Miten pieneen tilaan Linux mahtuu?

Tässä kirjoituksessa ei ole mitään paljastuksia eikä esitellä teknistä uutuutta vaan ihan tavanomainen ja hyödyllinen varotoimenpide. Jos tietokoneen kiintolevyt tai tiedostojärjestelmät vioittuvat, on hyvä olla varalla käynnistyslevyke, tai nykyään käynnistys-DVD tai vielä parempi: käynnistysmuistitikku. Pienin yleisesti käytetty flash-muistin formaatti on micro-SD ja se on pienempi kuin pienin kolikkomme, suurinpiirtein etusormen kynnen kokoinen. Kun siihenkin tilaan mahtuu nykyään jo 32 gigatavua, otsikkoa ei kannata ymmärtää siten, että miten vähän tallennustilaa Linux vaatii. Rahastakaan hankinta ei ole kiinni. Transcendin 4GB MicroSDHC-muistikortti ja kortinlukija maksaa suositussa verkkokaupassa vain 5,70 € ja 16-gigaisena 19,90 €. Kortinlukija tai USB-adapteri on tarpeellinen lisuke, jotta micro-SD-kortti voidaan liittää tietokoneen USB-liitäntään.

Tästä eteenpäin käsittelen vain Fedora Linuxia. Myös Scientific Linuxista (RHEL-klooni) on saatavilla live-DVD, mutta sen asentaminen muistitikulle voi olla hankalampaa. Muiden levitysversioiden tilanteesta en tiedä. Lisäksi on olemassa pelkästään DVD-levyltä ajettavaksi tarkoitettuja levitysversioita, kuten Knoppix ja Superrescuecd. Nekin olisivat kätevämpiä muistitikulla ja ainakin Superrescuecd:lle löytyy ohjeet sivulta http://www.sysresccd.org/Sysresccd-manual-en_How_to_install_SystemRescue…

Fedora Linux on nyt ajankohtainen, koska versio 18 julkaistiin 15. 1. 2013. Siinä on täysin uusi asennusohjelma, mutta ainoa uusi ominaisuus, jota siinä olen kaivannut on ext4:n 16 teratavun kokorajoituksen poisto uudemmalla e2fsprogs-paketilla, mutta sekin tuli jo Fedora 17:ään päivityksenä. Silti se on merkittävä, koska se on todennäköisesti pohjana Red Hat Enterprise Linuxin (RHEL) 7.0-versiossa. RHEL ja sen kloonit ovat suosituimmat Linuxin levitysversiot ammattimaisessa käytössä.

Päivitys 25. 6. 2018

Fedora Media Writer on korvannut LiveUSB Creator -ohjelman. Sen käytön ohjeet ovat sivulla Creating and using a live installation image. Samalla sivulla ovat ohjeet myös miten sama homma tehdään muissa käyttöjärjestelmissä ja muilla työkaluilla.

Vanhentunutta tietoa

=========================
Valmistelut

Sinulla on siis yli gigan kokoinen muistitikku ja kone, joka suostuu käynnistymään siltä. Fedoran voi ladata sivun http://fedoraproject.org/fi/get-fedora kautta. Oletuksena on Fedora-18-x86_64-Live-Desktop.iso eli 64-bittinen DVD:ltä ajettava kokeilu- ja asennuslevy. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti: eri työpöytien, käyttötarkoitusten ja prosessoriarkkitehtuurien yhdistelmistä.

Nopein tapa asentaa Fedora muistitikulle on kopioida Live-levykuva sille. Hommaan löytyy graafinen ohjelma sekä Linuxille että Windosille sivun https://fedorahosted.org/liveusb-creator/ kautta. Fedorassa ko. ohjelma asentuu komennolla

yum install liveusb-creator

Käynnistys tietysti komennolla liveusb-creator, mutta samassa paketissa on myös komentoriviltä käytettäviä työkaluja ja ohjeet niiden käyttämiseen löytyvät sivulta https://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_use_Live_USB Graafisen ohjelman käytössä ei tosin paljon ohjeita tarvita, valitset vain levykuvan sekä kohteen ja ohjelma hoitaa loput. Aikaa kuluu noin minuutti.

