Sivuston raimokoski.fi tavoitteet

Tämä kirjoitus on ensimmäinen sivustoa www.raimokoski.fi
varten tehty kirjoitus. Muut ovat kopioita vapaavuorossa
julkaisemistani Linux-aiheisista kirjoituksista tai kokeiluja otsikolla
test*, joiden sisältöä ei kannata lukea.

Kutina

Aloitin blogi-kirjoittamisen Uuden Suomen vapaavuorossa joulukuussa 2011. Pian kuitenkin huomasin, että blogi-alusta rajoitti sisällön esitystä. Selvimmin tämä tuli esiin, kun olin saanut eräänlaisena jatkotarinakokeiluna alkaneen ZFS-juttusarjan päätökseen. Koostin kerääntyneen materiaalin ja olisin halunnut ensinnäkin käyttää useampaa otsikkotasoa, jotta rakenne olisi selkeämpi ja kuten kirjoja kirjoittaessa, generoida automaattisesti sisällysluettelon. Koodin korostaminenkin on haasteellista. Julkaisin koosteen lopulta omilla sivuillani käyttäen ihan perus-HTML-muotoiluja.

Muitakin syitä voisi etsiä, mutta kun vaihtoehto ei vielä ole valmiina, on järkevin vain todeta, että kun olen itse tehnyt taiton kaikkiin kirjoihini ja yhteen lehteen, on melko rajoittavaa ja melkein raivostuttavaa, että ei voi vaikuttaa tekstinsä ulkomuotoon kykyjensä mukaan. Lyhyissä jutuissa taitollista rakennetta ei juuri tarvita ja siksi esimerkiksi ZFS-sarjan jutuille vapaavuoro oli ihan hyvä ensijulkaisukanava.

ZFS oli hieman huono esimerkki, koska sen alustana olen käyttänyt OpenSolarista, jonka olen päivittänyt OpenIndianaan. Linux on kuitenkin pääasiallinen käyttöjärjestelmäni, OpenIndiana alkaa vaikuttaa umpikujalta, ZFS:ää voi käyttää myös Linuxissa ja Btrfs on arkkitehtuuriltaan yhtä edistynyt tiedostojärjestelmä kuin ZFS, se vain ei ole vielä aivan valmis.

Ja miten ”raapia” sitä

On muitakin paikkoja julkaista blogi-kirjoituksia ilmaiseksi. Niissäkin tulevat varmasti jotkut rajoitukset vastaan ja julkaistu materiaali ei ole niin täydellisesti omassa hallussa kuin omalla palvelimella. Uuden Suomen blogit ovat toteutettu Drupalilla, mikä ei sinänsä kerro paljon, koska Drupalille on tarjolla tuhansittain moduleita ja kirjastoja sen lisäksi, että se on hyvin muokattava. Muut yleensä mainitut vapaan lähdekoodin CMS:t ovat WordPress ja Joomla, mutta ei siinä vielä kaikki, niihin tutustuminen olisi ollut melkoinen urakka, joten Drupalilla mennään toistaiseksi.

Laitteistosta kirjoitin jo kirjoituksessa Raimokoski.com muutti Ranskaan. Uskoisin, että se pystyisi käsittelemään koko vapaavuoron liikenteen ja valitsin nykyisen halvimman mahdollisen kokoonpanon, koska en usko kuorman lähiaikoina kasvavan liian suureksi. Koneen vaihto nopeampaan ei ihan heti ole ainakaan kustannuskysymys. Nykyinen noin 13 €/kk vuokra on noin kolmannes siitä, mitä maksoin edellisessä paikassa yli kymmenen vuotta.

Tavoitteet

Tämä nykyinen alustaversio on vielä kokeiluvaiheessa enkä ole vielä tarkasti päättänyt tavoitteitakaan. Ensimmäinen on tietysti ottaa selvää Drupalin tarjoamista mahdollisuuksista.

Tärkeämpää on tietysti sisältö. Olen leikillisesti nimittänyt kirjojani julkaistuiksi muistiinpanoikseni. Joskus tosiaan tarkistan niistä unohtamiani yksityiskohtia, mutta tärkeämpi on itse kirjoitusprosessi, joka vaatii pohjatyötä ja että aiheen viimeistään kirjoitusvaiheessa osaa ja ymmärtää.

Vaikka muutkin kirjoittajat ovat tervetulleita, ei tarkoitukseni ole kilpailla esimerkiksi vapaavuoron kanssa. Ei ainakaan kopioiden vaan tarjoamalla erilaista ja uutta. Lähin kilpailija on käsittääkseni oma tuotantoni. Painetun IT-kirjallisuuden ja varsinkin suomenkielisen myynti on romahtanut kirjakauppojen hyllytilan perusteella parhaista ajoista alle kymmenykseen eikä sitä ole korvannut verkkomyynti tai e-kirjat merkittävissä määrin. Verkossa julkaisu voisi hyvinkin olla myös taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto. Suomessa e-kirjojen lukijalaitteet ovat vielä melko harvinaisia eikä niissä ole samoja mahdollisuuksia kuin WWW-sivuilla. Tabletit ovat lähes yhtä avuttomia ja toistaiseksi paljon kalliimpia. Miten sitten ansainta, se on vielä auki, mutta niin on moni muukin asia.

Eräs tekemättömien töiden listalla oleva homma on listata parhaimmat suomenkieliset Linuxia käsittelevät sivustot. Tämä tietysti lukijoiden iloksi, mutta ennen kaikkea siksi, että en tekisi päällekkäistä työtä. Mukava sivuvaikutus tällä olisi integroituminen suomalaiseen Linux-yhteisöön.

Raimokoski.comissa on ollut joskus aikoinaan LDP:n (Linux Documentation Project) peili, mutta sen tyyppiselle avustavalle toiminnalle ei liene tarvetta. OVH-hosting kuristaa ftp-protokollaa aika rajusti, joten ftp-palvelinta tänne ei edelleenkään ole tulossa.

Ongelmia

Sivultosta puuttuu useita hyödyllisiä ominaisuuksia ja toisaalta jotain pitäisi jo nyt varmaan karsia lähinnä tietoturvan takia. Häiritsevintä on kuitenkin se, että tänne ovat löytäneet jo ilmeisesti roskapostittajat vaikkei mitään muodollista julkistamista tai mainostamista ole tapahtunut. Tunnistautuneiksi käyttäjiksi ovat pyrkineet esimerkiksi brandieukmmewlmkmzh, raleighslonewvbtf, unpaplepax ja erkkak92vhkijfq. Vaikka viimeinen hieman vaikuttaa suomalaiselta, on sähköpostiosoite epätodennäköinen akekakepera223 @ hotmail.com. En aio tarjota rikollisille keinoa peittää jälkiään. Varmaan jotain nigerialaiskirjeitä tai vielä pahempaa kulkisi palvelimeni kautta.

Toivon kuitenkin kommentteja, toiveita, parannusehdotuksia ja muita kirjoittajiakin siinä vaiheessa kun säädöt ovat suurimmaksi osaksi tehdyt. Kirjoitusoikeudet edellyttävät kuitenkin toistaiseksi sitä, että hyväksyn kirjoittajat manuaalisesti ja se taas, että käyttäjätunnus on muotoa etunimi[ ._-]sukunimi ja nimi tunnistettavissa suomalaiseksi. Tämä ennakkohyväksyntä siis vain rikollisten takia.

rkoski
Salo

IT-ammattilainen ja -kirjailija. Tehnyt aikoinaan useita Linux-levitysversioita nimillä SOT, Best, Spectra ja Lineox Linux. Julkaistuja kirjoja puolisen hyllymetriä.
Yhteystiedot: www.raimokoski.fi , www.raimokoski.com , www.lineox.net , rk at raimokoski piste com, rk at lineox piste net

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu