Uusi tapa valmistaa hernekeittoa

Sakeaa hernekeittoa alle kahden tunnin keittoajalla, ilman liotusta ja valmista jo seuraavana päivänä. Usea väittäisi, että ei onnistu, mutta kyllä vain onnistuu. Niksi on painekeittämisen ja hauduttamisen yhdistämisessä. Tarvittavat välineet löytyvät ihan tavallisista kaupoista eikä nikkarointia tarvita. Minulla ne sattuivat olemaan jo valmiina.

Välineet

  • 6 litran painekattila
  • 30 litran vetoinen matkatermo
  • 9 litran kattila

Lisäksi muita tavanomaisia keittiön välinettä, kuten paistinpannu jne.

Ainekset

  • 1 kg herneitä                                                   1 €
  • 5 l vettä                                                            –
  • 800 g paistijauhelihaa                                  ~ 7 €
  • 4 isoa sipulia                                                ~ 0,3 €
  • 4 dl soijakastiketta                                       ~  2,4 €
  • 4 tippaa Blairin Sudden death chilikastiketta    –

Määrät on valittu siten, että ne mahtuvat käytettyihin astioihin. Valmista keittoa tulee noin 7 litraa ja kun yleensä annokseen näyttää lasketun 3 dl, tulee annoksia 23, keiton kokonaiskustannukset 10,7 € ja annoksen hinta 46 senttiä. Jos haluaa tiputtaa hintaa, on selvä, mistä tinkiä, mutta 6 sentin annoshinnan alle on vaikea päästä.

Valmistusprosessi

Aloita illalla huuhtomalla herneet, lisää noin 4 litraa vettä painekattilaan niin, että kattila jää muutama sentti vajaaksi. Kattila levylle ja lämpö täysille kunnes täysi paine saavutetaan, jolloin väännetään pienemmälle niin, että paine pysyy vakaana. Sopiva keittoaika on 1 h 15 min. Silloin keitto ei ole vielä niin sakeaa, että se palaisi pohjaan. 1 h 30 min. keittoajalla keitto palaa jo hyvin lievästi pohjaan ainakin omalla kapeapohjaisella ja korkealla painekattilallani. Laita sanomalehti matkatermon pohjalle ja siirrä kattila sinne yön ajaksi.

Seuraavana päivänä ruskista jauheliha ja sipulit paistinpannulla, lisää soijakastiketta maun mukaan. Siirrä jauheliha ja hernekeitto isompaan kattilaan ja lisää noin 1 litra vettä. Kiehauta keitto sekoittaen ja viimeistele maustaminen.

Taustatietoja

Painekeittämisellä 120 C lämmössä keittoaika tippuu kolmannekseen. 1 h 15 min. painekeittäminen vastaa siis 3 h 45 min. keittoaikaa normaalipaineessa. Matkatermossa kattila sihisi yli tunnin, joten sekin vastasi yli parin tunnin normaalia keittoaikaa. Noin 14 tunnin kuluttua kattilan siirtämisestä se oli yhä yli 40-asteinen. Kun lämpö aleni noin 80 C koko aikana, oli keskimääräinen alenema vain runsas 5 C tunnissa.

 

Bon appetit!

Edit 10.10. muutettu keittoaikoja 15 min. lyhyemmiksi.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu