Raimokoski.com muutti Ranskaan

Minulla on ollut oma palvelin netissä jo vuodesta 2000. Se on toiminut mm. www-, sähköposti- ja rsync-palvelimena. Ftp:tä olen välttänyt. Vielä tänään aamupäivällä osoitteessa www.raimokoski.com vastasi samassa osoitteessa Turussa Masterplanetin palvelinhotellissa ollut kone. Laitteisto siellä on vaihtunut kaksi kertaa ja viimeeksi muistaakseni vuonna 2005.

Viimeisin kone on ollut hämmästyttävän luotettava sekä laitteiston että ohjelmiston osalta. Ehkä myös sen takia se on jäänyt viime aikoina varsin vähälle huolenpidolle. Käyttöjärjestelmänä siinä on Lineox Enterprise Linux 3 eikä sille ole ollut saatavilla päivityksiä enää vuosiin. Laitteisto on Dellin joku vanha Optiplex, Pentium III 730 MHz, 256 Mt RAM ja 250 Gt IDE- (PATA) -kiintolevy.

Ethernet- ja Internet-liitäntä vanhassa koneessa olisi jo oma tarinansa, mutta lyhyesti: Jo edeltävässä koneessa oli 100 Mbps Ethernet-kortti ja Lineoxin aloittaessa oman Linux-levitysversionsa jakelua verkossa, olivat liikennemäärät ajoittain melkoisia. Koneen vaihduttua yhden vuorokauden siirtomääräennätys oli lähes 700 Gt eli noin 80 % liitännän kapasiteetista. Ensimmäisten julkaisujen jälkeen Lineox sai peilipalvelimia, kuten Belnet, Belgian yliopistoverkon keskuspalvelin, Georgia Tech jne. Sen jälkeen uudet julkaisut sai ensin peilipalvelimista ja vasta viiveen jälkeen Lineoxilta, joka edelleen majailee samassa palvelimessa raimokoski.comin kanssa. Melko pian peilausjärjestelmän käyttöönoton jälkeen Masterplanet rajoitti kaistaa 10 Mbps:iin, mutta se ei enää haitannut. Rajoitus tehtiin ilmeisesti vaihtamalla kytkintä hitaammaksi. Seuraava rajoitus vaati jo kalliimman kytkimen, mutta hallittavat kytkimet ovat viime vuosina halventuneet selvästi ja jopa kotikäyttöönkin melko yleisesti hankittavissa älykkäissä kytkimissä on mahdollisuus rajoittaa kaistaa portaattomasti. Nopeus tippui siis muutama vuosi sitten vaatimattomaan 1 Mbps nopeuteen.

Uuteen palveluntarjoajaan siirtymisen tärkein syy olikin verkon nopeus. Masterplanet ei suostunut tarjoamaan nopeampaa.

Uudessa koneessa verkon nopeus on 100 Mbps ja kyseessä on vuokrakone. Tärkeimmät speksit: Celeron 220 @ 1,2 GHz, 2 Gt, 500 Gt ja hinta vain kolmanneksen Masterplanetin vuokrasta. Sopiva kone löytyi vertailusivuston avulla ja valinta päätyi Kimsufi-sarjan halvimpaan.

Muutossa on ollut monta vaihetta ja toimenpidettä, mutta ehkä kiinnostavimpia ainakin minulle oli domain-nimien muutto. Lineox.net-domain on hankittu easydns:ltä, joka tarjoaa pelkästään domainin rekisteröintiä ja nimipalveluja. Sen muutto oli helppoa, vain uusi IP-osoite selainliittymällä ja muutos oli samantien voimassa. Raimokoski.com taas oli vaikeampi, koska sen nimipalvelu oli sidottu Masterplanetiin, joten päädyin myös domainin rekisteröijän vaihtoon. Se taas on melko monimutkainen ja hitaanpuoleinen operaatio, jossa pyritään useasti varmistamaan, että domain ei päädy vääriin käsiin. Olisihan se aika hurjaa, jos esimerkiksi pankin domainin voisi helposti siirtää itselleen. Noh, aikaa kului vain reilu vuorokausi operaation aloittamisesta, kun sitä kiirehti.

Haluaisitko tietää enemmän yksityiskohtia? Jotain muuta kysyttävää?

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu