nykyisin muitakin, mutta eihän näin ikuisia vehkeitä ehdi normaalikäytössä vertaamaan nopeammin. Vision Vivi Nova on minulle riittävän hyvä enkä ole vielä huomannut paremmalta vaikuttavaa uutuuksien joukossa.
Yllättäen sitten kirjoitin jotain urheiluosastollekin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kokeilin jonkin aikaa sähkötupakkaa. Hapenottokyky varmaankin parani, mutta sitten taas repsahdin tavalliseen. Jonkin verran on kyllä innostusta kun kirjahyllyssä olevat tavalliset savukkeet loppuvat, jos vaikka siirtyisi sähkötupakkaan uudestaan ja yrittäisi lopettaa. En tiedä mitä makua minun nesteeni kuuluisivat olla ja tupakoinnin aikana ne maistuvat miedosti tupakalle, mutta jälkimaku on kuin olisi syönyt omenapiirakkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sinun itse täytyy kokeilla, mikä maku miellyttää. Ehkä tärkein selvitettävä on pitääkö tupakan mausta. Minä totesin, etten pidä ja se helpotti päätöksessä pysymistä. Sähkösavuke maistuu paremmalta. Niitä tupakalta maistuvia nesteitä on tunnettuja merkkejä matkivia, mutta tuotemerkkisuojan takia nesteistä ei aina helpolla ota selvää, mikä matkittava on. Nimi Kahmel ja kamelin kuva logossa oli aika selkeä. En muuten ole tainnut edes maistaa niitä tupakan makuisia, joten vaikea mennä sanomaan enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Voi viddu, Raimo, onko tuo sähköinen asiointi tupakkatuotteissa noin monimutkaista???
No, sähkötupakkaa harkitseville artikkelisi oli ainakin perinpohjainen ja hyvä infopläjäys.
Ilmoita asiaton viesti
Tekniikka on. Yksinkertaisestakin saa helposti monimutkaista, mutta on se toisaalta niin kiehtovaa. Sähkösavuke toisaalta yksinkertaistaa ja helpottaa paljon sitä monimutkaisuutta ja hankaluutta, jota tupakoitsijat eivät enää tule ajatelleeksi. Pitäisikö tehdä ”tökö”, helppoa, ei enää imetä tai ei paineta katkaisinta. Tikut tai sytkäri hiiteen, imetään tai painetaan katkaisinta, kun on taas sen aika.
Sisätiloissa höyrystäminen on tietysti se huippu. Ei jää hajua. On se tietysti kiva mennä myös ulos ja sähkösavuke kelpaa varsin hyvin siihenkin tekosyyksi, mutta ei ole pakko.
Olen kuullut ja hieman sivusta seurannut, miten analogisen tupakan osto on myös hankaloitunut, mutta minun on vaikea kuvitella sen merkitystä, kun vastaavia ongelmia ei ole.
Olisi kai pitänyt kaivaa linkkejä muille alan sivustoille, mutta ne on jo Molexin kirjoitusten kommenteissa mainittu. http://www.sahkotupakka.info on edelleen aika hyvä, joskin päivityksiä ei näytä pahemmin olleen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen systeemi. En ole tupakoinut vuodesta 1999 mutta välillä ostan nikotiinipurkan keskittymistä varten. Hatsi tollaisesta saattais olla kätevämpi kuin purkka.
Ilmoita asiaton viesti
Sanotaan että olet lopettanut tupakan juuri pari päivää sitten, ja tulee se hetki kun pitäisi päättää ottaako sieltä askista röökin vai ei. Tässä tilanteessa taskussa oleva sähkörööki on paras. Otat tietenkin henkoset sähköröökistä.
Okei, siinä on nikotiinia, mutta ei kaikkia niitä hiton myrkkyjä mitä tupakassa on.
Porttiteorian sijaan pitäisi puhua porrasteoriasta, jossa sähkötupakka on se paljon kaivattu väliporras tupakoinnin ja tupakoimattomuuden välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta höyrystäminen on mukava tapa pitää tauko ja kun nikotiinista ei tiedetä olevan muuta haittaa kuin riippuvuuden syntyminen hyvin nopeasti, olen ajatellut pitää sen tavan. Onhan nikotiinikin myrkky, mutta reippaasti suurempina annoksina ja pienempinä harmiton. Olin vuosia sitten kuukauden polttamatta poltettuani sitä ennen noin 10 vuotta enkä huomannut mitään vieroitusoireita. Minulla on myös 0 % nestettä ja vajaan vuorokauden sitä höyrystin. Pientä hermostuneisuutta taisi olla. Kynnys eroon nikotiinista ei siis minulla pitäisi olla iso, eroon tavasta on suurempi.
Jos haluaisin eroon nikotiinista, siirtyisin siis 0 % nesteeseen, mutta höyrystämisestä en halua eroon. Aika tietysti näyttää, mutta kun ei ole haittoja muuta kuin pientä rahan menoa, niin näin on ihan hyvä. Piippuun tai pikkusikareihin en palaa, maistuvat pahalta ja savukkeet on ihan mahdottomuus.
Niin ja nikotiinilla pitäisi olla peräti hyviäkin vaikutuksia, kuten Pekka yllä viittaa, tupakasta eroon on se tärkein.
Ilmoita asiaton viesti
Vaihdoin eilen tukkoisen Budin uuteen ja kyllä maku muuttui. Aloin sitten etsimään sopivaa jännitettä ja se tuntuu olevan 3,1 V. Ilmeisesti tavallisella akulla Budin vastuksen pinnalle tulee nopeasti karstaa liian korkean jännitteen takia ja sen jälkeen jännitteen pitääkin olla korkeampi. Säädettävän jännitteen akkurunko taitaa siis pidentää Budin käyttöikää paljon, mutta katsotaan nyt, miten paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt vaihdosta on melkein kolme viikkoa. Vaihdon jälkeen melko pian tiputin jännitteen 3,0:aan ja noin viikko sitten korotin 3,2:een. Yhtään värjäytymistä tai muuta viitettä karstasta ei vielä ole. Jos tuosta jännitteen nostosta voi jotain päätellä ja arvioisi, että 3,7 V olisi se jännite, jolloin olisi aika vaihtaa ja ilmiö olisi lineaarinen, niin 2,5 kuukautta olisi sopiva vaihtoväli. Siinä ajassa höyrystimen muutkin osat voivat mennä rikki. Tässä nykyisessäkin suulake on hieman murtunut, mutta suulakkeita minulla on runsaasti, koska en ole heittänyt tukkeentuneita Budeja pois.
Höyrystimen vaihtokustannukset ovat Lavatube VV:n ansiosta siis pienentyneet merkityksettömiksi. Ehkä puolen vuoden päästä voisi antaa tarkemman arvion 😉
Ilmoita asiaton viesti
Tänään vaihdoin uuden budin eli reilu 7 viikkoa se kesti. Ennen tukkeutumistaan budissa ei ollut havaittavissa nesteen värjäytymistä ruskeaksi, kuten tavallisella akulla. Syy vaihtoon oli tukkoisuus. Pari päivää ennen vaihtoa nostin myös jännitettä melko nopeasti lähelle neljää volttia, mutta sitä ennen vähän päälle kolme riitti ihan hyvin.
Budin osalta käyttökustannukset ovat siis 5 senttiä päivässä, joka näyttäisi johtuvan vain mentholin vähemmästä määrästä – olen nyt koko ajan käyttänyt noin 50-50 sekoitussuhdetta raa’an ja mentholinesteen välillä. Säädettävällä jännitteellä ei siis saa lisää käyttöikää höyrystimelle. No, halpoja nuo budit ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Uusia laitteita tulee markkinoille aikamoista tahtia. Uusin on säädettävätehoinen akkurunko sähkösavukkeeseen. Säädettävä jännite tietysti on, mutta vehje mittaa höyrystimen resistanssia ja säätää sen perusteella jännitettä automaattisesti. Hintava tuo uutuus on, 100 puntaa. Linkki: http://www.uk-eliquid.co.uk/collections/electronic… Varmaan jo myös muissakin alan putiikeissa.
Mitähän seuraavaksi?
Ilmoita asiaton viesti
Liberty flightsin tilaus tuli tänään, joten kovin paljon en uusista tuotteista voi sanoa. Makuneste vaikuttaa riittoisalta, mutta en mitannut sekoitussuhdetta. Siitä piakkoin päivitystä..
Ilmoita asiaton viesti
Osoitteessa http://www.ecigexpress.com/blog/diy-how-to-for-dum… on laajempi opas e-nesteiden sekoittelusta kuin tänään lisäämäni.
http://www.ecigexpress.com/ vaikuttaa myös ihan hyvältä kaupalta, mutta USA:sta asti ostaminen on hitaampaa ja hankalampaa. Nikotiininestettä saa ostaa vain ETA-maista (suurinpiirtein EU), mutta muuten kauppa on vapaata. Ehkä makunesteet ovat jo niin erikoista, että jenkkilästäkin voisi..
Molex Mäkinen on saanut kuvansa tuohon puotiin. Kotisivun oikea yläkulma.
Ilmoita asiaton viesti
Näin VR:n sivuilta, että tämä entinen höyryveturifirma on kieltänyt junissa ja muissa sisätiloissaan sähkötupakoinnin! Mitähän haittaa VR pelkää vesihöyryn aiheuttavan?
Ilmoita asiaton viesti
Tein avauskirjoitukseenkin pienen lisäyksen loppuun ja kuvia on kaksi enemmän.
Kommenttisi sai minut miettimään sähkösavukkeen mahdollisia haittoja ja se sitten laajeni myös siihen, että mitä haittoja tupakoinnista on ja mistä ne johtuvat.
Aikaisemmin eräs hampunpolttaja suositteli sitä tupakoinnin lopettamiseen ja jo se sai minut ajattelemaan, että mistä ne tupakoinnin haitat oikein johtuvat. Vielä tätä aiemmin minua oli hämmentänyt tieto, että nikotiini ei olekaan sairauksia aiheuttava (lähde mm. wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Nikotiini#K.C3.A4yt.C… ). On se myrkky, mutta vain suurina annoksina ja aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiini taitaa olla aika lähellä vaikutuksiltaan. Nikotiinin haitallisuuskuvaanhan perustui esimerkiksi kevytsavukkeiden lanseeraus.
Tupakan haittavaikutuksista on tietysti kiistelty vaikka kuinka paljon ja osana sitä kiistaa ovat olleet tutkimukset, joiden rahoittajilla on ollut toive vaikuttaa tuloksiin. Jos tuloksiin luottaisi, olisi tarkempi tulkinta siltikin työlästä, joten sovitaan, että se haitallinen aine on terva. Siinä on sitten kaikenlaista ainesosaa, mutta tervaa tulee aina palamisen tuloksena ja varsinkin, jos palaminen tapahtuu alhaisessa lämpötilassa ja epätäydellisesti, kuten esimerkiksi savukkeessa tai vaikka märkiä puita poltettaessa.
Palokaasut ovat siis se vaarallinen ja nyrkkisääntönä pätee varsin hyvin se, että mitä paksumpaa ja haisevampaa, sitä vaarallisempaa.
Höyrystämisessä ei synny savua ja sen korvikkeena on vesihöyry, tai niin väitetään. Propyleeniglykoli (PG) ja se toinen alkoholi, lyhyesti VG, ovat molemmat hyväksyttyjä elintarvikkeiden lisäaineita. Kun ostin PG-nestettä apteekista, sain lääkelaatua vaikka pyysin elintarvikelaatua. Molempia käytetään myös savukoneissa teattereissa ja konserteissa ja savun tapaisen seoksen syntymisen selittää ilmeisesti molempien nesteiden kyky imeä vettä vaikka ilmasta. Ilmeisesti sekä PG- että VG-nesteet ovat hyvin huomaamattomia höyryn seassa ja määrät niin pieniä, että nämä elintarvikkeissakin esiintyvät aineet ovat harmittomia. Nikotiinikin on harmiton ja höyrystämisen voi haistaa vain makuaineiden perusteella. Tarkkanenäinen vaimoni haistaa joskus mentholin, mutta vain vieressä ollessaan ja heti höyrystämisen jälkeen tai aikana.
Puolitoista vuotta olen höyrystänyt kotona ollessani sisällä. Kesällä menen usein ulos, mutta höyrystäminen on enemmänkin tekosyy asteluun omissa mietelmissä kuin toisinpäin. Mitään vaikutuksia kukaan ei ole havainnut pientä väliaikaista makuaineen hajua lukuunottamatta. Kahvin juonti taitaisi olla vastaavaa. Sekin haisee aika selvästi kuumana, mutta epämiellyttävänä sitä harva pitää.
Oikeastaan oikea kysymys olisi, voiko esimerkiksi kahvin juonnin kieltää?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon kahvinjuonnin kieltämiseen
Kovastihan sitä ollaan nykyisin päihteeksi työntämässä
Ihan ei mene jakeluun minulle
Enemmänkin nuo energiajuomat ja tämä normi -> AJATELKAA NYT LAPSIA!!!! on se mikä sen aloitti sen kofeiinista höpötyksen
Kyllähän valtio voi kieltää mitä valtio haluaa kieltää ja sitten raittiit, reippaat kaikenkieltäjät voivat taputtaa käsiään
Se onkin taas sitten eri asia että lopettaisinko kahvinjuonnin jos se
olisi lailla kiellettyä
Rehellinen vastaus on
EN
Osaava etsii ja tietävä tietää mistä mitäkin saa
En kyllä ajatellut lopettaa tupakointiakaan vaikka se olisi kiellettyä
Näette sitten TV:stä kun ihraista kehoani poliisit raijaavat linnasta linnaan
Siihen asti siis nyt otan ihanan savukkeen ja maistuvan höyryävän tuoksuvan (ei haisevan) kupillisen kuumaa kahvia
Ilmoita asiaton viesti