liveusb-creator ei vielä tue Fedora 18:aa ja ehkä sen takia se ei osaa valita suomalaista näppäimistöä eikä 32-bittisen käynnistyvän USB-tikun luominen 64-bittisessä Fedorassa onnistu. Fedora 17:n julkaisun jälkeen kesti reilu viikko ennen kuin liveusb-creator:sta julkaistiin sitä tukeva versio, joten eiköhän asia pian korjaannu.

liveusb-creator:lla 64-bittisessä Fedora 17:ssä tehty 64-bittinen Fedora 18 USB-tikku kuitenkin toimii, mutta näppäimistökartan vaihdon joutuu tekemään jokaisen käynnistyskerran jälkeen. Vielä suurempi ongelma ja ilmeisesti edellisen syy on, että persistent overlay -ominaisuus, joka tekee kirjoitussuojatusta CD/DVD-levykuvasta tavallaan kirjoitettavan, ei toimi lähtien Fedora 16:sta. Tämä ongelma voidaan korjata ohjeen https://fedoraproject.org/wiki/How_to_create_and_use_Live_USB#Kernel_upd… mukaisesti antamalla komento:

# echo 'add_dracutmodules+=" dmsquash-live "' >> /etc/dracut.conf

käynnistetyssä Live Fedorassa.

Normaaliasennus USB-tikulle

Live-version kopioinnissa USB-tikulle etuna on toimenpiteen nopeus. Yhden ohjelmapaketin asennus yum:lla ja sen ajo vie nopeimmillaan vain pari minuuttia. Asennuslevyn lataaminen netistä vie todennäköisesti pidemmän ajan ja asennusohjelma vielä pidempään, noin vartin. Normaaliasennuksessa ei kuitenkaan pitäisi tulla vastaan edellä mainittuja ongelmia ja kyllä 8 Gt kokoinen (ja varmasti pienempikin) USB-tikku pitäisi riittää vaikka Fedora 18 nimellisesti vaatii 10 Gt levytilaa. Normaaliasennuksella saavutetaan pidemmällä tähtäimellä parempi lopputulos. Live-version levykuva säilyy muuttumattomana ja vaikka persistent overlay -ominaisuus toimisikin, kertyy lopulta useista tiedostoista ja ohjelmapaketeista kahdet vain hieman erilaiset versiot ilman mahdollisuutta vapauttaa vanhentuneen version käyttämä levytila.

Jos USB-tikkuja on käytettävissä toinenkin, voidaan edellisessä vaiheessa tehdyllä Live-version USB-tikulta käynnistetyllä koneella tehdä normaaliasennus toiselle USB-tikulle. Tietysti sen Live-version voi polttaa myös DVD-levylle, jolloin toista USB-tikkua ei tarvita.

=========================

Miksi?

Muistitikulle asennettua Linuxia voi periaatteessa käyttää useassakin koneessa, esimerkiksi työpaikalla ja kotona ja sen mukana kulkisivat kätevästi henkilökohtaiset tiedostot tai ainakin asetukset. Tämä edellyttäisi kuitenkin toisen tyyppistä tietokoneiden käyttötapaa kuin minä ja melko suuri osa Linuxin käyttäjistä on tottunut. Konehan pitäisi sammuttaa ennen muistitikun irroittamista ja sehän ei uptimen ihannoijille sovi. Se myös edellyttäisi hyvin nopeaa Internet-yhteyttä kaikissa paikoissa, joissa tikkua käytetään. Jossainhan niiden suurien ja runsaiden tiedostomäärien pitäisi olla ja käytännöllisin tapa olisi VPN:n kautta tapahtuva tiedostojako. Joissakin tapauksissa ihan mahdollinen ja jopa järkeväkin tapa toimia. Ja siihen suuntaan olla pilvipalveluiden myötä menossa.

Vähemmän Linuxia käyttävälle Linuxin ajaminen virtuaalikoneessa lienee parempi ratkaisu.

Minulle muistitikku oli kokeilu ja kuten alussa kerroin, on hyvä olla varalla käynnistyslevykkeen nykyaikaisempi korvike.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu